Öz
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı ısırgan (Urtica dioica), turp (Raphanus sativus) ve nar (Punica granatum) tohumlarından elde
edilen soğuk sıkım yağların antimikrobiyal etkilerinin ortaya koymaktır.
Materyal ve Yöntem: Bu tohumların yağları, Staphylococcus epidermidis
DSMZ 20044, Staphylococcus aureus
ATCC 25923, Salmonella typhimurium SL
1344, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Pseudomonas fluorescens P1 ATCC 13075, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Candida albicans DSMZ 1386 ve Bacillus subtilis DSMZ 1971 gibi 15 mikroorganizmaya karşı disk difüzyon
metodu ve MİK testi kullanılarak, antimikrobiyal aktiviteleri açısından
araştırılmıştır. Sonuçlar sefazolin, klindamisin, kloramfenikol,
siprofloksasin, amoksisilin/klavulanik asit, sülfametoksazol/trimetoprim,
seftriakson, gentamisin, ampisilin, sefalotin, sefuroksim ve vankomisin olmak
üzere 11 standart antibiyotik ile karşılaştırılmıştır. Ekstraktlar ayrıca GC-MS
kullanılarak kimyasal olarak analiz edilmiştir.
Sonuçlar: Sonuç olarak, turp yağının en yüksek aktiviteyi
göstererek bütün mikroorganizmalara, ısırgan yağının ise S. epidermidis hariç
bütün mikroorganizmalara etkili olduğu gözlenmiştir. En düşük aktivite ise nar
yağında gözlenmiştir.
Önemli vurgular: Çalışmanın sonuçları, açık bir şekilde, ısırgan
otu, turp ve nardan elde edilen yağların destekleyici sağlık ürünü olarak ve
ilave çalışmalarla medikal amaçlı olarak da kullanılabileceğini ortaya
koymaktadır.
Abstract
Aim of study: The aim of
this study is to put forward the antimicrobial activity of cold pressed oils
obtained from seeds of nettle (Urtica
dioica), radish (Raphanus sativus)
and pomegranate (Punica granatum).
Material and
Methods: Oils of
these seeds were analysed for their antibacterial and antifungal activities by
the disk diffusion and MIC tests against fifteen microorganisms, Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Salmonella typhimurium SL 1344, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Pseudomonas fluorescens P1 ATCC 13075, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Candida albicans DSMZ 1386 and Bacillus subtilis DSMZ 1971. The results
were compared against 11 standard antibiotics, which are cefazolin,
clindamycin, chloramphenicol, ciprofloxacin, amoxicillin/clavulanic acid,
sulfamethoxazole/trimethoprim, ceftriaxone, gentamicin, ampicillin, cephalothin,
cefuroxime and vancomycin. The extracts were also chemically analysed by using
GC-MS.
Main results: As a result, radish oil is observed to be active
against all microorganisms with the highest activity, where nettle oil is
active against all microorganisms except for S. epidermidis. The lowest activity was observed in pomegranate
oil.
Highlights: The results of the study clearly puts forward that
oils obtained from nettle, radish and pomegranate could have a possible
medicinal use.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 18 Issue: 3 |