Objective: This research was aimed to investigate the effects of need-based, enabling, and predisposing factors on the use of complementary and alternative medicine that emerged only during the COVID-19 pandemic among healthcare professionals.
Method: This study was conducted with a descriptive design. The General Self-Efficacy Scale was used to assess self-efficacy, the Coronavirus Fear Scale was used to assess fear, and the Holistic Complementary and Alternative Medicine Questionnaire was used to assess attitude. In total, 374 healthcare professionals were included. Data were collected according to the complementary and alternative medicine Healthcare Model. In the analysis of the data, mean and standard deviation (SD) are given for quantitative data and percentage is given for categorical data. In addition, multinomial logistic regression analysis was performed.
Results: 53.2% of the healthcare professionals reported the use of at least one form of complementary and alternative medicine during the COVID-19 pandemic. The use of complementary and alternative medicine showed a relationship between gender, the Coronavirus Fear Scale and the Holistic Complementary and Alternative Medicine Questionnaire scores in predisposing factors. An association between the use of complementary and alternative medicine and the occupation in enabling factors was observed. The use of complementary and alternative medicine was found related to the nature of the workplace in need-based factors. The use of complementary and alternative medicine showed no association with age, marital status, education level, working time, chronic conditions, COVID-19 diagnosis, working status and General Self-Efficacy scores of the healthcare professionals in the COVID-19 clinic.
Conclusion: This study concluded that fear associated with COVID-19 and a positive attitude toward complementary and alternative medicine resulted in increased use of complementary and alternative medicine. It was observed that the use of complementary and alternative medicine in health workers working in intensive care, female health workers and nurses was higher than the others.
Amaç: Bu çalışma, sağlık profesyonelleri arasında sadece COVID-19 pandemisi sırasında ortaya çıkan tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımına zemin hazırlayan, kolaylaştırıcı ve ihtiyaca dayalı faktörlerin etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı.
Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı bir tasarımla yürütüldü. Öz yeterliği değerlendirmek için Genel Öz-Yeterlilik Ölçeği, korkuyu değerlendirmek için Koronavirüs Korku Ölçeği, tutumu değerendirmek için Bütünsel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Anketi kullanıldı. Toplamda 374 sağlık çalışanı dahil edildi. Veriler, tamamlayıcı ve alternatif tıp Sağlık Modeli'ne dayalı olarak toplandı. Verilerin analizinde nicel veriler için ortalama ve standart sapma, kategorik veriler için yüzde verildi. Ayrıca, multinomial lojistik regresyon analizi yapıldı.
Bulgular: Sağlık çalışanlarının %53.2'si COVID-19 pandemisi sırasında en az bir tamamlayıcı ve alternatif tıp formu kullandığını bildirdi. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı, zemin hazırlayan faktörlerde cinsiyet, Koronovirüs Korku Ölçeği ve Bütünsel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Anketi puanları arasında bir ilişki gösterdi. Kolaylaştırıcı faktörlerde tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı ile meslek arasında bir ilişki gözlendi. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı, ihtiyaca dayalı faktörler içinde işyerinin doğasıyla ilişkili bulundu. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı, COVID-19 kliniğinde sağlık çalışanlarının yaşı, medeni durumu, eğitim düzeyi, çalışma süresi, kronik durumları, COVID-19 tanısı, çalışma durumu ve Genel Öz-Yeterlilik Ölçeği puanları ile ilişki göstermedi.
Sonuç: Bu çalışma, COVID-19 ile ilişkili korku ve tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşı olumlu tutumun, tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımının artmasına neden olduğu sonucuna varıldı. Yoğun bakımda çalışan sağlık çalışanlarında, kadın sağlık çalışanlarında ve hemşirelerde tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımının diğerlerine göre daha fazla olduğu görüldü.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other), Internal Diseases Nursing |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2023 |
Submission Date | June 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.