Pediatrik Kalp Cerrahisi Sonrası Gelişen Akut Böbrek Hasarının “Pediatrik Rıfle Kriterleri” Kullanılarak Değerlendirilmesi
Abstract
Giriş: Pediatrik kalp cerrahisi uygulanan hastalarda, postoperatif akut böbrek hasarının belirlenmesi ve mevcut hasarın derecesinin evrelenmesi için pRIFLE sınıflaması kullanılması ile bu hasta grubu ve böbrek hasarı olmayan hasta grupları arasında postoperatif sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Hastalar ve Yöntem: Nisan 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında kliniğimizde konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat edilen tüm hastalar geriye dönük olarak incelendi. Akut böbrek hasarının belirlenmesi ve evrelenmesi için pRIFLE kriterleri kullanıldı. Primer olarak önem verilen sonuçlar, postoperatif dönemde akut böbrek hasarı gelişen olguların pRIFLE kriterleri ile belirlenmesi, hasar derecesinin pRIFLE evreleri ile gösterilmesi, böbrek hasarı olguları ile böbrek hasarı olmayan olgular arasında operatif verilerin ve postoperatif sonuçların karşılaştırılması idi.
Bulgular: Çalışmaya ardışık 105 hasta dahil edildi. Akut böbrek hasarı tespit edilen 45 (%42.9) hasta grup 1 olarak, diğerleri grup 2 olarak tanımlandı. Preoperatif verilerden ortalama yaş grup 1’de anlamlı olarak düşüktü (p= 0.001). Operatif verilerden kardiyopulmoner baypas süresi grup 1’de anlamlı olarak yüksekti (p= 0.04) ve hipotermi anlamlı olarak düşüktü (p= 0.001). Postoperatif dönemde, mortalite açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi (p= 0.65). Hastaların mekanik ventilasyon ve yoğun bakım kalış süreleri, grup 1’de anlamlı olarak yüksek (sırasıyla p= 0.004 ve 0.04) iken, hastane kalış süreleri açısından gruplar arasında fark yoktu (p= 0.53).
Sonuç: Pediatrik kalp cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde akut böbrek hasarı gelişme riski yüksektir ve bu durum postoperatif sonuçları etkilemektedir. Bu nedenle perioperatif dönemde bu hasardan korunma ve erken dönemde müdahale yönetiminin gerçekleştirilmesi için hasarın öngörüsünün yapılması amacıyla neredeyse maliyetsiz, kolay ve hızlı sonuç alınan pRIFLE kriterlerinin kullanılmasını önermekteyiz.
Keywords
References
- 1. Dittrich S, Kurschat K, Dähnert I, Vogel M, Müller C, Alexi-Meskishvii V, et al. Renal function after cardiopulmonary bypass surgery in cyanotic congenital heart disease. Int J Cardiol 2000;73:173-9.
- 2. Gist KM, Kwiatkowski DM, Cooper DS. Acute kidney injury in congenital heart disease. Curr Opin Cardiol 2018;33:101-7.
- 3. Eknoyan G. Emergence of the concept of acute renal failure. Am J Nephrol 2002;22:225-30.
- 4. Mehta RL, Pascual MT, Soroko S, Savage BT, Himmelfarb J, Ikizler TA, et al. Spectrum of acute renal failure in the intensive care unit: The PICARD experience. Kidney Int 2004; 66:1613-21.
- 5. Palevsky PM. Epidemiology of acute renal failure: The tip of the iceberg. Clin J Am Soc Nephrol 2006;1:6-7.
- 6. Ympa YP, Sakr Y, Reinhart K, Vincent JL. Has mortality grom acute renal failure decreased? A systematic review of the literatüre. Am J Med 2005;118:827-32.
- 7. Metnitz PG, Krenn CG, Steltzer H, Lang T, Ploder J, Lenz K, et al. Effect of acute renal failure requiring renal replacement therapy on outcome in critically ill patients. Crit Care Med 2002;30:2051-8.
- 8. Mehta RL, Kellum JA, Shah SV, Molitoris BA, Ronco C, Warnock DG, et al. Acute kidney injury network: Report of an initiative to improve outcomes in acute kidney injury. Crit Care 2007;11:R31.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Clinical Sciences
Journal Section
Research Article
Authors
Mehmet Dedemoğlu
*
This is me
Fatih Öztürk
This is me
Deniz Günay
This is me
Muharrem Dağlı
This is me
Ekin Can Çelik
This is me
Murat Sezgin
This is me
Emre Selçuk
This is me
Davut Çekmecelioğlu
This is me
Hakan Ceyran
This is me
Publication Date
April 11, 2019
Submission Date
April 1, 2019
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2019 Volume: 22 Number: 1