Research Article

Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması

Volume: 21 Number: 1 April 1, 2018
  • Nesrin Gündüz *
  • Gülçin Durukan
EN TR

Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması

Abstract

Giriş: Çeşitli anatomik işaret noktaları renal arter (RA) çıkış seviyesinin yaklaşık olarak belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada aortoiliyak bifurkasyon (AİB) seviyesinin RA çıkış seviyesi ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.

Hastalar ve Yöntem: Kontrastlı serviko-torako-abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) çekimi yapılan ve vasküler hastalığı olmayan 113 hasta (71 erkek, ortalama yaş 42 ± 18 yıl) retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. BT ile vertebralar numaralandırıldı. Ardından AİB ve sağ RA çıkış seviyelerinin karşılık geldiği vertebralar 1’den 4’e kadar olacak şekilde proksimalden distale (AİB için sırasıyla L3, L3/4 arası, L4, L4’ün distali ve sağ RA için sırasıyla T12/L1 arası, L1, L1/2 arası, L2) seviyelendirildi. Bu seviyelerin ilişkisi, Spearman korelasyonu yöntemiyle analiz edildi. Aynı analiz, cinsiyet ve yaş alt-gruplarında da yapıldı. Yine AİB ve RA seviyelerinin çıkış seviyesi sıklıkları cinsiyet ve yaş alt grupları arasında karşılaştırıldı.

Bulgular: AİB en sık L4 (seviye 3), sağ RA ise L1 (seviye 2) vertebra hizasında saptanmıştır. Seviye 1’den 4’e görülme sıklıkları sağ RA için sırasıyla %10.6, %56.6, %17.7 ve %15, AİB için sırasıyla %6.2, %18.6, %47.8, %27.4 idi. AİB ile sağ RA seviyeleri arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptandı [korelasyon katsayısı (KK): 0.7, p< 0.001]. Bu korelasyon kadınlarda bir miktar azalırken (KK: 0.59, p< 0.001), erkeklerde daha yüksek idi (KK: 0.74, p< 0.001). Hastalar yaşlarına göre genç ve yaşlı olacak şekilde iki gruba ayrıldı (< 60 ve ≥ 60 yaş). Korelasyon genç (KK: 0.71, p< 0.001) ve yaşlılarda (KK: 0.65, p< 0.001) yine pozitif ve anlamlı idi.

Sonuç: Sağ RA’nın abdominal aortadan çıktığı vertebra seviyesi, AİB vertebra seviyesi ile anlamlı ve pozitif koreledir. Sağ RA çıkış seviyesinin tahmin edilmesi gerektiği durumlarda, AİB seviyesi anatomik işaret noktası olarak kullanılabilir.

Keywords

References

  1. 1. Bhatt DL. Guide to peripheral and cerebrovascular ntervention. 1st ed. London: Remedica, 2004:112.
  2. 2. Ozkan U, Oğuzkurt L, Tercan F, Kizilkiliç O, Koç Z, Koca N. Renal artery origins and variations: angiographic evaluation of 855 consecutive patients. Diagn Interv Radiol 2006;12:183-6.
  3. 3. Sampaio FJ, Passos MA. Renal arteries: anatomic study for surgical and radiological practice. Surg Radiol Anat 1992;14:113-7.
  4. 4. Aubert J, Koumare K. Variations of origin of the renal artery. Eur Urol 1975;1:182-8.
  5. 5. Sahana SN. Human anatomy Vol II. 3rd ed. Calcutta: K.K. Publishers, 1980:352.
  6. 6. Nachiappan S, Franks S, Thomas P. Single ectopic main right renal artery originating from the coeliac axis. J Surg Case Rep 2011;12:10.
  7. 7. Bamac B, Colak T, Ozbek A, Gundogmus UN. A report of unusual origin of right renal artery. IJAV 2011;4:95-7.
  8. 8. Khamanarong K, Sae-Jung S, Supra-adirek C, Teerakul S, Prachaney P. Aortic bifurcation: a cadaveric study of its relationship to the spine. J Med Assoc Thai 2009;92:47-9.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Authors

Nesrin Gündüz * This is me

Gülçin Durukan This is me

Publication Date

April 1, 2018

Submission Date

December 2, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 21 Number: 1

APA
Gündüz, N., & Durukan, G. (2018). Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması. Koşuyolu Heart Journal, 21(1), 49-52. https://izlik.org/JA64WG86KZ
AMA
1.Gündüz N, Durukan G. Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması. Koşuyolu Heart Journal. 2018;21(1):49-52. https://izlik.org/JA64WG86KZ
Chicago
Gündüz, Nesrin, and Gülçin Durukan. 2018. “Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması”. Koşuyolu Heart Journal 21 (1): 49-52. https://izlik.org/JA64WG86KZ.
EndNote
Gündüz N, Durukan G (April 1, 2018) Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması. Koşuyolu Heart Journal 21 1 49–52.
IEEE
[1]N. Gündüz and G. Durukan, “Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması”, Koşuyolu Heart Journal, vol. 21, no. 1, pp. 49–52, Apr. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64WG86KZ
ISNAD
Gündüz, Nesrin - Durukan, Gülçin. “Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması”. Koşuyolu Heart Journal 21/1 (April 1, 2018): 49-52. https://izlik.org/JA64WG86KZ.
JAMA
1.Gündüz N, Durukan G. Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması. Koşuyolu Heart Journal. 2018;21:49–52.
MLA
Gündüz, Nesrin, and Gülçin Durukan. “Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması”. Koşuyolu Heart Journal, vol. 21, no. 1, Apr. 2018, pp. 49-52, https://izlik.org/JA64WG86KZ.
Vancouver
1.Nesrin Gündüz, Gülçin Durukan. Sağ Renal Arter Çıkış Seviyesinin Aortoiliyak Bifurkasyona Göre Kestirimi: Bilgisayarlı Tomografi Çalışması. Koşuyolu Heart Journal [Internet]. 2018 Apr. 1;21(1):49-52. Available from: https://izlik.org/JA64WG86KZ