Research Article

Behçet Hastalığı Olanlarda Uyku Kalitesinin ve Uyku Kalitesi ile Hastalık Aktivitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Volume: 26 Number: 3 December 31, 2018
TR EN

Behçet Hastalığı Olanlarda Uyku Kalitesinin ve Uyku Kalitesi ile Hastalık Aktivitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Öz

Giriş:Behçet hastalığı vaskülit ile seyreden kronik otoimmün bir hastalıktır. Hastalık yineleme (relaps) ve iyilik dönemleri (remisyon) ile seyretmektedir ve tüm organları tutabilmektedir. Behçet hastalığında aynı zamanda psikiyatrik belirtilerin de sık gözlendiği çalışmalarda ortaya konmuştur ve psikiyatrik belirtilerin hastalık şiddeti ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı Behçet Hastalığı olanlarda uyku kalitesinin değerlendirilmesi ve uyku kalitesi ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.

Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mulidisipliner Behçet polikliniğine başvuran 49 hastaya Sosyodemografik veri formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ), Hastane Anksiyete Depresyon (HAD) ve Behçet Hastalığı Aktivite Formu (BHAF) verilmiştir. Tanımlayıcı analizler, korelasyon analizleri ve Students t-testi yapılmıştır.

Bulgular:  PUKÖ ortalaması 4,76±2,52, BHAF puanı ortalaması 4,4±2,43 ve HAD ortalaması 16,71±6,6 olarak belirlenmiştir. BHAF ve HAD’den yüksek puan almak sırası ile hastalık aktivitesi ve depresyon ile anksiyete belirtilerinin daha fazla olduğuna işaret etmektedir. PUKÖ puanları değerlendirildiğinde hastaların %32,7’si (n=16) eşik puan olan 5’in üzerinde puan almıştır. PUKÖ ile BDCAF arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (r=.068, p=0.641).Her üç Behçet hastasının birinin uyku kalitesinin bozuk olduğu gösterilmiş olup hastalık aktivitesi ve uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. 

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ağargün, M. Y., Kara, H., & Anlar, Ö. (1996). The validity and reliability of the Pittsburgh Sleep Quality Index. Turk Psikiyatri Derg, 7(2), 107-15.
  2. Aydemir, Ö., Güvenir, T., Küey, L., & Kültür, S. (1997). Hastane anksiyete ve depresyon ölçeği Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 8(4), 280-7.
  3. Bagheri, F., Mani, A., Tadayyoni, A., Firozi, F., & Nazarinia, M. A. (2013). The prevalence of psychiatric symptoms in the patients with Behcet's disease in Shiraz, Southwest of Iran. Journal of Mood Disorders, 3(1), 28.
  4. Bhakta, B. B., Brennan, P., James, T. E., Chamberlain, M. A., Noble, B. A., & Silman, A. J. (1999). Behcet's disease: evaluation of a new instrument to measure clinical activity. Rheumatology, 38(8), 728-733
  5. Buysse, D. J., Reynolds III, C. F., Monk, T. H., Berman, S. R., & Kupfer, D. J. (1989). The Pittsburgh Sleep Quality Index: a new instrument for psychiatric practice and research. Psychiatry research, 28(2), 193-213.
  6. Erberk,Ö. N., Birol, A., Boratav, C., & Kocak, M. (2006). Executive dysfunctions and depression in Behçet’s disease without explicit neurological involvement. Psychiatry and clinical neurosciences, 60(4), 465-472.
  7. Epstein, R. S., Cummings, N. A., Sherwood, E. B., & Bergsma, D. R. (1970). Psychiatric aspects of Behçet's syndrome. Journal of psychosomatic research, 14(2), 161-172
  8. Hamuryudan, V., Fresko, I., Direskeneli, H., Tenant, M. J., Yurdakul, S., Akoglu, T., & Yazıcı, H. (1999). Evaluation of the Turkish translation of a disease activity form for Behçet's syndrome. Rheumatology, 38(8), 734-736.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

​Internal Diseases

Journal Section

Research Article

Authors

Vesile Şentürk Cankorur * This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

December 15, 2018

Acceptance Date

December 31, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 26 Number: 3

APA
Herdi, O., & Şentürk Cankorur, V. (2018). Behçet Hastalığı Olanlarda Uyku Kalitesinin ve Uyku Kalitesi ile Hastalık Aktivitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Kriz Dergisi, 26(3), 1-1. https://izlik.org/JA48BR74WU