ABSTRACT: The aim of this study was to compare the macro and micro mineral composition of some protein sources used in livestock production in Turkey. There are significant (P<0.001) variations among protein sources. The legume grain sources had a significant (P<0.001) effect on the macro and micro mineral contents. The calcium (Ca) content of L. Sativus was significantly (P<0.001) higher than those of legume seeds and soybean meal (SBM). On the other hand phosphorus (P), magnesium (Mg) and potassium (K) contents of legume grains was significantly lower than that of SBM. The zinc (Zn), iron (Fe), manganese (Mn) and copper (Cu) contents of legume seeds were significantly lower than that of SBM. Grains from Vicia pregrina, Pisum elatius and Vicia narbonensis are deficient in calcium to meet requirement of catfish and tilapia for optimum growth. Vicia peregrina, Pisum elatius and Vicia narbonensis should be supplemented with calcium to meet the requirement for optimum growth of fish. The legume grains studied in the current experiment are deficient in phosphorus to meet requirement of catfish, rainbow trout, common carp and tilapia for optimum growth whereas legume grains are sufficient in magnesium and zinc to meet requirement of catfish, rainbow trout, common carp and tilapia for optimum growth. On the other hand the legume grains studied in the current experiment are sufficient in iron to meet requirement of catfish and rainbow trout for optimum growth whereas Latirus sativus, Vicia pregrina and Pisum elatius are deficient in iron to meet requirement of common carp. The legume grains studied in the current experiment are sufficient in manganese to meet requirement of catfish whereas the legume grains are insufficient in manganese to meet requirement of rainbow trout and common carp. Although Vicia narbonensis are sufficient in copper to meet requirement of catfish, rainbow trout, common carp, Vicia peregrina and Pisum elatius are insufficient in copper to meet requirement of catfish, rainbow trout and common carp. As a conclusion, grains from Lathyrus sativus, Vicia peregrina, Pisum elatius and Vicia narbonensis used as a alternative protein sources in fish diets should be supplemented with minerals which are deficient to obtain the optimum performance from fish.
Key Words: Fish, legume grain, macro minerals, micro minerals
Türkiye’de Hayvan Beslemede Kullanılan Bazı Alternatif Protein Kaynaklarının Balıkların Besin Madde Gereksinimi Baz Alınarak Makro ve Mikro Mineral İçeriklerinin Karşılaştırılması
ÖZET: Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de hayvan beslemede kullanılan alternatif protein kaynaklarının makro ve mikro mineral içeriklerini karşılaştırmaktır. Protein kaynakları arasında mineral madde bakımından önemli varyasyonlar mevcuttur. Baklagil çeşidi, danelerin makro ve mikro element içeriklerini önemli derecede etkilemiştir. Mürdümüğün (Lathyrus sativus), kalsiyum (Ca) içeriğinin diğer baklagil daneleri ve soya küspesinin kalsiyum içeriğinden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Diğer taraftan, baklagil tohumlarının fosfor (P), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) içerikleri soya küspesinden daha düşük bulunmuştur. Baklagil tohumlarının çinko (Zn), demir (Fe), manganez (Mn) ve bakır (Cu) içerikleri de soya küspesinden daha düşük bulunmuştur. Culban (Vicia pregrina), yabani bezelye (Pisum elatius) ve koca fiğ (Vicia narbonensis) tohumları kalsiyum içeriği bakımından yayın balığı ve tilapiaların optimum büyümeleri için yeterli değildirler. Bu yüzden, culban (Vicia pregrina), yabani bezelye (Pisum elatius) ve koca fiğ (Vicia narbonensis) tohumları kalsiyum bakımından desteklenmelidir. Bu çalışmada kullanılan baklagil daneleri fosfor içeriği bakımından yayın balığı, gökkuşağı alabalığı, pullu sazan ve tilapiaların optimum büyümesi için yeterli olmamasına rağmen, baklagil daneleri magnezyum ve çinko bakımından yayın balığı, gökkuşağı alabalığı, pullu sazan ve tilapia balıklarının optimum büyümesi için yeterlidir. Diğer taraftan bu çalışmada kullanılan baklagil daneleri demir bakımından yayın balığı ve gökkuşağı alabalıkların optimum büyümeleri için yeterli olmasına rağmen mürdümük, culban ve yabani bezelye pullu sazan balıklarının ihtiyacını karşılamada yetersizdir. Bu çalışmada kullanılan baklagil daneleri manganez bakımından yayın balıklarının ihtiyacını karşılamada yeterli olmasına rağmen, baklagil daneleri manganez bakımından gökkuşağı alabalığı ve pullu sazan balıklarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Koca fiğ yayın balığı, gökkuşağı alabalığı ve pullu sazan balıklarının bakır ihtiyacını karşılamada yeterli iken, culban ve yabani bezelye yayın balığı, gökkuşağı alabalığı ve pullu sazan balıklarının bakır ihtiyacını karşılamada yetersizdir. Sonuç olarak, alternatif protein kaynağı olarak kullanılan mürdümük, culban ve koca fiğin balıklarda optimum performans elde etmek için eksik olduğu minerallerce zenginleştirilmesi gereklidir.
Anahtar Kelimeler: Baklagil dane, balık, makro mineral, mikro mineral
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | HAYVAN BESLEME (Animal Nutrition) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 1 |