Book Review
BibTex RIS Cite

Colin Turner. “Reading the Qur’an with Said Nursi: The Main Themes of Risale-i Nur”, (tr. İbrahim Kapaklıkaya). Istanbul: Nesil Publications, 2020, 876 pages.

Year 2022, Issue: 13, 196 - 204, 26.06.2022

Abstract

British academic and researcher Colin Turner, in his book “Reading the Qur’an with Said Nursi: The Main Themes of Risale-i Nur”, tried to explain concepts that are difficult to comprehend such as the hereafter, faith and unbelief, worship and good deeds, spirituality, destiny and partial will, sincerity and brotherhood, love, wisdom and practical wisdom, civilization, oneness, existence and beings, nature and reason, spirit and angels, human, universe and ‘I’ness’, revelation and prophecy, politics and jihad based on the Qur’an from the perspective of Said Nursi. This work is an important handbook for readers who want to read and understand Risale-i Nur. Trying to get to know Said Nursi only from his own works may be an incomplete move, however undoubtedly, it is of great importance to try to understand Nursi through the eyes of a researcher who later became a Muslim and spent years understanding Said Nursi.

References

  • Colin Turner. Kur’ân’ı Said Nursî İle Okumak: Risale-i Nur’un Ana Temaları (trc. İbrahim Kapaklıkaya). İstanbul: Nesil Yayınları, 2020.

Colin Turner. Kur’ân’ı Said Nursî İle Okumak: Risale-i Nur’un Ana Temaları (trc. İbrahim Kapaklıkaya).

Year 2022, Issue: 13, 196 - 204, 26.06.2022

Abstract

İngiliz akademisyen ve araştırmacı Colin Turner, Kur’ân’ı Said Nursî İle Okumak: Risale-i Nur’un Ana Temaları adlı eserinde Kur’an’dan yola çıkarak Said Nursî’nin bakış açısıyla tevhid, varoluş ve varlıklar, doğa ve sebep-sonuç ilişkisi, hayat, ruh ve melekler, insan, kâinat ve ‘ene’, vahiy ve nübüvvet, Kur’ân ve Hz. Muhammed, âhiret, iman ve küfür, ibadet ve hayırlı ameller, maneviyat, kader ve cüz’î irade, ihlâs ve uhuvvet, muhabbet, hikmet ve pratik bilgelik, medeniyet, siyaset ve cihad gibi kavranılması oldukça güç olan mefhumları açıklamaya çalışmıştır. Risale-i Nur’u okuyup anlamak isteyen okurlar için bu eser büyük bir yardımcı hükmündedir. Said Nursî’yi sadece kendi eserlerinden tanımaya çalışmak eksik bir hareket olabilir. Şüphesiz sonradan Müslüman olmuş ve yıllarını Said Nursî’yi anlamaya vermiş bir araştırmacının gözüyle Nursî’yi anlamaya çalışmak büyük önem taşımaktadır.

References

  • Colin Turner. Kur’ân’ı Said Nursî İle Okumak: Risale-i Nur’un Ana Temaları (trc. İbrahim Kapaklıkaya). İstanbul: Nesil Yayınları, 2020.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religious Studies
Journal Section Refereed Articles
Authors

Muhammed Balbay 0000-0002-1945-9239

Publication Date June 26, 2022
Submission Date April 20, 2022
Acceptance Date June 7, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 13

Cite

APA Balbay, M. (2022). Colin Turner. Kur’ân’ı Said Nursî İle Okumak: Risale-i Nur’un Ana Temaları (trc. İbrahim Kapaklıkaya). Katre International Human Studies Journal(13), 196-204. https://doi.org/10.53427/katre.1106607

88x31.png
Katre International Human Studies Journal is open access journal under the CC BY-NC license (Creative Commons Attribution 4.0 International License)

Based on a work at https://dergipark.org.tr/en/pub/katre

E-mail: katre@iikv.org