Akasya (Acacia karroo) tohumu ununun sazan (Cyprinus carpio) balıklarının pratik diyetlerinde protein kaynağı olarak kullanılabilirliğini belirlemek için laboratuvar koşullarında, 60 günlük besi denemesi yürütülmüştür. Akasya tohumu diyetlere %5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında katılmıştır. Bu diyet grupları büyüme parametreleri bakımından balık unu ve soya unu ağırlıklı diyetle beslenen kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Denemede canlı ağırlık kazanımı bakımından %5, 10 ve 15’lik diyet grupları ile kontrol grupları arasında fark görülmezken (P>0.05), %20 ve 25’lik diyet gruplarında büyüme kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (P<0.05). Yüksek oranlarda (>%15) akasya tohumu içeren diyetlerle beslenen balıklarda yağ oranı diğer gruplara göre düşük çıkmıştır. (P<0.05). Akasya tohumunun sazan (Cyprinus carpio) balıklarının diyetlerine %15’e kadar katılması balık büyümesi açısından herhangi bir sakınca yaratmamaktadır.
A 60-day laboratory growth experiment was carried out to determine the potential nutritive value of acacia (Acacia karroo) seed meal as a dietary protein source of carp (Cyprinus carpio) fingerlings. Acacia seed meal was included in the diets at different levels %5, 10, 15, 20 and 25. The growth parameters of fish feed these diets were compared to fish feed a fish meal and soybean meal based control diet. On the basis of the observed weight gain control, %5, 10 and 15 diets were similar and significantly better than the other groups (%20, 25) (P>0.05). Fish feed diets %20, 25 showed significantly reduced growth performance compared to that with control diets. Fish feed diets containing higher levels (>%15) acacia seed had significantly lower whole body fat content. Acacia seed can be used up to %15 of diet as protein source in diets of carp without any adverse effects.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | SU ÜRÜNLERİ (Fisheries) |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 19 Issue: 1 |