BibTex RIS Cite

Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi

Year 2016, Volume: 16 Issue: 1, 0 - 0, 02.06.2016
https://doi.org/10.17475/kujff.34185

Abstract

Fotosentez, klorofil taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi olayı olup canlılar için hayati önem taşıyan fotosentezde başlıca etken klorofildir. Yapraklardaki klorofil miktarı pek çok çevresel faktörden etkilenerek değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada peyzaj amaçlı olarak yetiştirilen; Yukka (Yucca filamentosa), Dağ muşmulası (Cotoneaster franchetti), Mahonya (Mahonia aquifolium), Gül (Rosa sp.), Taflan (Euonymus japonica), Orman Sarmaşığı (Hedera helix), Süsen (Iris sp.), Kurtbağrı (Ligustrum vulgare), Süs Lahanası (Brassica oleracea), Karayemiş (Laurocerasus officinalis), Menekşe (Viole sp.), Sarı Çiçekli Yasemen (Jasminum fruticans) olmak üzere toplam 12 tür üzerinde, güneş gören ve gölgede kalan yapraklar üzerinde yapılan ölçümlerle yapraklardaki klorofil miktarı belirlenmiş ve klorofil miktarının türe ve güneşlenmeye bağlı değişimi incelenmiştir. Çalışma sonucunda türler arasında istatistiki olarak %99,9 güven düzeyinde anlamlı farklar tespit edilirken, güneşlanmaya bağlı olarak yapraktaki klorofil miktarı bakımından sadece orman sarmaşığı, kurtbağrı ve sarı çiçekli yasemen bakımından güneşlenmeye bağlı olarak yapraklar arasında istatistiksel olarak en az %95 güven düzeyinde anlamlı farklılıklar olmadığı, diğer türlerde ise güneş alan yapraklar ile gölge koşullarında yetişen yapraklar arasında klorofil miktarı bakımından istatistiksel olarak en az %95 güven düzeyinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir

