Özet: Araştırmanın amacı Doğu Akdeniz Bölgesi'nde süt sığırcılığı yapan işletmelerin sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Araştırma verileri bölgeden tabakalı tesadüfi örnekleme metoduyla seçilen 160 işletmeci ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. İşletmelerin sosyoekonomik özellikleri, süt sığırcılığı ile ilgili uygulamaları, süt sığırı sayısında son yıllarda yaşanan değişim ve bunun nedenleri, süt sağımında dikkat edilen konular, işletmede kayıt tutma ve süt sığırcılığında yaşanan sorunlar araştırmada ele alınan belli başlı özelliklerdir. Araştırma bulgularına göre işletmelerde süt sığırı sayısında son yıllarda bir azalma olmuştur. Bölgede süt sığırcılığında yaşanan en önemli sorunlar yem fiyatlarının yüksek olması ve hayvancılığa verilen desteklerin yetersiz olmasıdır. Süt sığırcılığının geliştirilmesi için işletmecilerin araziye sahip olması ve yem bitkisi üretmesi, yüksek verimli hayvan ırklarının kullanılması, girdi fiyatlarının makul düzeylere çekilmesi, üreticilerin örgütlenmesi, aracıların elimine edilmesi ve süt tüketiminin özendirilmesi önerileri yapılmıştır.
Anahtar kelimeler: Süt sığırcılığı, hayvancılık, Doğu Akdeniz Bölgesi
Structure and Problems of Dairy Farms in the Eastern Mediterranean Region (Turkey)
Abstract: The primary purpose of this research was to determine problems encountered by dairy farms in the Eastern Mediterranean Region and to develop solutions for these problems. Data were collected by administering a questionnaire to a stratified random sample of 160 dairy farmers operating in the region. The main subjects covered by this study included socioeconomic characteristics of farmers, management practices, resent changes in the number of dairy animals and their reasons, factors to be considered in milking, keeping farm records, and problems encountered in dairy farming. According to research findings the number of dairy cows had a decreasing trend in the region. The most important problems in dairy farming are high prices of feeds and low level of governmental subsidies. In order to develop dairy farming in the region, it was recommended that farmers must own land and grow fodder crops, and use improved breeds. Input prices must be lowered, farmers need to come together through organizations, the effect of middlemen in milk marketing must be eliminated, and milk consumption must be promoted.
Keywords: Dairy farming, livestock, East Mediterranean Region
Araştırmanın amacı Doğu Akdeniz Bölgesi’nde süt sığırcılığı yapan işletmelerin sorunlarını belirlemek ve busorunlara çözüm önerileri getirmektir. Araştırma verileri bölgeden tabakalı tesadüfi örnekleme metoduyla seçilen160 işletmeci ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. İşletmelerin sosyoekonomik özellikleri, süt sığırcılığıile ilgili uygulamaları, süt sığırı sayısında son yıllarda yaşanan değişim ve bunun nedenleri, süt sağımında dikkatedilen konular, işletmede kayıt tutma ve süt sığırcılığında yaşanan sorunlar araştırmada ele alınan belli başlıözelliklerdir. Araştırma bulgularına göre işletmelerde süt sığırı sayısında son yıllarda bir azalma olmuştur. Bölgedesüt sığırcılığında yaşanan en önemli sorunlar yem fiyatlarının yüksek olması ve hayvancılığa verilen desteklerinyetersiz olmasıdır. Süt sığırcılığının geliştirilmesi için işletmecilerin araziye sahip olması ve yem bitkisi üretmesi,yüksek verimli hayvan ırklarının kullanılması, girdi fiyatlarının makul düzeylere çekilmesi, üreticilerinörgütlenmesi, aracıların elimine edilmesi ve süt tüketiminin özendirilmesi önerileri yapılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | TARIM EKONOMİSİ (Agricultural Economics) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 16 Sayı: 1 |