Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı, beden algısı ve vücut kompozisyonu ile yeme bozukluğu arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı.
Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışma 209 üniversite öğrencisi ile yapıldı. Veriler, öğrencilerin genel özelliklerini ölçmeye yönelik soruların sorulduğu bir anket formu ile Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Rezzy Yeme Bozuklukları Ölçeği ve Beden Algısı Ölçeği kullanılarak toplandı. Vücut kompozisyonu Biyoelektriksel İmpedans Analizi yardımıyla ölçüldü. Bel çevresi ve kalça çevresi ölçümleri alındı.
Bulgular: Kızların Beden Algısı Ölçeği toplam puanı erkeklerden daha düşük bulundu (p<0.05). Ayrıca kız öğrenciler arasında yeme bozukluğu riski yaygınlığının (%40.5) erkeklerden (%21.7) daha yüksek olduğu görüldü. Lineer regresyon analizi yeme bozukluğu riski üzerinde beden kütle indeksi (BKİ) (β= 0.247, p=<0.001) ve sosyal medya bağımlılığının (β= 0.193, p=0.005) anlamlı şekilde etkisi olduğunu gösterdi. Sosyal medya bağımlılığı olan öğrencilerin %29.2’sinin beden algısı düşükken, sosyal medya bağımlılığı olmayanların yalnızca %8.3’ünün beden algısı düşüktü (p=0.002). Beden algısı düşük olan öğrenciler arasında yeme bozukluğu riski yaygınlığı, beden algısı yüksek olanlara göre daha fazla bulundu (sırasıyla %51.0 ve %31.6, p=0.011).
Sonuç: Sonuç olarak yeme davranış bozukluklarına neden olan faktörlerin farkında olmak oldukça önemlidir. Bu çalışma sosyal medya bağımlılığının ve BKİ’nin daha yüksek yeme bozukluğu riski ile ilişkili olduğunu gösterdi. Sosyal medyada gençlere sunulan gerçekçi olmayan vücut görüntülerine ve beslenmeyle ilgili yanlış bilgilere maruziyet en aza indirilerek, gençler arasında yeme bozuklukları riskini azaltmak için sosyal medya kullanımı ve içeriği hakkında eğitim verilmesi önerilebilir. Ayrıca gençlerin ideal vücut ağırlığına ulaşmaları sağlanarak yeme bozukluğu riski azaltılabilir.
Objective: In this study, it was aimed to examine the relationship between social media addiction, body image, body composition, and eating disorders in university students.
Method: This cross-sectional study was conducted with 209 university students. The data were collected using a questionnaire that included the general characteristics of the students and the Social Media Addiction Scale, Rezzy Eating Disorders Scale, and Body Image Scale. The researcher measured the body composition of students with the Bioelectrical Impedance Analysis. The researcher measured the waist and hip circumferences of students.
Results: The total score of the Body Image Scale of the girls was lower than the boys (p<0.05). In addition, the prevalence of eating disorder risk among female students (40.5%) was higher than among males (21.7%). Linear regression analysis showed that (body mass index (BMI) (β= 0.247, p=<0.001) and social media addiction (β= 0.193, p=0.005) had significant effects on eating disorder risk. While 29.2% of students with social media addiction had low body image, only 8.3% of students without social media addiction had low body image (p=0.002). The prevalence of eating disorder risk was higher among students with low body perception than those with high body perception (51.0% and 31.6%, respectively, p=0.011).
Conclusion: As a result, being aware of the factors that cause eating behavior disorders is very important. This study showed that social media addiction and BMI were associated with a higher risk of eating disorders. It may be recommended to provide education about the use and content of social media to reduce the risk of eating disorders among young people by minimizing exposure to unrealistic body images and nutritional misinformation presented to young people on social media. In addition, the risk of eating disorders can be reduced by ensuring that young people reach their ideal body weight.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | May 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.