Çalışmanın amacı: Araştırmanın amacı, rüzgâr devrik alanlardaki ağaç hacmi ve hasar düzeyini belirlemek ve topografik faktörlerin ve orman yapısının rüzgâr devriğine olan etkisini değerlendirmekti.
Çalışma alanı: Çalışmamız Düzce Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde gerçekleştirildi.
Materyal ve yöntem: Düzce Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içindeki rüzgâr devrik alanları, olağanüstü verim raporlarından elde edildi. Google Earth kullanılarak doğrulanan rüzgâr devrik verilerine göre her bir hasara ait sınır belirlendi ve ArcMap'e aktarıldı. Rüzgâr devrik alanları ile çevresel parametreler arasındaki ilişkiler, dijital haritalar ve orman amanejman planları kullanılarak belirlendi. Rüzgâr devrik alanları ile topoğrafik ve orman özellikleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için korelasyon analizi uygulandı. Ayrıca, rüzgâr devrik alanları ve miktarları ile hâkim bakı ve orman türleri açısından farklılık olup olmadığını belirlemek için varyans analizi yapıldı. Rüzgâr devrik alanları ve miktarları ile hâkim rüzgâr yönü arasındaki farklılıkları belirlemek için T-testi uygulandı. İstatistiksel olarak anlamlı bulgulara dayanarak, çevresel parametrelere intersect analizi uygulanıp rüzgâr devrik uygunluk haritası oluşturuldu.
Temel Sonuçlar: Rüzgâr devrikleri çoğunlukla güneybatı yönünde, Göknar-Kayın türlerinde ve c-d yaş sınıflarında meydana geldi. Rüzgâr devrik alanı ile ağaç çapı ve yükselti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (p<0.05) bulundu ve aynı şekilde rüzgâr devrik miktarı ile yükselti ve sit endeksi arasında da anlamlı bir ilişki tespit edildi. Ayrıca, rüzgâr devrik alanında hâkim yön grupları ve tür karışım sınıfları ile anlamlı ilişkiler (p<0.05) bulunmuştur.
Araştırma vurguları: Rüzgâr devriği hasarı dinamik bir süreçtir. Bu süreçte ormanların en az zarar görmesi için topografik ve meşcere özellikleri ile ilişkilerinin belirlenmesi önemlidir. Topografik ve meşcere özellikleri ile rüzgâr devrik alanlarının ilişkilerinin tespit edilmesi, ormanlardaki biyolojik yapıyı korumak ve orman yöneticilerine rehberlik etmek için önemli olacaktır.
Aim of study: The aim of the study was to determined the tree volume and damage level in windthrow areas and to assess the impact of topographic factors and forest structure on windthrow damaged.
Area of study: Our study was conducted within the Düzce Forest Management Directorate.
Material and methods: The windthrow areas within the boundaries of Düzce Forest Management Directorate were obtained from extraordinary yield reports. According to windthrow data verified using Google Earth, the borders for each damage were determined and transferred to ArcMap. The relationships between windthrow areas and enviromental parameters were determined using digital maps and forest management plans. Correlation analysis was applied to find out the relationship between windthrow areas and topographic and forest characteristics. Additionally, variance analysis was performed to determine if there were differences in terms of dominant aspects and forest types between windthrow areas and amounts. T-tests were conducted to determine if there were differences between windthrow areas and amounts and the dominant wind direction. Based on the statistically significant results, an intersect analysis was applied to environmental parameters to generate a windthrow susceptibility map.
Main results: Windthrow occurred mostly in the southwest aspect, in the Fir-Beech species and in the cd age classes. A statistically significant relationship (p<0.05) was found between windthrow area and tree diameter and elevation, and also between windthrow amount and elevation and site index. Moreover, significant relationships (p<0.05) were found in dominant aspect groups and species mix classes in with windthrow area.
Research highlights: Windthrow damage is a dynamic process, and it is important to determine its relationships with topographic and stand characteristics in order to minimize damage to forests. Understanding the relationships between topographic and stand characteristics and windthrow areas can help preserve the biological structure of forests and provide guidance to forest managers.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Forestry Sciences (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 1, 2023 |
Publication Date | December 6, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 23 Issue: 3 |