Abstract
Çalışmanın amacı: Bu çalışmada, Yaralıgöz Eğitim ve Gözlem Ormanı’nın florasının belirlenmesi ve botanik turizm açısından potansiyelinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Çalışma alanı: Çalışma alanı Kastamonu Bölge Müdürlüğü’ne ait dört orman planlama birimi (Devrekani, Tezcan, Şeyhşaban ve Karacakaya) sınırları içerisinde kalan Yaralıgöz Eğitim ve Gözlem Ormanı’dır. Yaralıgöz Eğitim ve Gözlem Ormanı, bitki coğrafyası açısından Avrupa-Sibirya ile İran-Turan floristik alanları arasındaki geçiş zonunda konumlanmaktadır.
Materyal ve Metod: Bu araştırma bir flora çalışması olup, materyalini 2011-2012 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları sonucu toplanan damarlı bitkiler oluşturmaktadır.
Sonuçlar: Bu çalışma ile, 374 damarlı bitki tespit edilmiştir. Pteridophyta bölümü 6 takson, Pinidae alt-sınıfı 7 takson ve Magnoliidae alt-sınıfı ise 361 takson ile temsil edilmektedir. Çalışma alanında en geniş familya Asteraceae (45; %12.1) olup bunu Lamiaceae (35; %9.3), Rosaceae ve Fabaceae (27; %7.2) familyaları takip etmektedir. Çalışma alanında tespit edilen bitki taksonlarından 190’ının fitocoğrafik bölgesi belirlenmiş ve bir bütün olarak değerlendirildiğinde Avrupa-Sibirya 144 (%38.7), İran-Turan 24 (%6.4) ve Akdeniz ise 22 (%5.9) taksona sahiptir. Raunkier’in hayat formlarına göre Hemikriptofitler %50.7, Fanerofitler %15.7 ve Kriptofitler ise %14.9 ile en sık görülen bitki formlarıdır.
Önemli vurgular: Çalışma sonucunda 23’ü endemik, 1’i nadir olmak üzere 24 tane tehlike altında olan bitki taksonu tespit edilmiştir. Bu endemik türlerden Acer hyrcanum subsp. keckianum ve Avrupa ladini taksonları için yeni yayılış alanları tespit edilmiştir. Birçok karakteristik bitki türünün varlığı nedeniyle, Yaralıgöz Eiğitim ve Gözlem Ormanı’nın önemli bir botanik turizm potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.