Görünürlük Arayışında Performatif Demokrasi: Sosyal Medyada Narsisizm, Tüketim ve Siyasal Katılım Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Abstract
Bu çalışma, postmodern tüketim kültürü bağlamında narsistik kişilik özellikleriyle sosyal medyada gösterişçi tüketim ve siyasal katılım arasındaki ilişkileri incelemektedir. Mevcut literatürde sosyal medya temelli siyasal katılım çoğunlukla demokratikleşme perspektifinden ele alınmakta; ancak bu süreçlerin narsisizm ve tüketim kültürü ile kesişimi ve bunun meydana getirebileceği kırılmanın bütüncül biçimde analiz edilmediği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda çalışma, sosyal medya ortamında siyasal katılımın performatif boyutunu, Byung Chul-Han’ın dijital toplum eleştirileri çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de 18 yaş ve üzeri 714 internet kullanıcısından elde edilen nicel verilerle yürütülen çalışmada, üç ayrı ölçekten (NPI-13, SMGTE ve SMSKÖ) faydalanılmıştır. Bulgular, narsisizmin hem gösterişçi tüketim hem de siyasal katılım üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu ortaya koymuş ve gösterişçi tüketimin bu ilişkiyi aracıladığı saptanmıştır. Moderasyon analizleri ise cinsiyet ve sosyal medya kullanım süresi değişkenlerinin etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları, sosyal medyanın demokratik bir müzakere alanı olmaktan ziyade, kimlik performansı ve gösterişçi tüketimin öne çıktığı, teşhire dayalı narsistik bir sahneye dönüştüğünü düşündürmektedir. Bulgular dijital platformların tüketim kapitalizminin değerlerini yeniden ürettiğini ve narsistik kişilik dinamiklerini pekiştirdiğini göstermekte; böylece dijital kamusal alanların müzakereci demokratik potansiyelinin sınırlandığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda araştırma, dijital yurttaşlık, iletişimsel demokrasi ve algoritma temelli platformların sosyo-psikolojik etkilerine dair süregelen tartışmalara katkı sunmakta; görünürlük ve etkileşim gibi nicel ölçütlerin ötesinde dijital katılımın eleştirel biçimde yeniden düşünülmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.
Keywords
narsisizm, sosyal medya, siyasal katılım, dijital kamusal alan, iletişimsel demokrasi
References
- Akalın, M. (2015). Anket: Örnek açıklamalarıyla sosyal bilimlerde araştırma tekniği. Seçkin Yayıncılık.
- Akpınar, G. ve Karakoç, E. (2022). Üniversite öğrencilerinin sosyal medyada benlik sunumlarının belirleyicisi olarak narsisizm. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 8(1), 201-220.
- American Psychiatric Association. (1980). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (3rd ed.). APA Publishing.
- American Psychiatric Association. (1987). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (3rd ed.). American Psychiatric Association Press.
- American Psychiatric Association. (2022). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). APA Publishing.
- Ames, D. R., Rose, P. and Anderson, C. P. (2006). The NPI-16 as a short measure of narcissism. Journal of Research in Personality, 40(4), 440-450.
- Andreassen, C. S., Pallesen, S. and Griffiths, M. D. (2017). The relationship between addictive use of social media, narcissism and self-esteem: Findings from a large national survey. Addictive Behaviors, 64, 287-293.
- Back, M. D., Küfner, A. C., Dufner, M., Gerlach, T. M., Rauthmann, J. F. and Denissen, J. J. (2013). Narcissistic admiration and rivalry: Disentangling the bright and dark sides of narcissism. Journal of Personality and Social Psychology, 105(6), 1013.
- Balcı, Ş. ve Sarıtaş, H. (2019). Sosyal medya kullanımının bir belirleyicisi olarak narsisizm: Konya’da yaşayan kullanıcılar üzerine bir inceleme. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 31, 689-709.
- Barber, B. (1995). Güçlü demokrasi: Yeni bir çağ için katılımcı siyaset. (M. Beşikçi, Çev.; 4. baskı). Ayrıntı Yayınları.
