Aim of study: The essential oil of S. chamaecyparissus (SEO) was isolated by microwave assisted distillation system to analyze the antioxidant and antimicrobial activities.
Area of study: S. chamaecyparissus were collected from Osmaniye province of Turkey in April 2018.
Material and method: The chemical constituents and groups (by GC/MS and FTIR spectroscopy, respectively), antioxidant (by DPPH technique) and antimicrobial activities (by agar disc diffusion method) of SEO were investigated.
Main results: Twenty aromatic compounds were determined and artemisia ketone (39.83%), camphor (17.65%), β-phellandrene (8.03%) and β-bisabolene (7.32%) were the most abundant. IC50 values which were the indicators of antioxidant behavior of SEO, butylated hydroxytoluene (BHT) and gallic acid recorded as 88.301, 0.212 and 0.021 g/L respectively. The antimicrobial activity results showed that all tested microorganisms (Escherichia coli, Streptococcus mutans, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Candida albicans) were highly inhibited.
Highlights: SEO could be a good source of monoterpenes especially artemisia ketone. Its herbaceous fragrance may provide a new usage area in men’s perfumery.
Çalışmanın amacı: S. chamaecyparissus uçucu yağı (SUY), antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini belirlemek amacıyla izole edilmiştir.
Çalışma alanı: S. chamaecyparissus Türkiye’nin Osmaniye ilinden, Nisan 2018’de toplanmıştır.
Materyal ve yöntem: SUY’nin kimyasal bileşenleri ve grupları (sırasıyla gaz kromatografisi/kütle spektrometresi (GC/MS) ve Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) yoluyla), antioksidan aktivitesi (DPPH yöntemiyle) ve antimikrobiyal aktivitesi (agar disk difüzyon tekniğiyle) araştırılmıştır.
Temel sonuçlar: Yirmi aromatik bileşen tespit edilmiş olup, artemisia keton (%39.83), kamphor (%17.65), β-phellandren (%8.03) ve β-bisabolen (%7.32) uçucu yağda miktarı en fazla olanlardır. Antioksidan davranışın bir ölçüsü olan IC50 değeri yağda, bütil hidroksitoluende (BHT) ve gallik asitte sırasıyla 88.301, 0.212 ve 0.021 g/L olarak hesaplanmıştır. Antimikrobiyal bulguları da, tüm test edilen mikroorganizmaların (Escherichia coli, Streptococcus mutans, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Candida albicans) SUY’da yüksek oranda inhibe olduğunu göstermiştir.
Araştırma vurguları: SUY, özellikle artemisia keton olmak üzere, monoterpenlerin iyi bir kaynağı olabilir. Yağın otsu kokusu, erkek parfümlerinde bu yağın yeni bir kullanım alanını açığa çıkartabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 21 Issue: 2 |