References

  • Acar, R., Yorgancılar, M., Atalay, E. and Yaman, C. 2011. Farklı Tuz Uygulamalarının Bezelyede (Pisum sativum L.) Bağıl Su İçeriği, Klorofil ve Bitki Gelişimine Etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25 (3) pp 42-46
  • Aguero, M.V., Barg, M.V, Yommi, A., Camelo, A., Roura, S.I., 2008. Postharvest Changes in Water Status and Chlorophyll Content of Lettuce (Lactuca Sativa L.) and Their Relationship With Overall Visual Quality. Journal of Food Science, 73 (1) pp 47-55.
  • Aksay, CS., Ketenoğlu, O. and Kurt, L. 2009. Işık Kirliliği, Afyon Kocatepe University Journal of Science, 7(2) pp 231-236
  • Avcıoğlu, R., Demiroğlu, G., Khalvati, M.A. and Geren, H. 2003. Effects of Osmotic Pressure on Early Growing Stages of Some Crop Plants II. Proline, Chlorophile Accumulation and Membrane Integrity, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 40(2) pp 9-16
  • Bitki Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu, A.Ü.F.F. Döner Sermaye İşletme Yayınları, 48, pp 76-77. Ankara
  • Dai, Y., Shen, Z., Liu, Y., Wang, L., Hannaway, D. And Lu, H. 2009. Effects of shade treatments on the photosynthetic capacity, chlorophyll fluorescence, and chlorophyll content of Tetrastigma hemsleyanum Diels et Gilg, Environmental and Experimental Botany, 65(2-3) pp 177-182
  • Demircioğlu (Yıldız), N. and Yılmaz, H. 2005, Light Pollution: Problems And Sollution Proposals, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 36 (1) pp 117-123
  • Demirel, K., Genç, L., Çamoğlu, G. and Aşık, Ş. 2010. Assessment of Water Stress Using Chlorophyll Readings and Leaf Water Content for Watermelon, Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 7(3), pp 155-162
  • Elkoca, E. 2003. Air Pollution and Its Effects on Plants, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 34 (4), pp 367-374
  • Gond, V., DePury, DGG, Veroustraete, F. and Ceulemans, R. 2012. Seasonal Variations in Leaf Area Index, Leaf Chlorophyll, and Water Content; Scaling-up to Estimate fAPAR and Carbon Balance in a Multilayer, Multispecies Temperate Forest, Tree Physiology, 19, pp 673-679
  • Güneş, A. and İnal, A. 1995. The Effect of Foliar Applled Glucose on The Yield and Chlorophyyl Content of Wheat (Triticum aestium L.) Grovn At Different Photoperiods, Pamukkale University Engineering College Journal of Engineering Science, 1,1 pp 69-72 Ankara
  • Hakan Sevik, 2012. “Variation in seedling morphology of Turkish fir (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf)”, African Journal of Biotechnology Vol. 11(23), pp. 6389-6395, 20 March.
  • Hakan Sevik, Deniz Guney, Hilal Karakas, Gülnur Aktar., 2012, “ Change to amount of chlorophyll on leaves depend on insolation in some landscape plants” International Journal of Environmental Sciences, Volume 3, No 3, p:1057-1064
  • Hakan Sevik, Nur Belkayalı, Gülnur Aktar., 2014, “Change of Chlorophyll Amount in Some Landscape Plants” Journal of Biotechnological Sciences, 2(1), 10-16
  • Hakan Şevik, Hilal Karakaş, Ülkü Karaca., 2013, “Color - Chlorophyll Relationship of Some Indoor Ornamental Plant” International Journal of Engineering Science & Research Technology, 2 (7), p:1706-1712
  • Johnston, M. and Onwueme, IC. 1998. Effect of Shade On Photosynthetic Pigments in The Tropical Root Crops: Yam, Taro, Tannia, Cassava and Sweet Potato, E+xperimental Agriculture, 34(03), pp 301-312
  • Kalefetoğlu, T. and Ekmekçi,Y. 2005. The Effects of Drought on Plants and Tolerance Mechanisms (Review), G.U. Journal of Science 18(4) pp 723-740
  • Karipçin, M.Z., 2009, Determination of Drought Tolerance on Wild And Domestic Watermelon Genotypes, Phd Thesis , Department Of Horticulture Institute of Natural and Applied Sciences University of Çukurova, 259 p.
  • Khan, SR., Rose, R., Haase, DL. and Sabin, TE. 2000. Effects of Shade on Morphology, Chlorophyll Concentration and Chlorophyll Fluorescence of Four Pacific Northwest Conifer Species, New Forests, 19 pp 171-186
  • Knudson L.L., Tibbitts T.W., Edward G.E. 1977. Measurement of Ozone Injury by Determination of Chlorophyll Concentration. Plant Physiology. 60 pp 606-608.
  • Kurtar, E.S., 2012. Sera Ekolojisi Ders Notları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bafra Meslek Yüksek Okulu, 72 p., Samsun
  • Lamb, JJ., Eaton-Rye, JJ. and Hohmann-Marriott, MF. 2012. An LED-based Fluorometer for Chlorophyll Quantification in the Laboratory and in the Field. Photosynth Res 114 pp:59-68
  • Mena-Violante, H.G., Ocampo-Jımenez, O., Dendooven, L., Martinez-Soto, G., Gonzolaz-Castenada, J., Fredt. Davies, J.R., Olalde-Portugal, V., 2006. Arbuscular Mycorrhizal Fungi Enhance Fruit Growth and Quality of Chile Ancho (Capsicum annum L. Cv San Luis) Plants Exposed To Drought. Mycorrhiza, 16, (4) pp 261-267, Mexico.
  • Niinemets, Ü. 2010. A Review of Light Interception in Plant Stands From Leaf to Canopy in Different Plant Functional Types and in Species With Varying Shade Tolerance, Ecol Res: 25 pp 693-714
  • Öncel, I., Üstün, S., Keleş, Y., 2004. Fotosentez,
  • Perks, MP., Osborne, BA., and Mitchell, DT. 2004. Rapid predictions of cold tolerance in Douglas-fir seedlings using chlorophyll fluorescence after freezing, New Forests, 28(1), pp 49-62
  • Rose, R. and Haase, D., 2002. Chlorophyll Fluorescence and Variations in Tissue Cold Hardiness in Response to Freezing Stress in Douglas-Fir Seedlings, New Forests, 23 (2), pp 81-96
  • Shubha, V., Tyagi, A.K., 2007. Emerging Trends in The Functional Genomics of The Abiotic Stress Response in Crop Plants. Plant Biotechnology Journal, 5 (3), pp 361-380.
  • Şevik, H., 2011. “Dallanma Karakterleri Bakımından Noel Ağacı Üretimine Uygun Uludağ Göknarı Populasyonlarının Belirlenmesi”, Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): s. 102-107, Kastamonu.
  • Tunalı, MM., Çarpıcı, EB. and Çelik, N. 2012. Effects of Different Nitrogen Rates on Chlorophyll Content, Leaf Area Index and Grain Yield of Some Maize Cultivars, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1) pp 131-133
  • Yakar, N. and Bilge, E., 1987, Fotosentez, Genel Botanik, İstanbul Universitesi, Fen Fakültesi Yayınları, ISBN:975-404-016-8, İstanbul.
  • Yıldırım, E., Turan, M., Güvenç, İ., 2008. Effect Of Foliar Salicylic Acid Applications on Growth, Chlorophyll and Mineral Content of Cucumber Grown Under Salt Stress. Journal Of Plant Nutrition, 31 (3), 593-612, Erzurum.
  • Zavoruev, VV. and Zavorueva, EN. 2002. Changes in the Ratio Between the Peaks of Red Chlorophyll Fluorescence in Leaves of Populus balsamifera During Vegetation, Doklady Biochemistry and Biophysics, 387 pp 1-6
Year 2016, Volume: 16 Issue: 1, 0 - 0, 02.06.2016
https://doi.org/10.17475/kujff.34185

