Abstract
Aim of study: The aim of this study was to contribute to the data on the diet of Eurasian Eagle Owl (Bubo bubo) in Turkey.
Area of study: This study was conducted near the Yedikır Dam (Amasya)
Material and methods: A total of 12 pellets of the Eurasian Eagle Owl collected in Yedikır Dam was analyzed. The remains of the skull and lower jaw were used for the identification of mammals.
Main results: 60 preys were identified to belong to 6 different taxa (5 Rodents and 1 Passerine). The main prey was Mus spp. (35.0%). Only one bird remain was recorded from pellets.
Highlights: Pellet analyses were the first step for understanding the diet of B. bubo. Considering, B. bubo is an opportunistic predator and can consume medium-sized mammals and large-sized birds. Hence, a diet study supported with remains that are directly collected from the nest or perching site and their surroundings will reveal more objectively prey preferences for this apex predator.
Öz
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın temel amacı, Puhunun (Bubo bubo) Türkiye'deki diyetine ilişkin verilere katkıda bulunmaktır.
Çalışma alanı: Bu çalışma Amasya Yedikır Barajı’nda gerçekleştirilmiştir.
Materyal ve yöntem: Yedikır Barajı'nda toplanan Puhuya ait toplam 12 pelet incelendi. Kafatası kalıntıları ve alt çene kemikleri mikro memelilerin tanımlanmasında kullanılmıştır.
Temel sonuçlar: 6 farklı taksona (5 Rodent ve 1 Passerin) ait 60 av tespit edilmiştir. Ana av, Mus spp. (% 35,00) olarak belirlenmiştir. Peletlerden yalnızca bir kuşa ait kalıntı elde edilmiştir.
Araştırma vurguları: Pelet analizleri, Puhunun diyetini anlamanın ilk basamağıydı. Öte yandan, B. bubo fırsatçı bir avcıdır ve orta büyüklükteki memelileri ve büyük boy kuşları da avlayabilir. Bu nedenle, doğrudan yuva veya tüneme alanı ve çevresinden toplanan kalıntılarla desteklenen bir diyet çalışması, bu süper yırtıcı için daha objektif av tercihlerini ortaya çıkaracaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 21 Issue: 2 |