ÖZET: Tarımsal üretim yapıları olan seralarda ısıtma yapılarak daha fazla ve aynı zamanda kaliteli ürün alınabileceği bilinmektedir. Soğuk mevsimlerde ısıtılarak üretim yapılan seralarda, ısıtma girdileri üretim giderleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Seralarda ısıtma giderlerinin en az düzeye indirilmesi ve tüketilen enerjiden en fazla etkinin elde edilmesi amacıyla teorik olarak öngörülen ve uygulanan bazı ısı tasarruf önlemleri, yeterli sızdırmazlık ve yalıtımın yapılmamasından dolayı istenilen etkiyi gösterememektedir. Bu amaçla, seralardaki yapısal sorunlardan kaynaklanan ısı kayıplarının belirlenmesi için termal görüntüleme yönteminin kullanılabilirliği bu çalışma ile irdelenmiştir. Termal kamera ile seralarda ısıtma yapılırken alınan görüntüler, analiz yazılımıyla detaylı olarak incelenerek ve ısı kaybına neden olan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ısı kayıplarına neden olan yapısal sorunların termal görüntüleme tekniği ile tespit edilebildiğini ve bu sorunların en çok kapı altları ve kenar boşlukları, havalandırma penceresi kenarlarındaki açıklıklar, örtü malzemesinin çatı-ön duvar ve çatı-yan duvar birleşim noktaları ile iyi izole edilmeyen subasman betonunda olduğu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Termal görüntüleme, Seralar, Isı kaybı, Isı yalıtımı, Isı tasarrufu
Determination of Structural Problems Causing Heat Loss with the Thermal Camera in Greenhouses
ABSTRACT: It is widely known that it is possible to harvest more and high quality products from greenhouses, which are agricultural production structures. Heating costs occupy an important position in overall production costs since greenhouses are heated in order to harvest product during winter. Various theoretical heat saving methods which are applied in order to minimize heating costs and maximize efficiency in greenhouses do not reach intended levels due to insufficient sealing and insulation. In this respect, this study focuses on the feasibility of thermal imaging in order to identify heat losses due to the structural problems in greenhouses. Images obtained from thermal cameras in greenhouses were analyzed via analysis software and problems that may lead to heat losses were identified. The findings demonstrate that thermal imaging technique can identify structural problems which lead to heat losses and that these problems stem from holes on the bottom and sides of the doors, holes on the ventilation window, holes at the junction point of covering-front wall and covering-side wall, and insufficiently insulated sub-basement concrete.
Key Words: Thermal imaging, Greenhouses, Heat loss, Thermal insulation, Heat savings
Tarımsal üretim yapıları olan seralarda ısıtma yapılarak daha fazla ve aynı zamanda kaliteli ürün alınabileceği bilinmektedir. Soğuk mevsimlerde ısıtılarak üretim yapılan seralarda, ısıtma girdileri üretim giderleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Seralarda ısıtma giderlerinin en az düzeye indirilmesi ve tüketilen enerjiden en fazla etkinin elde edilmesi amacıyla teorik olarak öngörülen ve uygulanan bazı ısı tasarruf önlemleri, yeterli sızdırmazlık ve yalıtımın yapılmamasından dolayı istenilen etkiyi gösterememektedir. Bu amaçla, seralardaki yapısal sorunlardan kaynaklanan ısı kayıplarının belirlenmesi için termal görüntüleme yönteminin kullanılabilirliği bu çalışma ile irdelenmiştir. Termal kamera ile seralarda ısıtma yapılırken alınan görüntüler, analiz yazılımıyla detaylı olarak incelenerek ve ısı kaybına neden olan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ısı kayıplarına neden olan yapısal sorunların termal görüntüleme tekniği ile tespit edilebildiğini ve bu sorunların en çok kapı altları ve kenar boşlukları, havalandırma penceresi kenarlarındaki açıklıklar, örtü malzemesinin çatı-ön duvar ve çatı-yan duvar birleşim noktaları ile iyi izole edilmeyen subasman betonunda olduğu göstermiştir
Termal görüntüleme Seralar Isı kaybı Isı yalıtımı Isı tasarrufu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARIMSAL YAPILAR (Agricultural Structures) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 1 |