Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi

Year 2017, Volume: 20 , 13 - 16, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.348886

Abstract

Edirne ili Keşan ilçesindeki çiftçi tarlasında
yapılan çalışma, 2013-2015 yılları arasında 2 yıl süreyle yürütülmüştür.
Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulan araştırmada
Töre yem bezelyesi çeşidi ile yörede kullanılan 3 farklı taban gübresi (18-46-0,
20-20-0 ve 8-21-0 organomineral gübre) kullanılmıştır. Morfolojik gözlemler
(bitki boyu, dal sayısı ve yaprak/sap oranı) ve yeşil ot verimi yem
bezelyesinin tam çiçeklenme döneminde ölçülmüş daha sonra kuru ot verimi, ham
protein, ADF ve NDF oranları belirlenmiştir. En yüksek bitki boyu (135.3 cm),
dal sayısı (6 adet), yaprak/sap oranı (0.92), yeşil ot verimi (5214.7 kg/da),
kuru ot verimi (1112.5 kg/da), NDF (% 42.7) ve ham protein oranı (%18.4) ile en
düşük ADF (% 31.3) oranı organomineral taban gübresi (8-21-0) uygulamasında
tespit edilmiştir.

References

  • Acikgoz E, Ustun AI, Gul I, Anlarsal E, Tekeli AS, Nizam I, Avcioglu R, Geren H, Cakmakci S, Aydinoglu B, Yucel C, Avci M, Acar Z, Ayan I, Uzun A, Bilgili U, Sincik M, Yavuz M 2009. Genotype x Environment Interaction and Stability Analysis for Dry Matter and Seed Yield in Field Pea (Pisum sativum L.), Spanish Journal of Agricultural Research 7 (1): 96-106.
  • Anonim 2001. Self-pollinated Crops-case Study 1. (Pea Breeding). SC460/H460 Course Notes, Department of Soil and Plant Sciences, Colorado State University, Ft. Collins, CO 80523, USA, 23s.
  • Anonim 2016a. Yem Bitkileri Üretimi. Türkiye İstatistik Kurumu, Çankaya, Ankara.
  • Anonim 2016b. Keşan İklim Verileri. T.C. Edirne Valiliği Keşan Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu Verileri, Edirne.
  • Ates E 2012. The Mineral, Amino Acid and Fiber Contents and Forage Yield of Field Pea (Pisum arvense L.), Fiddleneck (Phacelia tanacetifolia Benth.) and Their Mixtures under Dry Land Conditions in The Western Turkey. Romanian Agricultural Research, 29: 237-244.
  • Ates E 2016. Determining Drought Tolerance of New Fodder Pea and Persian Clover Genotypes at The Germination and Early Seedling Stages. Fresenius Environmental Bulletin, 25 (12a): 6020-6029.
  • Ates E, Tekeli AS, Boynukara B 2014. Performance of Fodder Pea (Pisum arvense L.)-Fiddleneck (Phacelia tanacetifolia Benth.) Mixture under Different Nitrogen Doses. Romanian Agricultural Research, 31: 213-218.
  • Büyükburç U, İptaş S, Yılmaz M 1994. Tokat ve Yöresinde Bazı Tek Yıllık Baklagil Yembitkilerinin Yazlık Adaptasyonuna Yönelik Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1994): 145-156.
  • Düzgüneş O, Bakır Ö, Aksoy S, Akyüz Ö, Alınoğlu N 1965. Mer’alarımızla İlgili Problemler ve Çözüm Yolları. T.M.M.O.B. Ziraat Mühendisleri Odası Yayınları, Sıra No: 21, Mars Matbaası, Ankara, 11s.
  • Elmalı H, Soylu S 2008. Melez Atdişi Mısırda Farklı Taban Gübresi Çeşitlerinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (44): 104-112.
  • İrget ME, Tepecik M, Çakıcı H, Anaç D, Atalay İZ, Çolakoğlu H 2010. Farklı Taban Gübrelerinin Pamukta Verim ve Besin Maddesi Alınımına Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı: 6-11.
  • Kosev V, Pachev I, Mikić A 2013. Assessing The Breeding Value of Nine Spring Field Pea (Pisum sativum L.) Cultivars. Plant Breeding and Seed Science, 68: 55-65.
  • Romero MJ, Madrid J, Hernández F, Cerón JJ 2000. Digestibility and Voluntary Intake of Vine Leaves (Vitis vinifera L.) by Sheep. Small Ruminant Research, 38:191.
  • Servet A, Ateş E 2004. Determinación de algunas características agrícolas en variedades de chícharo (Pisum arvense L.) en Tekirdag (Turquía). Condiciones ecológicas. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 38: 323-326.
  • Tamkoc A, Ustun A, Altinok S, Acikgoz E 2009. Biomass and Seed Yield Stability of Pea Genotypes. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(1): 140-146.
  • Tekeli AS, Ateş E 2011. Baklagil Yem Bitkileri (Yenilenmiş II. Baskı). Sevil Grafik Tasarım ve Cilt Evi, Tekirdağ, 166s.
  • Timurağaoğlu KA, Genç A, Altınok S 2004. Ankara Koşullarında Yem Bezelyesi Hatlarında Yem ve Tane Verimleri. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(4): 457-461.
  • Turk M, Albayrak S, Yüksel O 2011. Effect of Seeding Rate on The Forage Yields and Quality in Pea Cultivars of Differing Leaf Types. Turkish Journal of Field Crops 16: 137-141
  • Uzun A, Bilgili U, Sincik M, Filya I, Açıkgöz E 2005. Yield and Quality of Forage Type Pea Lines of Contrasting Leaf Types. European Journal of Agronomy, 22: 85-94.
  • Uzun A, Gün H, Açıkgöz E 2012. Farklı Gelişme Dönemlerinde Biçilen Bazı Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) Çeşitlerinin Ot, Tohum ve Ham Protein Verimlerinin Belirlenmesi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1): 27-38.
Year 2017, Volume: 20 , 13 - 16, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.348886

