Research Article

Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması

Volume: 9 Number: 1 June 15, 2026
EN TR

Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması

Abstract

Tarım sektörü gıda gereksiniminin karşılanması açısından insanlığın yaşamında oldukça önemli bir konumdadır. Uzun yıllar boyunca gelişerek ilerlemeye devam eden tarım sektörünün ekonomideki yeri oldukça önemlidir. İnsanlığın temel ihtiyacı olan tarım, gıda dışında ülke ekonomisine de ihracat ve istihdam açısından önemli katkılarda bulunmaktadır. Tarım alanlarının yeterli bakımı görmemesi, verimliliğini kaybetmesi bu durumu kötü etkilemektedir. Tarımsal alanda teknolojinin gelişimi ile ülke refahı olumlu etkilenmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile daha verimli, az maliyetli, hızlı ve sürdürülebilir hedefler amaçlanmaktadır. Tarım sektörünü diğer sektörlerden ayıran etkenlerden biri de doğal koşullardır. Doğa koşullarından oldukça etkilenen tarım sektörüne birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli teşvikler verilmektedir. Ülkemizde tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan bu teşviklerden sektörün olumlu olarak etkilenmesi geleceğimiz açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada ülkemizde yapılan tarımsal teşviklerin ne derece faydalanıldığı, teşviklerin yararlananlar üzerindeki etkisi konumuzu kapsamaktadır. Anket bulguları, çiftçilerin mesleki aidiyetlerinin yüksek olduğunu ve üretim ile başarıya ilişkin algılarının genel olarak olumlu olduğunu göstermektedir. Katılımcılar ekonomik belirsizliklere rağmen çiftçiliği sürdürme konusunda istekli olup risk yönetiminde temkinli bir yaklaşım sergilemektedir. Teşviklerin üretime katkısı genel olarak kabul edilmekle birlikte, bürokratik süreçler ve bilgi eksikliği önemli sorun alanları olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca bilgiye erişimin ve deneyimin üretim başarısını desteklediği görülmüştür. Genel olarak sonuçlar, tarımsal teşvikler ile üretim algısı arasında pozitif bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.

Keywords

References

  1. Akçaöz, H., Özkan, B. ve Kızılay, H. (2005). Tarımsal üretimde çiftçi davranışları: Çiftçiliği uygulama ölçeği (FIS). Bahçe, 34(1), 63-72.
  2. Altıntaş, Y. (2015). Türkiye’de tarımsal teşvik uygulamalarının etkinliği: TR83 Bölgesi için Panel Veri Analizi, 2005-2013 (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.
  3. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı (10. Basım). Sakarya Yayıncılık.
  4. Arıkan, R. (2018). Anket Yöntemi Üzerine Bir Değerlendirme. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (1), 97-159. Arifin, W. N. (2015). The Graphical Assessment Of Multivariate Normality Using SPSS. Education in Medicine Journal, 7(2), 71-75.
  5. Barış, M.F. (2015). Üniversite öğrencilerinin uzaktan öğretime yönelik tutumlarının incelenmesi: Namık Kemal Üniversitesi örneği. Sakarya University Journal of Education, 5/2, 36-46.
  6. Büyüköztürk, Ş. (2017). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (31. Basım). Pegem Akademi.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (11. Baskı). Pegem Yayıncılık.
  8. Creswell, J. W. (2008). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research (3rd ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education, Inc.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Policy of Treasury

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 15, 2026

Submission Date

December 10, 2025

Acceptance Date

January 2, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 9 Number: 1

APA
Bayraktar, H., & Saygın, Ö. (2026). Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Bilgi Toplumu & İleri Görüş, 9(1), 1-21. https://izlik.org/JA47DR33LT
AMA
1.Bayraktar H, Saygın Ö. Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Bilgi Toplumu & İleri Görüş. 2026;9(1):1-21. https://izlik.org/JA47DR33LT
Chicago
Bayraktar, Hülya, and Özgür Saygın. 2026. “Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması”. Bilgi Toplumu & İleri Görüş 9 (1): 1-21. https://izlik.org/JA47DR33LT.
EndNote
Bayraktar H, Saygın Ö (June 1, 2026) Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Bilgi Toplumu & İleri Görüş 9 1 1–21.
IEEE
[1]H. Bayraktar and Ö. Saygın, “Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması”, Bilgi Toplumu & İleri Görüş, vol. 9, no. 1, pp. 1–21, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47DR33LT
ISNAD
Bayraktar, Hülya - Saygın, Özgür. “Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması”. Bilgi Toplumu & İleri Görüş 9/1 (June 1, 2026): 1-21. https://izlik.org/JA47DR33LT.
JAMA
1.Bayraktar H, Saygın Ö. Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Bilgi Toplumu & İleri Görüş. 2026;9:1–21.
MLA
Bayraktar, Hülya, and Özgür Saygın. “Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması”. Bilgi Toplumu & İleri Görüş, vol. 9, no. 1, June 2026, pp. 1-21, https://izlik.org/JA47DR33LT.
Vancouver
1.Hülya Bayraktar, Özgür Saygın. Kamu Kesimince Tarımsal Üretime Sağlanan Teşviklerin Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Bilgi Toplumu & İleri Görüş [Internet]. 2026 Jun. 1;9(1):1-21. Available from: https://izlik.org/JA47DR33LT

Knowledge Society & Foresight uses Creative Commons Atıf 4.0 Licence.

Indexed: Index Copernicus, DOAJ, Crossref, CiteFactor, EBSCO, Google Scholar, ASSOS, OJOP