BibTex RIS Cite

Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Year 2013, Volume: 3 Issue: 2, 11 - 13, 01.06.2013

Abstract

Bu araştırmanın amacı Tunceli ilinde yetiştirilen Yerli Kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerin Türk Standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler Tunceli ilinin Pertek ilçesindeki bir Yerli Kıl keçi sürüsünden elde edilmiştir. Yerli keçilerden elde edilen sütteki toplam yağ seviyeleri Türk Standartları ile uyum içinde bulunmuştur. Sütün Toplam protein ve yoğunluk değerleri bildirilen standartların üstünde bulunmuştur. Türkiye’de farklı keçi ırklarından elde edilen sütlerin biyokimyasal parametreleri hakkında bilgileri elde etmek için daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır

References

  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi, Çiğ Sut ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (tebliğ no 2000/6) Ek-D Çiğ Sütün Bileşimi. Resmi Gazete, 14.2.2000, sayı 23964.
  • Anonim, 2004. Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. 105. Sayfa. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. Roma.
  • Anonim, 2012. European Comission. Council regulatiıon (EC) No:510/2006. “QUESO CAMERANO” Ec No: ES-PDO- 0005-0767-19.03.2009. Official Journal of The European Union. C1001/6.
  • Cetin, M., Cimen,M., Goksoy, EO., Yildirim, S. 2010 a. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd weeks of lactation. Int. J. Agr.Biol. 12 (5): 799-800.
  • Cetin, M., Cimen,M, Goksoy, EO., Kirkan, S. 2010 b. Correlations among biochemical components of goat milk from mechanical milking in early lactation period. Ind. J. Anim. Res. 44 (4): 293-296.
  • Jordan, RM. 1982. The Effect of Type of Ration on the Cost and Performance During Gestation and Lactation, Proceedings, 54th Sheep and Lamb Feeders Day, University of Minnesota- Morris, p. 2.
  • Jordan, RM. 1985. Performance and Production Costs of Triplet and Twin Lambs, Proceedings 57th Sheep and Lamb Feeders Day. University of Minnesota-Morris, p.24.
  • Norusis, MJ. 1993. SPSS for Windows: Base System User’s Guide. SPSS, Chicago.
  • Tekelioglu, O., Çimen, M., Bayril, T. 2010a. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Machine Milked Cows. J. Anim.Vet. Adv., 9 (3):519-521.
  • Tekelioglu, O., Çimen M., Bayril, T., Dilmaç, M. 2010b. Makineli sağımla erken kış döneminde elde edilen sütlerde yağlılık düzeylerinin haftalık değişimi. Hasad Hay. Derg,26 (301):40-42.
  • Yıldırım, S. 2009. The Biochemical Parameters Having Economic Importance in Milk from Machine Milking in Different Regions of Turkey. J. App. Sci.Res., 5(4):340-342.

Tunceli ilinde yetiştirilen yerli kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin Türk standartlarına uygunluklarının belirlenmesi

Year 2013, Volume: 3 Issue: 2, 11 - 13, 01.06.2013

Abstract

Bu araştırmanın amacı Tunceli ilinde yetiştirilen yerli kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerin Türk standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler Tunceli ilinin Pertek ilçesindeki bir yerli kıl keçi sürüsünden elde edilmiştir. Yerli keçilerden elde edilen sütteki toplam yağ seviyeleri Türk standartları ile uyum içinde bulunmuştur. Toplam protein ve yoğunluk değerleri bildirilen standartların üstünde bulunmuştur. Türkiye’de farklı keçi ırklarından elde edilen sütlerinin biyokimyasal bileşenleri hakkında bilgileri elde etmek için daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

References

  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi, Çiğ Sut ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (tebliğ no 2000/6) Ek-D Çiğ Sütün Bileşimi. Resmi Gazete, 14.2.2000, sayı 23964.
  • Anonim, 2004. Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. 105. Sayfa. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. Roma.
  • Anonim, 2012. European Comission. Council regulatiıon (EC) No:510/2006. “QUESO CAMERANO” Ec No: ES-PDO- 0005-0767-19.03.2009. Official Journal of The European Union. C1001/6.
  • Cetin, M., Cimen,M., Goksoy, EO., Yildirim, S. 2010 a. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd weeks of lactation. Int. J. Agr.Biol. 12 (5): 799-800.
  • Cetin, M., Cimen,M, Goksoy, EO., Kirkan, S. 2010 b. Correlations among biochemical components of goat milk from mechanical milking in early lactation period. Ind. J. Anim. Res. 44 (4): 293-296.
  • Jordan, RM. 1982. The Effect of Type of Ration on the Cost and Performance During Gestation and Lactation, Proceedings, 54th Sheep and Lamb Feeders Day, University of Minnesota- Morris, p. 2.
  • Jordan, RM. 1985. Performance and Production Costs of Triplet and Twin Lambs, Proceedings 57th Sheep and Lamb Feeders Day. University of Minnesota-Morris, p.24.
  • Norusis, MJ. 1993. SPSS for Windows: Base System User’s Guide. SPSS, Chicago.
  • Tekelioglu, O., Çimen, M., Bayril, T. 2010a. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Machine Milked Cows. J. Anim.Vet. Adv., 9 (3):519-521.
  • Tekelioglu, O., Çimen M., Bayril, T., Dilmaç, M. 2010b. Makineli sağımla erken kış döneminde elde edilen sütlerde yağlılık düzeylerinin haftalık değişimi. Hasad Hay. Derg,26 (301):40-42.
  • Yıldırım, S. 2009. The Biochemical Parameters Having Economic Importance in Milk from Machine Milking in Different Regions of Turkey. J. App. Sci.Res., 5(4):340-342.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Murat Çimen This is me

Hakan Topçu This is me

Mehmet Cengiz Ölcal This is me

Publication Date June 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Çimen, M., Topçu, H., & Ölcal, M. C. (2013). Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, 3(2), 11-13.
AMA Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. June 2013;3(2):11-13.
Chicago Çimen, Murat, Hakan Topçu, and Mehmet Cengiz Ölcal. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi 3, no. 2 (June 2013): 11-13.
EndNote Çimen M, Topçu H, Ölcal MC (June 1, 2013) Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 3 2 11–13.
IEEE M. Çimen, H. Topçu, and M. C. Ölcal, “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 11–13, 2013.
ISNAD Çimen, Murat et al. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 3/2 (June 2013), 11-13.
JAMA Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2013;3:11–13.
MLA Çimen, Murat et al. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, vol. 3, no. 2, 2013, pp. 11-13.
Vancouver Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2013;3(2):11-3.