Balık Unu Yerine Kısmen Kullanılan Akasya (Acacia karroo) Tohumu Ununun Sazan (Cyprinus carpio) Yavrularında Büyüme ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi
Yıl 2016,
Cilt: 19 Sayı: 1, 91 - 97, 24.05.2016
Fatma Çoban
,
Mehmet Oruç
,
Hakan Büyükçapar
Öz
Akasya (Acacia karroo) tohumu ununun sazan (Cyprinus carpio) balıklarının pratik diyetlerinde protein kaynağı olarak kullanılabilirliğini belirlemek için laboratuvar koşullarında, 60 günlük besi denemesi yürütülmüştür. Akasya tohumu diyetlere %5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında katılmıştır. Bu diyet grupları büyüme parametreleri bakımından balık unu ve soya unu ağırlıklı diyetle beslenen kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Denemede canlı ağırlık kazanımı bakımından %5, 10 ve 15’lik diyet grupları ile kontrol grupları arasında fark görülmezken (P>0.05), %20 ve 25’lik diyet gruplarında büyüme kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (P<0.05). Yüksek oranlarda (>%15) akasya tohumu içeren diyetlerle beslenen balıklarda yağ oranı diğer gruplara göre düşük çıkmıştır. (P<0.05). Akasya tohumunun sazan (Cyprinus carpio) balıklarının diyetlerine %15’e kadar katılması balık büyümesi açısından herhangi bir sakınca yaratmamaktadır.
Kaynakça
- Aksnes, A., Mundheim, H., Toppe, J., Albrektsen, S., 2008. The Effect of Dietary Hydroxypoline Supplementation on Salmon (Salmo salar L.) Fed High Plant Protein Diets. Aquaculture, 275(1-4): 242-249.
- AOAC, 1990. Oficial Methods of Analysis (15th ed.) Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA. s. 69-88.
- Becker, K., Makkar, H.P.S., 1999. Effects of Dietary Tannic Acid and Quebracho Tannin on Growth Performance and Metabolic Rates of Common Carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture, 175:327-335.
- Büyükçapar, H.M., 2012. Growth Performance and Body Composition in Mirror Carp (Cyprinus carpio) Fed Culban Seed (Vicia peregrina) With Different Heat Treatments. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(3):389-394.
- Büyükçapar, H.M., Kamalak, A., 2010. Nutritive Value of Wild Pea (Pisum elatius) Seed as a Dietary Protein Source for Fingerlings of Mirror Carp (Cyprinus carpio). The Israeli Journal of Aquaculture, 62(4):272-280.
- Cowey, C.B., 1994. Amino Acid Requirements of Fish: A Critical Appraisal of Present Values. Aquaculture, 124:1-11.
- Doğan, G., Erdem, M., 2008. Balıklarda protein metabolizması. Journal of Fisheries Sciences. 2 (1): 30-40.
- Emre, Y., Sevgili, H., Sanli, M., 2008. Partial Replacement of Fishmeal with Hazelnut Meal in Diets for Juvenil Gilthead Sea Bream (Sparus aurata). The Israeli Journal of Aquaculture, 60(3):198-204.
- Erdoğan, F., 2008. Alabalık yemlerinde alternatif protein kaynakları kullanımı ve kültür balıkçılığının geleceği açısından önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1-2):74-85.
- Hossain M.A., Focken U., Becker K., 2001. Evaluation of an Unconventional Legume Seed, Sesbania aculeata, as a Dietary Protein Source for Common Carp (Cyprinus carpio). Aquaculture, 198:129-140.
- Hossain, M.A., Focken, U., Becker, K., 2002. Nutritional Evaluation of Dhannincha (Sesbania aculeata) Seeds as a Dietary Protein Source for Tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Research, 33(9):653-662.
- Ketola, H.G., 1982. Amino Acid Nutrition of Fishes: Requirements and Supplementation of Diets. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry. 73(1): 17-24.
- Korkut, A.Y., Kop, A., Demirtaş, N., Cihaner, A., 2007. Balık beslemede gelişim performansının izleme yöntemleri. Ege Üniversitesi Su ürünleri Dergisi, 24 (1-2): 201-205.
- Krogdahl, A., Lea, T.B., Olli, J.J., 1994. Soybean Proteinase Inhibitors Affect Intestinal Trypsin Activities and Amino Acid Digestibilities in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Comparative Biochemistry and Physiology, 107A, 215-219.
- NRC, 1993. Nutrient Requirement of fish. National Academy Press, Washington DC. s. 114.
- Pereira, T.G., Oliva-Teles, A., 2002. Preliminary Evaluation of Pea Seed Meal in Diets for Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) Juveniles. Aquaculture Research, 33, 1183-1189.
- Santiago, C.B., Lovell, R.T., 1988. Amino Acid Requirements for Growth of Nile Tilapia. J. Nutr. 112, (12), 1540-6.
- Wilson, R.P., Halver, J.E., 1986. Protein and Amino Acid Requirements of Fishes. Annual Review of Nutrition, 6:225-244.
- Yeşilayer, N., Kaymak, İ.E., Gören, H.M., Karslı, Z., 2013. Balık yemlerinde balık ununa alternatif bitkisel protein kaynaklarının kullanım olanakları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4, 12-30.
