The aim of this study is to determine the benefits that this field will provide by explaining the development process of Neurogastronomy, the use of which is still new, and to create the basis for future studies on this subject and contribute to literature.
Our research is a fundamental research from the point of view of philosophy and an exploratory research from the point of view of its purpose. As a result of the literature review, Neurogastronomy is a new field related to Gastronomy and a limited number of studies can be reached in the national literature on this subject, this study is a fundamental research from the point of view of philosophy, but it is an exploratory study from the point of view of its purpose. In the research, which was carried out according to the qualitative research method, the data were obtained through document analysis. The research reveals that, thanks to neurogastronomy, harmful factors for human health can be eliminated, eating and drinking habits can be changed positively, diseases such as chronic obesity can be prevented and cancer patients can be provided with a better quality of life in the light of the literature.
Bu çalışmanın amacı, kullanımı henüz yeni olan Nörogastronomi’nin gelişim sürecini açıklayarak bu alanın sağlayacağı faydaları tespit etmek ve bu konuda ileride yapılabilecek çalışmalara temel oluşturup alan yazına katkıda bulunmaktır.
Araştırmamız felsefesi açısından temel araştırma olup amacı açısından ise keşfedici bir araştırmadır. Yapılan alan yazın taraması sonucunda Nörogastronomi konusunun Gastronomi ile ilgili yeni bir alan olduğu ve bu konuda ulusal alan yazında sınırlı sayıda çalışmaya ulaşılabildiği için bu çalışma felsefesi açısından temel bir araştırma olmakla birlikte amacı açısından keşfedici bir çalışmadır. Nitel araştırma yöntemine göre yürütülmüş olan araştırmada veriler döküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Araştırma, nörogastronomi sayesinde insan sağlığı açısından zararlı unsurların yok edilebileceğini, yeme-içme alışkanlıklarının pozitif olarak değiştirilebileceğini, kronik obezite gibi rahatsızlıkları önlenebileceği ve kanser hastalarının daha kaliteli bir yaşam sürmelerinin sağlanabileceğini alan yazın ışığında ortaya koymaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Contents |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 2 |