Bir şehir otelinde günübirlik müşteriler açısından hizmet kalitesinin değerlendirilmesi
Abstract
Şehir otelleri, konumu, amacı, hizmet kapsamı ve organizasyon yapısıyla konaklama işletmeleri içinde farklı bir özelliğe sahiptir. Bu durum şehir otellerinin müşteri profilinin diğer otel işletmelerinden farklılaşmasına da neden olur. Özellikle hizmet kalitesinin daha standart göstergelerle belirlenmesi, aynı anda farklı müşteri istek ve beklentilerine göre hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi, müşteri memnuniyeti ve sadakatini doğrudan etkileyebilmektedir. Genellikle kısa süre konaklama ve yeme-içme, toplantı, etkinlik gibi diğer otel hizmetlerinden yararlanan müşterilerin kalite algılaması da uzun süre konaklama yapan müşterilerden farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle çalışmada, otel hizmetlerinden günübirlik olarak yararlanan müşteriler üzerine odaklanılmıştır. Isparta’da bulunan beş yıldızlı bir otelin günübirlik müşterilerini kapsayan bu araştırmanın amacı, müşterilerin gözüyle, otelin hizmet kalitesinin değerlendirilmesini ortaya koymaktır SERVQUAL yönteminden yararlanılarak bir anket formu oluşturulmuştur. Veriler 260 günübirlikçi müşteriden yapılandırılmış soru formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin analizinde, SPSS istatistik programı kullanılarak değişkenlere t testi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Sonuçta, günübirlik müşterilerin bekledikleri hizmet kalitesinin algıladıkları hizmet kalitesinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Belgin, Ö., (2010). Hizmet Sektöründe Verimlilik, Erişim Adresi: http://www.bilisimdergisi.org/s127, Erişim Tarihi: 5.10.2013.
- Chen, C. & Chen, F. (2010). Experience quality, perceived value, satisfaction and behavioral intentions for heritage tourists. Tourism Management, 31, 29-35.
- Cronin, J. & Taylor, S.A. (1992). Measuring service quality: A reexamination and extension. Journal of Marketing, 56 (7), 55-68.
- Çatı, K., Koçoğolu, C.M, Gelibolu, L., (2010). Müşteri Beklentileri İle Müşteri SadakatiArasındaki İlişki: Beş Yıldızlı Bir Otel Örneği, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2010, Sayfa 429-446.
- Demir, Ş.Ş. (2012). Avrupa müşteri memnuniyet endeksi modeli: uluslararası otel işletmelerine yönelik bir uygulama, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 9 (1), 672-695.
- Demir, Ş.Ş. & Kozak, M. (2013) Tüketici Davranışları. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Fitzsimmons, J.A., Fitzsimmons, M.J., (1998). Service Management- Operations Strategy and Information, Technology, Second Edition, Mc Grow Hill.
- Grönroos, C. (2007). Service Management and Marketing, Third Edition, John Willey and Sons.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Nesrin Türeli
This is me
Publication Date
January 31, 2016
Submission Date
November 2, 2015
Acceptance Date
December 28, 2015
Published in Issue
Year 2016 Volume: 2 Number: 1