Abstract

References

  • Acar, R., Yorgancılar, M., Atalay, E. and Yaman, C. 2011. Farklı Tuz Uygulamalarının Bezelyede (Pisum sativum L.) Bağıl Su İçeriği, Klorofil ve Bitki Gelişimine Etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25 (3) pp 42-46
  • Aguero, M.V., Barg, M.V, Yommi, A., Camelo, A., Roura, S.I., 2008. Postharvest Changes in Water Status and Chlorophyll Content of Lettuce (Lactuca Sativa L.) and Their Relationship With Overall Visual Quality. Journal of Food Science, 73 (1) pp 47-55.
  • Aksay, CS., Ketenoğlu, O. and Kurt, L. 2009. Işık Kirliliği, Afyon Kocatepe University Journal of Science, 7(2) pp 231-236
  • Avcıoğlu, R., Demiroğlu, G., Khalvati, M.A. and Geren, H. 2003. Effects of Osmotic Pressure on Early Growing Stages of Some Crop Plants II. Proline, Chlorophile Accumulation and Membrane Integrity, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 40(2) pp 9-16
  • Bitki Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu, A.Ü.F.F. Döner Sermaye İşletme Yayınları, 48, pp 76-77. Ankara
  • Dai, Y., Shen, Z., Liu, Y., Wang, L., Hannaway, D. And Lu, H. 2009. Effects of shade treatments on the photosynthetic capacity, chlorophyll fluorescence, and chlorophyll content of Tetrastigma hemsleyanum Diels et Gilg, Environmental and Experimental Botany, 65(2-3) pp 177-182
  • Demircioğlu (Yıldız), N. and Yılmaz, H. 2005, Light Pollution: Problems And Sollution Proposals, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 36 (1) pp 117-123
  • Demirel, K., Genç, L., Çamoğlu, G. and Aşık, Ş. 2010. Assessment of Water Stress Using Chlorophyll Readings and Leaf Water Content for Watermelon, Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 7(3), pp 155-162
  • Elkoca, E. 2003. Air Pollution and Its Effects on Plants, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 34 (4), pp 367-374
  • Gond, V., DePury, DGG, Veroustraete, F. and Ceulemans, R. 2012. Seasonal Variations in Leaf Area Index, Leaf Chlorophyll, and Water Content; Scaling-up to Estimate fAPAR and Carbon Balance in a Multilayer, Multispecies Temperate Forest, Tree Physiology, 19, pp 673-679
  • Güneş, A. and İnal, A. 1995. The Effect of Foliar Applled Glucose on The Yield and Chlorophyyl Content of Wheat (Triticum aestium L.) Grovn At Different Photoperiods, Pamukkale University Engineering College Journal of Engineering Science, 1,1 pp 69-72 Ankara
  • Hakan Sevik, 2012. “Variation in seedling morphology of Turkish fir (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf)”, African Journal of Biotechnology Vol. 11(23), pp. 6389-6395, 20 March.
  • Hakan Sevik, Deniz Guney, Hilal Karakas, Gülnur Aktar., 2012, “ Change to amount of chlorophyll on leaves depend on insolation in some landscape plants” International Journal of Environmental Sciences, Volume 3, No 3, p:1057-1064
  • Hakan Sevik, Nur Belkayalı, Gülnur Aktar., 2014, “Change of Chlorophyll Amount in Some Landscape Plants” Journal of Biotechnological Sciences, 2(1), 10-16
  • Hakan Şevik, Hilal Karakaş, Ülkü Karaca., 2013, “Color - Chlorophyll Relationship of Some Indoor Ornamental Plant” International Journal of Engineering Science & Research Technology, 2 (7), p:1706-1712
  • Johnston, M. and Onwueme, IC. 1998. Effect of Shade On Photosynthetic Pigments in The Tropical Root Crops: Yam, Taro, Tannia, Cassava and Sweet Potato, E+xperimental Agriculture, 34(03), pp 301-312
  • Kalefetoğlu, T. and Ekmekçi,Y. 2005. The Effects of Drought on Plants and Tolerance Mechanisms (Review), G.U. Journal of Science 18(4) pp 723-740
  • Karipçin, M.Z., 2009, Determination of Drought Tolerance on Wild And Domestic Watermelon Genotypes, Phd Thesis , Department Of Horticulture Institute of Natural and Applied Sciences University of Çukurova, 259 p.
  • Khan, SR., Rose, R., Haase, DL. and Sabin, TE. 2000. Effects of Shade on Morphology, Chlorophyll Concentration and Chlorophyll Fluorescence of Four Pacific Northwest Conifer Species, New Forests, 19 pp 171-186
