Bu derlemede, aspir fosfolipitlerinin yumurta tavuklarında yumurta kolesterol ve yağ asidi içeriği ile yağlı karaciğer sendromu (FLHS)’nun önlenmesine olan etkileri üzerinde durulmuştur. Aspir yağı, yüksek oranda linolenik ve oleik asit içerdiğinden dolayı besin değeri zeytinyağına benzerdir. Aspir yağı, %6-8 düzeyinde palmitik, %2-3 stearik, %16-20 oleik ve %71-75 linoleik asit içermektedir. İnsan sağlığı açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri oranı ise % 90-93 civarındadır. Yağlı karaciğer sendromu, özellikle kanatlılarda ve kafeste yetiştirilen yumurta tavuklarında sık görülen metabolik bir bozukluktur. Karaciğerde büyüme, yağ infiltrasyonu (birikimi), kanama ve abdomende normalden fazla yağ toplanması ile karakterizedir. Karma yeme eklenen aspirin içerdiği fosfolipitler, karaciğer trigliserid düzeyi ile kan ve karaciğer kolesterol seviyesini önemli düzeyde düşürmektedir. Ham ya da rafine edilmiş aspir fosfolipitlerinin yumurta kolesterol düzeyini etkilemediği ancak yağ asidi içeriğini doymamış yağ asitleri lehine etkilediği bildirilmektedir. Bu anlamda, karma yemler içerisinde katkı olarak kullanılacak aspir fosfolipitlerinin karaciğer yağlanmasının önlenmesi ve doymamış yağ asitlerince zengin yumurta üretiminde yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Aspir yağı, besleme, fonksiyonel yumurta, yağlı karaciğer sendromu, yumurta tavuğu.
Effects of Safflower Phospholipid on Functional Egg Production and Prevention of Fatty Liver Syndrome in Laying Hens
ABSTRACT: In this review study, the effects of safflower phospholipids on egg cholesterol, egg fatty acid content and prevention of the fatty liver syndrome (FLHS) in laying hens were discussed. Safflower oil is similar to olive oil in terms of the nutritional value by containing a high proportion of linoleic and oleic acid. Safflower oil contains 6-8% palmitic, 2-3% stearic, 16 - 20% oleic and 71-75% linoleic acid. The total proportion of unsaturated fatty acids that are important for human health is around 90-93%. Fatty liver syndrome that seen in poultry especially laying hens raised cage is a metabolic disorder. This disease is characterized by fatty infiltration, bleeding, enlargement in liver, and fatty collection in abdomen. Safflower phospholipids added to the feed decrease blood and liver cholesterol, and liver triglyceride level. While crude and refined safflower phospholipids do not affect egg cholesterol levels, they affect fatty acid content of egg in favor of the unsaturated fatty acids. In this respect, it is considered that safflower phospholipids may be useful in inhibition of fatty liver syndrome and in production of unsaturated fatty acids rich egg.
Key words: Fatty liver syndrome, functional egg, laying hen, nutrition, safflower oil.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 4 |