Özet: Bu çalışma, yazlık bazı ekmeklik buğday genotiplerin verim ve kalite performanslarını belirlemek için, 2004-2005 ve 2005-2006 yıllarında, Diyarbakır/merkezde sulu ve yağışa dayalı, Diyarbakır /Hazro’da ise sadece yağışa dayalı şartlarda olmak üzere toplam 6 çevrede yürütülmüştür. Denemede, CIMMYT ve ICARDA’dan temin edilen 15 adet yazlık genotiple birlikte, Bezostaya, Nurkent, Pehlivan ve Yüreğir gibi yazlık ve kışlık karakterli çeşitler standart olarak kullanılmıştır. Denemeler her yıl tesadüf blokları deneme deseninde ve dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı incelenmiştir.
Yapılan varyans analizinde, tane verimi bakımından yıl, yer, çeşit ve yıl x çeşit, yıl x yer x çeşit interaksiyonlarında % 1 ve % 5 düzeyinde önemli farklılıklar bulunmuştur. Genotiplerin tane verimi 606-803 kg/da, hektolitre ağırlığı 77- 82 kg/hl, bin tane ağırlığı 31-43 g, protein oranı % 9.8- 11.2 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi 16 ve 14 nolu genotiplerden (803 ve 788 kg/da) elde edilmiştir. Yurt dışından temin edilen ileri kademedeki bazı genotiplerin kalite ve tane verimi bakımından standart çeşitlerden daha iyi oldukları tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Yazlık ekmeklik buğday, Genotip, Lokasyon, Verim, Kalite
Evaluation of Some Spring Bread Wheat Genotypes in Terms of Yield and Quality in Diyarbakır Condition
Abstract: This study was conducted in three locations (irrigated and rainfall conditions in center of Diyarbakir, rainfall condition in Hazro-Diyarbakır) in 2004-2005 and 2005-2006 years, to determine the yield and quality performance of some bread wheat genotypes. In this study Bezostaya, Nurkent, Pehlivan and Yüreğir varieties were used as controls with 15 spring bread wheat lines which obtained from CIMMYT and ICARDA. Trials were established as randomized block design and with four replications. In this study, grain yield, test weight, thousand kernel weight and protein content were determined. The varyans analysis, significant differences were determined in terms of year & location & variety and interaction of year x location & year x location x variety in terms of grain yield at the level of 1% and 5%. Grain yield of genotypes, was varied between 6060-8030 kg/ha-1, test weight 77-82 kg/hl-1, thousand of grain weight 31-43 g, proein content 11.2% and 9.8. In terms of grain yield, was unearthed importance of year, irrigation and spring genotypes, also highest grain yield were obtained numbered 16 and 14 (8030-7880 kg/ha-1) genotypes. The study showed that the genotypes brought from abroad was better than from standard varieties in terms of grain yield and quality.
Key Words: Spring bread wheat, Genotype, Location, Yield, Quality
Bu çalışma, yazlık bazı ekmeklik buğday genotiplerin verim ve kalite performanslarını belirlemek için, 20042005 ve 2005-2006 yıllarında, Diyarbakır/merkezde sulu ve yağışa dayalı, Diyarbakır /Hazro’da ise sadece yağışadayalı şartlarda olmak üzere toplam 6 çevrede yürütülmüştür. Denemede, CIMMYT ve ICARDA’dan temin edilen15 adet yazlık genotiple birlikte, Bezostaya, Nurkent, Pehlivan ve Yüreğir gibi yazlık ve kışlık karakterli çeşitlerstandart olarak kullanılmıştır. Denemeler her yıl tesadüf blokları deneme deseninde ve dört tekrarlamalı olarakkurulmuştur. Araştırmada tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı incelenmiştir.Yapılan varyans analizinde, tane verimi bakımından yıl, yer, çeşit ve yıl x çeşit, yıl x yer x çeşitinteraksiyonlarında % 1 ve % 5 düzeyinde önemli farklılıklar bulunmuştur. Genotiplerin tane verimi 606-803 kg/da,hektolitre ağırlığı 77- 82 kg/hl, bin tane ağırlığı 31-43 g, protein oranı % 9.8- 11.2 arasında değişmiştir. En yüksektane verimi 16 ve 14 nolu genotiplerden (803 ve 788 kg/da) elde edilmiştir. Yurt dışından temin edilen ilerikademedeki bazı genotiplerin kalite ve tane verimi bakımından standart çeşitlerden daha iyi oldukları tespitedilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 16 Sayı: 3 |