Çalışmanın amacı: İç mekanlarda kullanılan mobilyalar; tasarım, üretim, kullanıcı hataları, depremler vb. birçok sebepten dolayı devrilerek kullanıcıların can güvenliğini tehdit etmektedir. Bu çalışma, mobilyalarda kullanılan ayaklar ile ilgili değişkenlerin ve devrilmeye neden olan yatay kuvvetlerin, mobilya devrilmesi üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılmıştır.
Çalışma alanı: Bu çalışma Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu İç Mekân Tasarımı Bölümü test laboratuvarında gerçekleştirilmiştir.
Materyal ve yöntem: Deneyler için piyasada yaygın olarak kullanılan bir ayak modeli belirlenmiş ve çok amaçlı bir dolap hazırlanmıştır. Hazırlanan bu dolaba TS 9215 ve TS EN 14073-2 standartları kapsamında kurulan düzenek ile yükler uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların devrilmeye etkileri varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi ile değerlendirilmiştir.
Temel sonuçlar: Mobilyaların devrilmeden güvenli bir şekilde kullanılmasında, mobilyalarda kullanılan ayakların; konum, çap, boy gibi değişkenlerinin ve devrilmeye neden olan kuvvetin yüksekliğinin, devrilmede çeşitli oranlarda etkili olduğu görülmüştür. Kuvvet uygulama yüksekliklerinin devrilmeye etkisinin en fazla %50.82 oranında, ayak konumlarının ise en fazla %12.4 oranında etkili olduğu hesaplanmıştır.
Araştırma vurguları: Elde edilen sonuçlar, mobilyaların devrilmesinin zorlaştırılarak iç mekanlarda güvenliğin arttırılmasını sağlamak için kullanılabilir.
Aim of study: Furniture used indoors; threatens the life safety of users by being knocked over for many reasons such as design, production, user errors, earthquakes, etc. This study was carried out to determine the effects of the variables related to the foots used in the furniture and the horizontal forces on the overturning of furniture.
Area of study: This study was carried out in Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Vocational School Interior Design Department test laboratory.
Material and methods: For the experiments, a leg model, which is widely used in the market, was determined and a multi-purpose cabinet was prepared. Loads were applied to this cabinet with the mechanism established within the scope of TS 9215 and TS EN 14073-2 standards. The effects of the obtained results on overturning were evaluated by analysis of variance and Duncan multiple comparison test.
Main results: It has been observed that the variables such as the position, diameter, height of the foot used in the furniture and the height of the force causing the overturning are effective at various rates in the safe use of the furniture. It has been calculated that the effect of force application heights on overturning is 50.82% at most and foot positions 12.4% at most.
Highlights: The results obtained can be used to increase indoors safety by making it more difficult for overturning of the furniture.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 23 Issue: 1 |