In this research, it is intended to determine modes of use for undersink cabinets located in house kitchens and to determine the needs required in this volume of space. For this purpose 50 house kitchen undersink cabinets have been photographed while they are being used and materials-objects contained in them have been determined in Türkiye. In conclusion it has been determined that contained in the undersink cabinet are cleaning supplies (cleaning chemicals, bleach, vinegar, dish soap, cleaning bucket, etc.), foodstuff (oil, jarred food, food in plastic bags, etc.), small appliances and tools (oven-stove with single burner, toaster, small-large propane bottle, etc.), various utensils (plastic containers, pots, frying pans, trays, teapots, etc.), kitchen waste bin and water filtration appliance to varying extents. Of the undersink cabinets we examined, 40% has a single shelf within and 60% has no shelves. It was observed that due to careless design of the under-sink cabinets and failure to plan for the requirements, layouts are untidy and it was determined that the users use certain items such as cabinet door baskets, in-cabinet organizers, etc. in order to cope with this untidy layouts. Given the facts that oil and such materials as bleach etc. which stand side by side in the cabinet may react with each other in case of toppling or leakage, it might be suggested that such volumes must be planned very carefully and that users must be very careful against poisoning.
Bu araştırmada kullanıcıların konut mutfaklarında yer alan eviye altı dolabını kullanım şekillerinin tespit edilmesi ve bu hacimde duyulan ihtiyaçların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 50 adet konut mutfağı eviye altı dolabı kullanım sürecinde olduğu gibi fotoğraflanmış ve içerisinde yer alan malzeme-nesneler tespit edilmiştir. Sonuçta; eviye altı dolabı içerisinde; temizlik malzemelerinin (temizlik kimyasalı, çamaşır suyu, sirke, bulaşık deterjanı, temizlik kovası vb.), yiyecek malzemelerinin (sıvı yağ, kavanozlu gıda, poşetli gıda vb.), küçük ev aletleri araç ve gereçlerinin (fırın-tek göz ocak-tost makinesi, küçük-büyük tüp vb.), değişik kapların (plastik kap, tencere, tava, tepsi, çaydanlık vb.), çöp kutusunun ve su arıtma cihazının belirli oranlarda yer aldığı belirlenmiştir. İncelenen eviye altı dolapların %40’ının içinde tek raf bulunmakta, %60’ı ise rafsız olarak kullanılmaktadır. Eviye altı dolaplarının özensiz tasarımı ve ihtiyaç planlamasının iyi yapılamamasından ötürü dağınık yerleşmelerin olduğu gözlenmiş ve kullanıcıların bu dağınık yerleşimlerin önüne geçilebilmek için kapak sepeti ve dolap içi düzenleyicileri belli oranlarda imkânlar çerçevesinde kullandığı belirlenmiştir. Devrilme akma vb. gibi durumlarda yan yana duran sıvı yağlar ile çamaşır suyu vb. gibi malzemelerin etkileşime geçebileceği düşünülerek bu alanların planlanmasının çok daha özenle yapılması ve kullanıcıların da olası zehirlenmelere karşı oldukça dikkatli olması önerilebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Interior Architecture |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2024 |
Submission Date | August 24, 2024 |
Acceptance Date | October 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 7 |