Abstract
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Endüstrisi’nde (TABE) faaliyet gösteren firma ve tedarikçilerin standardizasyon ve akreditasyon süreçlerinin incelemesini yapmaktır.
Materyal ve yöntem: Araştırmanın yöntemi kapsamında örnek olay araştırması, piyasa araştırması, sektörel gözlemler ve belge analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öncelikle mikro ve mezo düzeyde analizler gerçekleştirilmiş ve daha sonra makro düzeyde kıyaslamalı araştırmalar TABE’deki argümanlar dikkate alınarak yapılmıştır. Baskın tasarım yaklaşımı araştırmaya sistematik bir şekilde uygulanmıştır.
Sonuçlar: Araştırmanın ana hedeflerinden birisi "Tarihi Baharat Yolu"nun çağın ileri teknolojisi ve inovasyon dikkate alınarak küresel piyasalarda önemli bir paya sahip olan TABE’de gerçekleşen dönüşümü mercek altına almaktır. Dolayısıyla, Hindistan’dan Balkanlara uzanan bu rota dikkate alınmıştır. Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri ile Güney-Doğu Avrupa Ülkeleri’nin bu rotadaki stratejik önemine sistematik bir şekilde vurgu yapılmıştır. Modern Baharat Yolu rotasında faaliyet gösteren firmalar arasındaki teknoloji transferi ve ticaret hacimlerine çalışmada yer verilmiştir.
Araştırma vurguları: Bu çalışmada, TABE’de teknoloji transferi gerçekleştirilirken standardizasyonun ve akreditasyonun fikri ve sınai mülkiyet haklarına etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda, farklı ülkelerdeki birçok uygulamanın Balkanlarda TABE’deki işleyişler ve eylemler ile kıyaslanması yapılmıştır.