Abstract
Çalışmanın amacı: Çalışmada, kurak toprağın fotosistem II'nin diürnal fotokimyasal etkinliği üzerindeki etkisi ve Acaia mellifera (Mf) ve Acacia laeta (Lt) fidanlarının biyokütle bölümlenmesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Çalışma alanı: Araştırma, Sudan'ın Kuzey Darfur Eyaletinde, Al Fashir Üniversitesi Orman ve Çevre Bilimleri Fakültesi, Çevre Bilimleri ve Doğal Kaynaklar Fakültesinde yürütülmüştür.
Materyal ve yöntemler: Her bir tür için iki aylık 30 adet fidan çalışma için seçildi. Tür başına fidanların yarısı iyice sulandı, ve diğer yarısı tam kuraklığa maruz kalmadan önce beş farklı kuraklık derecesine maruz bırakılmıştır.
Sonuçlar: Klorofil flüoresans çalışmasının sonuçları, her iki türün ölçümler boyunca fotosentez mekanizmalarını koruyabildiğini göstermiştir. Mf, kontrol fidelerinde Lt'ye kıyasla daha yüksek biyokütle üretimi gösterdi. Diğer taraftan, tekrarlanan kuraklık döngü teknikleri muhtemelen Lt’nin büyüme ve gelişmesini arttırmıştır. ΔF/Fm ve photosynthetically aktif radyasyon (PAR) arasında, ve Fv/Fm ve yaprak sıcaklığı (T) arasında kuvvetli negatif ilişki tespit edilmiştir.
Önemli vurgular: Kurak mevsimde genel olarak aralıklı sulama koşullarında A. mellifera, daha iyi bir büyüme gösterecektir, ve bu nedenle, A. laeta'ya göre yarı kurak ortamlarda canlı çit ve ağaçlandırma amacı için daha uygun olduğunu göstermiştir.