Gıda sektöründe, tarımsal ürünlerin işlenmesi sırasında gerekli olan termal enerjinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Bu tür uygulamalarda ihtiyaç duyulan sıcaklık 60°C ile 180°C arasında değişebilmektedir. Düşük sıcaklık (90°C’nin altında) güneş destekli uygulamalarda, genel olarak odaklama yapmayan (düz plakalı, vakum tüplü vb.) kolektör sistemleri kullanılmaktadır. 90°C üzeri gıda işleme sıcaklıklarında, odaklamalı kolektör kullanılarak hem orta düzey sıcaklıklarda (120‒200°C kolektör çıkışı) enerji aktarımı hem de bu sıcaklıklarda kolektör sisteminin nispeten yüksek verimlerde çalışması sağlanır. Bu çalışmada, Parabolik Oluk Güneş Kolektörü (POGK) kullanımıyla termal bir sistem tasarımı yapılarak buğdayın pişirilip hedik haline getirilmesi amaçlanmıştır. Pişirme işlemi için gerekli olan termal enerjinin bir kısmı güneş enerjisinden sağlanmıştır. Bunun için deneysel bir düzenek Gaziantep Üniversitesi’ne kurularak, pişirme işlemi için tasarlanan sistemin fizibilite testleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında, tasarlanan sistemin orta sıcaklık ihtiyacı olan büyük-ölçekli endüstriyel gıda fabrikalarına adapte edilmesiyle, pişirme prosesi için gerekli olan enerji sarfiyatının, yıllık %15 ile %25 arasında düşeceği tahmin edilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 1 |