- Yiğit, N.Ö., Dulluç, A., Koca, S.B., Didinen, B.I., 2013. Aynalı sazan (Cyprinus carpio, L. 1758) yemlerinde soya küspesi yerine kanola küspesi kullanımının büyüme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 19:140-147.
Effect of Partial Substitution of Fish Meal with Acacia (Acacia karroo) Seed Meal on Growth and Body Composıtıon Profil of Carp (Cyprinus carpio) Fry
Yıl 2016,
Cilt: 19 Sayı: 1, 91 - 97, 24.05.2016
Fatma Çoban
,
Mehmet Oruç
,
Hakan Büyükçapar
Öz
A 60-day laboratory growth experiment was carried out to determine the potential nutritive value of acacia (Acacia karroo) seed meal as a dietary protein source of carp (Cyprinus carpio) fingerlings. Acacia seed meal was included in the diets at different levels %5, 10, 15, 20 and 25. The growth parameters of fish feed these diets were compared to fish feed a fish meal and soybean meal based control diet. On the basis of the observed weight gain control, %5, 10 and 15 diets were similar and significantly better than the other groups (%20, 25) (P>0.05). Fish feed diets %20, 25 showed significantly reduced growth performance compared to that with control diets. Fish feed diets containing higher levels (>%15) acacia seed had significantly lower whole body fat content. Acacia seed can be used up to %15 of diet as protein source in diets of carp without any adverse effects.
Kaynakça
- Aksnes, A., Mundheim, H., Toppe, J., Albrektsen, S., 2008. The Effect of Dietary Hydroxypoline Supplementation on Salmon (Salmo salar L.) Fed High Plant Protein Diets. Aquaculture, 275(1-4): 242-249.
- AOAC, 1990. Oficial Methods of Analysis (15th ed.) Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA. s. 69-88.
- Becker, K., Makkar, H.P.S., 1999. Effects of Dietary Tannic Acid and Quebracho Tannin on Growth Performance and Metabolic Rates of Common Carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture, 175:327-335.
- Büyükçapar, H.M., 2012. Growth Performance and Body Composition in Mirror Carp (Cyprinus carpio) Fed Culban Seed (Vicia peregrina) With Different Heat Treatments. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(3):389-394.
- Büyükçapar, H.M., Kamalak, A., 2010. Nutritive Value of Wild Pea (Pisum elatius) Seed as a Dietary Protein Source for Fingerlings of Mirror Carp (Cyprinus carpio). The Israeli Journal of Aquaculture, 62(4):272-280.
- Cowey, C.B., 1994. Amino Acid Requirements of Fish: A Critical Appraisal of Present Values. Aquaculture, 124:1-11.
- Doğan, G., Erdem, M., 2008. Balıklarda protein metabolizması. Journal of Fisheries Sciences. 2 (1): 30-40.
- Emre, Y., Sevgili, H., Sanli, M., 2008. Partial Replacement of Fishmeal with Hazelnut Meal in Diets for Juvenil Gilthead Sea Bream (Sparus aurata). The Israeli Journal of Aquaculture, 60(3):198-204.
- Erdoğan, F., 2008. Alabalık yemlerinde alternatif protein kaynakları kullanımı ve kültür balıkçılığının geleceği açısından önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1-2):74-85.
- Hossain M.A., Focken U., Becker K., 2001. Evaluation of an Unconventional Legume Seed, Sesbania aculeata, as a Dietary Protein Source for Common Carp (Cyprinus carpio). Aquaculture, 198:129-140.
- Hossain, M.A., Focken, U., Becker, K., 2002. Nutritional Evaluation of Dhannincha (Sesbania aculeata) Seeds as a Dietary Protein Source for Tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Research, 33(9):653-662.
- Ketola, H.G., 1982. Amino Acid Nutrition of Fishes: Requirements and Supplementation of Diets. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry. 73(1): 17-24.
- Korkut, A.Y., Kop, A., Demirtaş, N., Cihaner, A., 2007. Balık beslemede gelişim performansının izleme yöntemleri. Ege Üniversitesi Su ürünleri Dergisi, 24 (1-2): 201-205.
- Krogdahl, A., Lea, T.B., Olli, J.J., 1994. Soybean Proteinase Inhibitors Affect Intestinal Trypsin Activities and Amino Acid Digestibilities in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Comparative Biochemistry and Physiology, 107A, 215-219.
- NRC, 1993. Nutrient Requirement of fish. National Academy Press, Washington DC. s. 114.
- Pereira, T.G., Oliva-Teles, A., 2002. Preliminary Evaluation of Pea Seed Meal in Diets for Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) Juveniles. Aquaculture Research, 33, 1183-1189.
- Santiago, C.B., Lovell, R.T., 1988. Amino Acid Requirements for Growth of Nile Tilapia. J. Nutr. 112, (12), 1540-6.
- Wilson, R.P., Halver, J.E., 1986. Protein and Amino Acid Requirements of Fishes. Annual Review of Nutrition, 6:225-244.
- Yeşilayer, N., Kaymak, İ.E., Gören, H.M., Karslı, Z., 2013. Balık yemlerinde balık ununa alternatif bitkisel protein kaynaklarının kullanım olanakları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4, 12-30.
- Yiğit, N.Ö., Dulluç, A., Koca, S.B., Didinen, B.I., 2013. Aynalı sazan (Cyprinus carpio, L. 1758) yemlerinde soya küspesi yerine kanola küspesi kullanımının büyüme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 19:140-147.