The Effect Of Strech Film And Prolen Mesh Usage On Adhesion For Closure Of Abdominal Wall Defects: Experimental Study

Volume: 1 Number: 1 March 1, 2012
  • Mehmet Yaşar
  • Zekeriya İlçe
  • İsmet Özaydın
TR EN

Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma

Öz

Amaç: Karın ameliyatları sonrası barsak yapışıklıkları ciddi morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Çalışmamızda insizyonel hernilerde defektin kapatılmasında kullanılan primer kapama, Poliprolen mesh, Prolen mesh - strech filmin adhezyon etkileri karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 10 aylık 250–300 gram beyaz Wistar Albina cinsi 30 adet sıçan kullanıldı. Grup I; Primer tamir, Grup II; Prolen mesh, Grup III; Prolen mesh - strech film kullanıldı. Denekler 20 mg/kg Ketamin Hidroklorür (Ketalar) ile uyutuldu. Karın duvarınada yarıçapı 1cm olan defekt oluşturuldu. Defekt Grup I’de primer olarak 3/0 prolen ile tek tek, Grup II’de poliprolen mesh, Grup III’te prolen mesh - strech film ile kapatıldı. Denekler 21. gün sakrifiye edildi. Yapışıklıklar Makromorfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Makromorfolojik evrelendirme kriterlerine göre elde edilen yapışıklık skorları Grup I’de ortalama 1.3 ( 0-3), Grup II’de ortalama 3.4 (2-4), Grup III’de ise ortalama 0.9 (0- 2) idi. Yapışıklıklar arasındaki fark istatistiksel olarak değerlendirildiğinde Grup I ile II ve Grup II ile III arasında anlamlı fark saptandı (P<0.05). Histopatolojik incelemede Mezotel gelişimi, Vasküler proliferasyon, Kollojen oluşumu, Dev hücre oluşumu, Granülasyon oluşumu, İtihabi hücre oluşumu, ve fibroblast proliferasyonu Grup II’de en yüksek, Grup III’te ise en düşük saptandı. Sonuç: Strech film prolen mesh ile karın duvarı defektlerinde yapışıklığı önlemek amacı ile kullanılabilir, sentetik bir materyaldir.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Yaşar This is me

Zekeriya İlçe This is me

İsmet Özaydın This is me

Publication Date

March 1, 2012

Submission Date

March 1, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 1 Number: 1

APA
Yaşar, M., İlçe, Z., & Özaydın, İ. (2012). Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. Kocaeli Tıp Dergisi, 1(1), 12-16. https://izlik.org/JA25JF37RA
AMA
1.Yaşar M, İlçe Z, Özaydın İ. Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. Kocaeli Tıp Dergisi. 2012;1(1):12-16. https://izlik.org/JA25JF37RA
Chicago
Yaşar, Mehmet, Zekeriya İlçe, and İsmet Özaydın. 2012. “Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma”. Kocaeli Tıp Dergisi 1 (1): 12-16. https://izlik.org/JA25JF37RA.
EndNote
Yaşar M, İlçe Z, Özaydın İ (March 1, 2012) Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. Kocaeli Tıp Dergisi 1 1 12–16.
IEEE
[1]M. Yaşar, Z. İlçe, and İ. Özaydın, “Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma”, Kocaeli Tıp Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 12–16, Mar. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25JF37RA
ISNAD
Yaşar, Mehmet - İlçe, Zekeriya - Özaydın, İsmet. “Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma”. Kocaeli Tıp Dergisi 1/1 (March 1, 2012): 12-16. https://izlik.org/JA25JF37RA.
JAMA
1.Yaşar M, İlçe Z, Özaydın İ. Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. Kocaeli Tıp Dergisi. 2012;1:12–16.
MLA
Yaşar, Mehmet, et al. “Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma”. Kocaeli Tıp Dergisi, vol. 1, no. 1, Mar. 2012, pp. 12-16, https://izlik.org/JA25JF37RA.
Vancouver
1.Mehmet Yaşar, Zekeriya İlçe, İsmet Özaydın. Karın Ön Duvar Defektlerinin Kapatılmasında Prolen Mesh Ve Strech Film Kullanımının Yapışıklık Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. Kocaeli Tıp Dergisi [Internet]. 2012 Mar. 1;1(1):12-6. Available from: https://izlik.org/JA25JF37RA