The organic wheat production has very small amounts in total wheat
acreage and production of Turkey. The low yield in organic wheat is one of the
biggest challenges in transition from conventional farming into organic
farming. However, the yield gap between conventional and organic wheat
decreases, as the yield of the conventional wheat decreases. The many wheat
farmers in Turkey obtain very low yields, since they have small-scale farms and
use low inputs. In addition, the wheat/input parities decrease year by year,
while cost of conventional wheat production progressively increases. On the
other hand, the conservative tillage systems such as minimum tillage and
no-till should be applied because of the negative effects of the conventional
tillage on the soils organic matter content. The local wheat landraces selected
in the long term without agricultural chemicals are very important resources
for organic farming. Therefore, it is suggested that the organic wheat farming
could be better alternative to conventional wheat farming in the ecologies with
lower yields than the average yield of Turkey, in farms with the small-scale
and using low-input, in the lands to be improved soil quality by no-till
application and in cases to be preferred the growth of local landraces.
Wheat organic farming conventional farming local conditions landrace
Ülkemizde organik buğdayın, toplam buğday ekim alanı ve üretim miktarı
içerisindeki payı çok düşüktür. Geleneksel üretimden organik üretime geçişin
önündeki en büyük engellerden birisi, organik buğdaydaki verim düşüklüğüdür.
Ancak, geleneksel buğday yetiştiriciliğinde elde edilen verim azaldıkça,
organik buğdayla geleneksel buğday verimi arasındaki fark azalmaktadır.
Ülkemizde buğday üreticilerinin çoğu, küçük ölçekli arazilere sahip
olduklarından ve az girdi kullandıklarından, geleneksel üretimde çok düşük
verimler almaktadır. Ayrıca, buğday/girdi paritesi yıldan yıla giderek
küçülmekte ve geleneksel buğdayda üretim maliyetleri giderek artmaktadır. Diğer
yandan, geleneksel toprak işleme toprak organik maddesi üzerinde olumsuz etkiye
sahip olduğundan, azaltılmış toprak işleme ve sıfır sürüm gibi toprak
veremliliğini koruyan sistemlerin uygulanması gerekmektedir. Tarımsal
kimyasalların kullanılmadığı süreçte seçilmiş olan
yerel buğday genotiplerimiz, organik tarıma uygunluk bakımından çok önemli
genetik kaynak durumundadır. Bu bilgilere dayanarak; Türkiye ortalamasının çok
altında buğday verimi alınan ekolojilerde, küçük ölçekli ve az girdi kullanılan
işletmelerde, sıfır sürüm uygulanarak toprak kalitesinin iyileştirilmesi
hedeflenen arazilerde ve yerel çeşit yetiştiriciliğinin tercih edildiği
durumlarda, organik buğday tarımının alternatif olabileceğini söylemek
mümkündür.
organik tarım yerel koşullar Buğday geleneksel tarım yerel çeşitler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEME MAKALE - REVIEW ARTICLE |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 27 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 1 |