Abstract
Aim of study: This research aims to determine if there are statistically significant differences among provenances of silver fir (Abies alba Mill.) as one of the most important tree species in Bosnia and Herzegovina, to choose a provenance with the best productivity for further silvicultural activities of silver fir in the country.
Material and methods: The height and diameter at breast height were measured, and the basal area and volume of silver fir trees were calculated in the silver fir provenance test. The test contains nine provenances from Bosnia and Hezegovina and was launched in 1991, with 5-year-old seedlings (3+2). The data were collected in 2013.
Main results: Variance analysis for all traits showed statistically significant differences among provenances. Average breast height diameter in 27-year-old plants for all provenances amounted to 11.0 cm, average height 8.4 m, average basal area 0.010342 m2, and average volume 0.070845 m3
Highlights: The research results confirmed the existence of variability among silver fir provenances in Bosnia and Herzegovina, considering the morphological indicators. Provenance Bosanski Petrovac showed the highest values of all traits, which implies it is the best provenance for the further activities on seed collecting and producing planting material for afforestation in Bosnia and Herzegovina.
Çalışmanın amacı: Bu araştırmada, Bosna Hersek’in önemli ağaç türlerinden biri olan Gümüşi Göknar’ın (Abies alba Mill.) farklı orijinleri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olup olmadığı ve bu sonuçlar neticesinde Gümüşi Göknar’ın ileri ki silvikültürel uygulamalar için hangi orijinin en iyi verimliliğe sahip olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.
Materyal ve yöntem: Gümüşi Göknar’ın farklı orijinlerinde göğüs yüksekliğindeki boy ve çapları, göğüs yüzey alanı ve hacimleri hesaplanmıştır. Ölçümler, 1991 yılında Bosna Hersek’in 9 farklı orijininden alınan 5 yaşında ki (3+2) fidanlarda yapılmıştır. Daha sonra tüm veriler 2013 yılında toplanmıştır.
Temel sonuçlar: Tüm gruplar için varyans analizi yapılmış ve deney yapılan 9 orijin arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. 27 yaşındaki ağaçlarda tüm orijinler için ortalama göğüs yüksekliği çapı 11,0 cm, ortalama yükseklik 8,4 m, ortalama göğüs yüzey alanı 0,010342 m2 ve ortalama hacim 0,070845 m3 olarak belirlenmiştir.
Araştırma vurguları: Morfolojik göstergeler göz önüne alındığında araştırma sonuçları Bosna Hersek'teki Gümüşi Göknar orijinleri arasında farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bosanski Petrovac orijinli deney örneklerinde tüm özellikler bakımından en yüksek değerler tespit edilmiş ve bu orijinin Bosna-Hersek'te tohum toplamada ve ağaçlandırmada kullanılmak üzere dikim materyali üretme ve daha sonraki faaliyetler için en iyi kaynak olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 21 Issue: 2 |