  • Knudson L.L., Tibbitts T.W., Edward G.E. 1977. Measurement of Ozone Injury by Determination of Chlorophyll Concentration. Plant Physiology. 60 pp 606-608.
  • Kurtar, E.S., 2012. Sera Ekolojisi Ders Notları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bafra Meslek Yüksek Okulu, 72 p., Samsun
  • Lamb, JJ., Eaton-Rye, JJ. and Hohmann-Marriott, MF. 2012. An LED-based Fluorometer for Chlorophyll Quantification in the Laboratory and in the Field. Photosynth Res 114 pp:59-68
  • Mena-Violante, H.G., Ocampo-Jımenez, O., Dendooven, L., Martinez-Soto, G., Gonzolaz-Castenada, J., Fredt. Davies, J.R., Olalde-Portugal, V., 2006. Arbuscular Mycorrhizal Fungi Enhance Fruit Growth and Quality of Chile Ancho (Capsicum annum L. Cv San Luis) Plants Exposed To Drought. Mycorrhiza, 16, (4) pp 261-267, Mexico.
  • Niinemets, Ü. 2010. A Review of Light Interception in Plant Stands From Leaf to Canopy in Different Plant Functional Types and in Species With Varying Shade Tolerance, Ecol Res: 25 pp 693-714
  • Öncel, I., Üstün, S., Keleş, Y., 2004. Fotosentez,
  • Perks, MP., Osborne, BA., and Mitchell, DT. 2004. Rapid predictions of cold tolerance in Douglas-fir seedlings using chlorophyll fluorescence after freezing, New Forests, 28(1), pp 49-62
  • Rose, R. and Haase, D., 2002. Chlorophyll Fluorescence and Variations in Tissue Cold Hardiness in Response to Freezing Stress in Douglas-Fir Seedlings, New Forests, 23 (2), pp 81-96
  • Shubha, V., Tyagi, A.K., 2007. Emerging Trends in The Functional Genomics of The Abiotic Stress Response in Crop Plants. Plant Biotechnology Journal, 5 (3), pp 361-380.
  • Şevik, H., 2011. “Dallanma Karakterleri Bakımından Noel Ağacı Üretimine Uygun Uludağ Göknarı Populasyonlarının Belirlenmesi”, Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): s. 102-107, Kastamonu.
  • Tunalı, MM., Çarpıcı, EB. and Çelik, N. 2012. Effects of Different Nitrogen Rates on Chlorophyll Content, Leaf Area Index and Grain Yield of Some Maize Cultivars, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1) pp 131-133
  • Yakar, N. and Bilge, E., 1987, Fotosentez, Genel Botanik, İstanbul Universitesi, Fen Fakültesi Yayınları, ISBN:975-404-016-8, İstanbul.
  • Yıldırım, E., Turan, M., Güvenç, İ., 2008. Effect Of Foliar Salicylic Acid Applications on Growth, Chlorophyll and Mineral Content of Cucumber Grown Under Salt Stress. Journal Of Plant Nutrition, 31 (3), 593-612, Erzurum.
  • Zavoruev, VV. and Zavorueva, EN. 2002. Changes in the Ratio Between the Peaks of Red Chlorophyll Fluorescence in Leaves of Populus balsamifera During Vegetation, Doklady Biochemistry and Biophysics, 387 pp 1-6
There are 33 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Mehmet Çetin

Publication Date June 2, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Çetin, M. (2016). Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 16(1). https://doi.org/10.17475/kujff.34185
AMA Çetin M. Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. June 2016;16(1). doi:10.17475/kujff.34185
Chicago Çetin, Mehmet. “Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 16, no. 1 (June 2016). https://doi.org/10.17475/kujff.34185.
EndNote Çetin M (June 1, 2016) Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 16 1
IEEE M. Çetin, “Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi”, Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, vol. 16, no. 1, 2016, doi: 10.17475/kujff.34185.
ISNAD Çetin, Mehmet. “Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 16/1 (June 2016). https://doi.org/10.17475/kujff.34185.
JAMA Çetin M. Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. 2016;16. doi:10.17475/kujff.34185.
MLA Çetin, Mehmet. “Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, vol. 16, no. 1, 2016, doi:10.17475/kujff.34185.
Vancouver Çetin M. Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bazı Bitkilerde Klorofil Miktarının Değişimi. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. 2016;16(1).

14178  14179       14165           14166           14167            14168