Amaç: Bu araştırmada günümüzde fiziksel aktivite seviyelerinin düşüklüğü ve sedanter yaşamın etkinliği üzerinden literatürdeki ve yakın gelecekteki teknoloji kullanımının fiziksel aktiviteye olası etkileri ve bu ilişkilerin boyutunun duyuşsal-yansıtıcı teori bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi tercih edilmiştir. Şubat 2022-Mayıs 2022 tarihleri arasında; Pubmed, Web of Science, ULAKBIM ve Scopus veritabanlarında ‘physical activity’, ‘sedentary behavior’, ‘affective–reflective theory’ ve ‘COVID-19’ anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan tarama sonucunda, bu konuyla ilişkili 162 adet makaleye ulaşılmış, kriterlere uyan 59 makale çalışmaya dahil edilmiştir. İncelenecek araştırmalara klinik ve laboratuvar çalışmaları dahil edilirken, olgu raporları, özetler ve yayınlanmamış bildiriler dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen yayınlar, araştırmacı tarafından ayrıntılı olarak gözden geçirilmiş ve veriler mevcut literatür taraması için değerlendirilmiştir. İngilizce anahtar kelimeler ‘Medical Subject Headings’ dizini, Türkçe anahtar kelimeler için ‘Türkiye Bilim Terimleri’ kullanılmıştır.
Bulgular: Fiziksel aktiviteye katılım ve fiziksel aktiviteye bağlılık, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi için kritik bir zorluk olmaya devam etmektedir. Bu konudaki temel engel, fiziksel aktiviteden zevk alamamaktır. Teknolojiye olan aşırı bağımlılığımız, eskiden emek ve boş zaman etkinliklerine yardımcı olmak için kullanılan araçları, şimdi eğlence için güvendiğimiz kişisel cihazlara dönüştürmüştür. Duyuşsal-yansıtıcı teori merceğinden bakıldığında teknolojinin fiziksel aktiviteye katılımı teşvik ettirmede modern bir araç olarak kullanılma potansiyeli bulunmaktadır.
Sonuç: Modern teknoloji ve fiziksel aktiviteye katılım her ne kadar karmaşık bir ilişkiyi barındırsa da teknolojideki gelişmeler ve insan davranışının altında yatan ilkeleri anlamamız, fiziksel aktivite ve teknoloji arasındaki bağlantının 21. yüzyılda ve gelecekte nasıl görünebileceğini tasavvur edebilmemiz için bizlere eşsiz bir fırsat sunacaktır.
Fiziksel Aktivite Teknoloji Sedanter Davranış Physical activity Technology Sedentary behavior
Purpose: In this study, it is aimed to examine the possible effects of the use of technology in the literature and in the near future on physical activity and the extent of these relations from the point of view of affective-reflective theory, through the low levels of physical activity today and the effectiveness of sedentary life.
Method: In the study, the document analysis method, which is one of the qualitative research methods, was preferred. Between February-May 2022; as a result of the search using the keywords 'physical activity', ‘sedentary behavior’, ‘affective–reflective theory’ and 'COVID-19' in Pubmed, Web of Science, ULAKBIM and Scopus databases, 162 articles related to this subject were reached and 59 articles that met the criteria were included in the study. While clinical and laboratory studies were included in the studies to be reviewed, case reports, abstracts and unpublished papers were not included. The publications included in the study were reviewed in detail by the researcher and the data were evaluated for the current literature review. English keywords "Medical Subject Headings" index, Turkish keywords "Turkey Science Terms" were used.
Results: Participation in and commitment to physical activity remains a critical challenge for health promotion. The main obstacle in this regard is the inability to enjoy physical activity. Our over-reliance on technology has transformed tools formerly used to assist with labor and leisure activities into personal devices we now rely on for entertainment. From the lens of affective-reflective theory, technology has the potential to be used as a modern tool to encourage participation in physical activity.
Conclusion: Although modern technology and participation in physical activity have a complex relationship, advances in technology and our understanding of the principles underlying human behavior will provide us with a unique opportunity to envision what the connection between physical activity and technology might look like in the 21st century and in the future.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren hakemli dergi olarak yayımlanan Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi'nin Ekim 2024'te çıkacak olan sayısı için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda ilgili sayı için makaleler 2024 yılının Ağustos ayı sonuna kadar gönderilebilir.
Bilgilerinize sunulur.
Editör
Dr. Tarkan HAVADAR