Research Article

İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri

Volume: 2 Number: 46 January 21, 2024

İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri

Abstract

Bu çalışmanın amacı iş yaşamındaki yetişkinlerin bilinçli farkındalık ve duygu düzenleme becerilerinin öz-liderlik becerileri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda farklı illerden profesyonel iş yaşamını sürdürmekte olan 420 kişiden Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Öz-Liderlik Ölçeği kullanılarak anket yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin demografik verilere ve çalışma verilerine göre farklılık gösterip göstermediği anlamlılık testleri ile analiz edilmiştir. Hangi analizin kullanılacağına karar vermeden önce, verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş -1.5 ile +1.5 aralığında olduğu gözlenmiştir. Normal dağılıma uyan verilerin; analizi için ikili grup karşılaştırılmasında; Bağımsız Örneklem T testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında ise ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun belirlenmesi için Levene testi sonuçlarına göre LSD post-hoc analizi uygulanmıştır. Bilinçli farkındalık ve duygu düzenlemenin öz-liderlik üzerine etkisi regresyon analizi ile belirlenmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS v23 istatistik programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre; Öz-liderlik ölçeği ile duygu düzenleme ve bilinçli farkındalık ölçekleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; öz-liderlik ile duygu düzenleme arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bireylerin duygu düzenleme düzeyleri arttıkça öz-liderlik düzeylerinin de artacağı belirlenmiştir. Bilinçli Farkındalığın, Öz-liderlik üzerindeki etkisi değerlendirildiğinde; ölçek genelinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmamakla birlikte, bilinçli farkındalığın öz-liderlik alt boyutları üzerinde anlamlı bir etkisinin varlığı tespit edilmiştir.

Keywords

Supporting Institution

Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Bölümü

Ethical Statement

Dosyalara etik kurulu onayı eklenmiştir

Thanks

Önce yüksek lisans tezim ve ardından araştırma makalem için desteğini esirgemeyen danışman hocam Dr. Öğretim Üyesi Esra Gül Koçyiğit'e teşekkürlerimi sunarım. Araştırma makalemin incelenip yayınlanması için de DergiPark Akademik'e incelemeye ayırdığı zamanı, ilgisi ve desteği için teşekkür ediyorum. Saygılarımla, Esra S. Uras Bilgin

References

  1. Akhun, Mehin. (2012). Üniversite Öğrencilerinde, Algılanan Ebeveynlik Biçimleri, Erken Dönem Uyumsuz Şemaları, Benlik Kurguları, Ayrılma-Bireyleşme Ve Duygu Düzenleme Güçlüğünün Psikolojik Belirtilerle İlişkisi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Akkuş, Mustafa. (2018). İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinin Öz-Liderlikleri İle Sınıf Yönetimi Öz-yeterlik Algıları Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  3. Aldao, Amelia. (2013). “The Future of Emotion Regulation Research: Capturing Context”. Perspectives On Psychological Science, 8(2): 155-172.
  4. Aldao, Amelia., Nolen-Hoeksema, Susan. ve Schweizer, Susanne. (2010). “Emotion-Regulation Strategies Across Psychopathology: A Meta-Analytic Review”. Clinical Psychology Review, 30(2): 217-237.
  5. Anderson, Joe S. ve Prussia, Gregory E. (1997). “The Self-Leadership Questionnaire: Preliminary Assessment of Construct Validity”. The Journal of Leadership Studies, 4: 119-43
  6. Arlı, Özgür. (2011). Bazı Öncül Ve Ardıllarıyla Öz-Liderlik: İlköğretim Öğretmenleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü.
  7. Batum, Dilay. (2020). Evlilikte Kişilerarası Bilinçli Farkındalığın Yordayıcıları Olarak Kişilik Özellikleri ve Öz-Anlayışın İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Bradley, Susan J. (2003). Affect Regulation and The Development of Psychopathology. Guildford Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Behaviour-Personality Assessment in Psychology, Social and Personality Psychology (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

January 5, 2024

Publication Date

January 21, 2024

Submission Date

December 3, 2023

Acceptance Date

December 14, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 2 Number: 46

APA
Koçyiğit, E. G., & Uras Bilgin, E. (2024). İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(46), 11-37. https://doi.org/10.35343/kosbed.1397268
AMA
1.Koçyiğit EG, Uras Bilgin E. İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri. KOSBED. 2024;2(46):11-37. doi:10.35343/kosbed.1397268
Chicago
Koçyiğit, Esra Gül, and Esra Uras Bilgin. 2024. “İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 (46): 11-37. https://doi.org/10.35343/kosbed.1397268.
EndNote
Koçyiğit EG, Uras Bilgin E (January 1, 2024) İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 46 11–37.
IEEE
[1]E. G. Koçyiğit and E. Uras Bilgin, “İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri”, KOSBED, vol. 2, no. 46, pp. 11–37, Jan. 2024, doi: 10.35343/kosbed.1397268.
ISNAD
Koçyiğit, Esra Gül - Uras Bilgin, Esra. “İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2/46 (January 1, 2024): 11-37. https://doi.org/10.35343/kosbed.1397268.
JAMA
1.Koçyiğit EG, Uras Bilgin E. İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri. KOSBED. 2024;2:11–37.
MLA
Koçyiğit, Esra Gül, and Esra Uras Bilgin. “İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 46, Jan. 2024, pp. 11-37, doi:10.35343/kosbed.1397268.
Vancouver
1.Esra Gül Koçyiğit, Esra Uras Bilgin. İş Yaşamında Bilinçli Farkındalığın Ve Duygu Düzenlemenin Öz-Liderlik Becerileri Üzerine Etkileri. KOSBED. 2024 Jan. 1;2(46):11-37. doi:10.35343/kosbed.1397268