Research Article

YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ

Volume: 2 Number: 2 December 29, 2025
EN TR

YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ

Abstract

Bu çalışma, Edo Dönemi’nde gelişen ukiyo-e estamplarının Japonya’daki yerel üretim ve tüketim kültüründen başlayarak Batı’daki kurumsal koleksiyonlara uzanan dönüşümünü ele almaktadır. Başlangıçta şehirli halkın gündelik yaşamını ve estetik beğenisini yansıtan erişilebilir baskılar olarak üretilen ukiyo-e, Meiji Dönemi’nin modernleşme politikalarıyla birlikte iç pazarda değer kaybetmiş; ancak Batılı sanatçılar, koleksiyonerler ve müzeler tarafından yeniden keşfedilerek uluslararası bir kültürel miras nesnesine dönüşmüştür. Çalışma, bu değer değişiminin izlerini Japonya’nın toplumsal yapısı ve Batı’nın modern sanat ortamı çerçevesinde değerlendirmektedir. Araştırma, Edo Dönemi’ndeki tematik çeşitlilik ve üretim tekniklerinden Meiji Dönemi’ndeki ihracat süreçlerine; Japonya’nın dışa açılmasıyla oluşan yeni dolaşım ağlarından 19. yüzyılda Japonizm’in Avrupa ve Amerika’daki etkisine kadar uzanan geniş bir süreci kapsamaktadır. Ayrıca Hokusai, Hiroshige, Utamaro, Sharaku ve Harunobu gibi sanatçıların eserleri üzerinden ukiyo-e’nin Batı sanatındaki biçimsel yenilenmeye nasıl katkı sunduğu tartışılmaktadır. Yöntem bakımından çalışma, metinlerarasılık ve kültürlerarasılık yaklaşımını esas almakta; ukiyo-e’nin hem Japon hem Batılı sanat söylemlerindeki konumunu karşılaştırmalı sanat tarihi analiziyle incelemektedir. Ayrıca seçili estamplar üzerinde yapılan görsel–plastik çözümlemeler aracılığıyla biçimsel dil, kompozisyon kurgusu, estetik tercih yapıları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışma, ukiyo-e estamplarının yalnızca bir sanat türü olarak değil, kültürlerarası etkileşim, estetik dönüşüm, koleksiyonculuk ve müzecilik tarihi açısından çok katmanlı bir miras sunduğunu ortaya koymaktadır. Japonya’da gündelik bir görsel kültür ürünü olarak başlayan bu üretim biçimi, Batı’da modern sanatın biçimsel dönüşümünü etkileyen ve bugün dünyanın önde gelen müzelerinde korunan evrensel bir kültürel mirasa dönüşmüştür.

Keywords

References

  1. Kaynakça Asano, T., & Clark, T. (1995). The Passionate art of Kitagawa Utamaro. British Museum Press.
  2. Calza, G. (2003). Hokusai. Phaidon.
  3. Clark, T. (1994). Ukiyo-e: The art of the Japanese print. Phaidon.
  4. Clark, T. (2006). Kabuki heroes on the Osaka stage 1780–1830. British Museum Press.
  5. Clark, T. (2012). Japanese art: Highlights from the British Museum. British Museum Press.
  6. Clark, T. (2013). Shunga: Sex and humour in Japanese Art 1600–1900. British Museum Press.
  7. Duncan, C. (1995). Civilizing rituals: Inside public art museums. Routledge.
  8. Forrer, M. (2010). Hokusai: Prints and drawings. Prestel.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Printmaking

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2025

Submission Date

December 2, 2025

Acceptance Date

December 15, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 2 Number: 2

APA
Yiğit, Ö., & Köse, O. (2025). YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Tasarım Dergisi, 2(2), 112-126. https://izlik.org/JA99DL22GJ
AMA
1.Yiğit Ö, Köse O. YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi. 2025;2(2):112-126. https://izlik.org/JA99DL22GJ
Chicago
Yiğit, Özgül, and Oktay Köse. 2025. “YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Tasarım Dergisi 2 (2): 112-26. https://izlik.org/JA99DL22GJ.
EndNote
Yiğit Ö, Köse O (December 1, 2025) YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi 2 2 112–126.
IEEE
[1]Ö. Yiğit and O. Köse, “YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 112–126, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99DL22GJ
ISNAD
Yiğit, Özgül - Köse, Oktay. “YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi 2/2 (December 1, 2025): 112-126. https://izlik.org/JA99DL22GJ.
JAMA
1.Yiğit Ö, Köse O. YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi. 2025;2:112–126.
MLA
Yiğit, Özgül, and Oktay Köse. “YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Tasarım Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2025, pp. 112-26, https://izlik.org/JA99DL22GJ.
Vancouver
1.Özgül Yiğit, Oktay Köse. YERELDEN KÜRESELE KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE: EDO DÖNEMİ AHŞAP BASKILARININ KOLEKSİYON DEĞERİ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Sanat ve Tasarım Dergisi [Internet]. 2025 Dec. 1;2(2):112-26. Available from: https://izlik.org/JA99DL22GJ

Works accepted for publication by the Karamanoğlu Mehmetbey University International Journal of Art and Design are published under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license.

download?token=eyJ1aWQiOjMzNzYyOSwiYXV0aF9yb2xlcyI6WyJST0xFX1VTRVIiXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiRG9zeWEucG5nIiwicGF0aCI6IjQxMTEvMDkxNS8wNGY2LzY5Y2EzMWFmYzNjNWY2Ljc5NTgxNTU5LnBuZyIsImV4cCI6MTc3NDg2MjI3Miwibm9uY2UiOiJjNDAzMjNkZDg4YjJlZmRiMjljMTRiNDBmMjAyMWE3NCJ9.UjQzSQBAfNwVfP5SsGHG0m7uxNxiPuA6pAZSpAX0cj4