Abstract

References

  • Acikgoz E, Ustun AI, Gul I, Anlarsal E, Tekeli AS, Nizam I, Avcioglu R, Geren H, Cakmakci S, Aydinoglu B, Yucel C, Avci M, Acar Z, Ayan I, Uzun A, Bilgili U, Sincik M, Yavuz M 2009. Genotype x Environment Interaction and Stability Analysis for Dry Matter and Seed Yield in Field Pea (Pisum sativum L.), Spanish Journal of Agricultural Research 7 (1): 96-106.
  • Anonim 2001. Self-pollinated Crops-case Study 1. (Pea Breeding). SC460/H460 Course Notes, Department of Soil and Plant Sciences, Colorado State University, Ft. Collins, CO 80523, USA, 23s.
  • Anonim 2016a. Yem Bitkileri Üretimi. Türkiye İstatistik Kurumu, Çankaya, Ankara.
  • Anonim 2016b. Keşan İklim Verileri. T.C. Edirne Valiliği Keşan Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu Verileri, Edirne.
  • Ates E 2012. The Mineral, Amino Acid and Fiber Contents and Forage Yield of Field Pea (Pisum arvense L.), Fiddleneck (Phacelia tanacetifolia Benth.) and Their Mixtures under Dry Land Conditions in The Western Turkey. Romanian Agricultural Research, 29: 237-244.
  • Ates E 2016. Determining Drought Tolerance of New Fodder Pea and Persian Clover Genotypes at The Germination and Early Seedling Stages. Fresenius Environmental Bulletin, 25 (12a): 6020-6029.
  • Ates E, Tekeli AS, Boynukara B 2014. Performance of Fodder Pea (Pisum arvense L.)-Fiddleneck (Phacelia tanacetifolia Benth.) Mixture under Different Nitrogen Doses. Romanian Agricultural Research, 31: 213-218.
  • Büyükburç U, İptaş S, Yılmaz M 1994. Tokat ve Yöresinde Bazı Tek Yıllık Baklagil Yembitkilerinin Yazlık Adaptasyonuna Yönelik Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1994): 145-156.
  • Düzgüneş O, Bakır Ö, Aksoy S, Akyüz Ö, Alınoğlu N 1965. Mer’alarımızla İlgili Problemler ve Çözüm Yolları. T.M.M.O.B. Ziraat Mühendisleri Odası Yayınları, Sıra No: 21, Mars Matbaası, Ankara, 11s.
  • Elmalı H, Soylu S 2008. Melez Atdişi Mısırda Farklı Taban Gübresi Çeşitlerinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Kalite Üzerine Etkileri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (44): 104-112.
  • İrget ME, Tepecik M, Çakıcı H, Anaç D, Atalay İZ, Çolakoğlu H 2010. Farklı Taban Gübrelerinin Pamukta Verim ve Besin Maddesi Alınımına Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı: 6-11.
  • Kosev V, Pachev I, Mikić A 2013. Assessing The Breeding Value of Nine Spring Field Pea (Pisum sativum L.) Cultivars. Plant Breeding and Seed Science, 68: 55-65.
  • Romero MJ, Madrid J, Hernández F, Cerón JJ 2000. Digestibility and Voluntary Intake of Vine Leaves (Vitis vinifera L.) by Sheep. Small Ruminant Research, 38:191.
  • Servet A, Ateş E 2004. Determinación de algunas características agrícolas en variedades de chícharo (Pisum arvense L.) en Tekirdag (Turquía). Condiciones ecológicas. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 38: 323-326.
  • Tamkoc A, Ustun A, Altinok S, Acikgoz E 2009. Biomass and Seed Yield Stability of Pea Genotypes. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(1): 140-146.
  • Tekeli AS, Ateş E 2011. Baklagil Yem Bitkileri (Yenilenmiş II. Baskı). Sevil Grafik Tasarım ve Cilt Evi, Tekirdağ, 166s.
  • Timurağaoğlu KA, Genç A, Altınok S 2004. Ankara Koşullarında Yem Bezelyesi Hatlarında Yem ve Tane Verimleri. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(4): 457-461.
  • Turk M, Albayrak S, Yüksel O 2011. Effect of Seeding Rate on The Forage Yields and Quality in Pea Cultivars of Differing Leaf Types. Turkish Journal of Field Crops 16: 137-141
  • Uzun A, Bilgili U, Sincik M, Filya I, Açıkgöz E 2005. Yield and Quality of Forage Type Pea Lines of Contrasting Leaf Types. European Journal of Agronomy, 22: 85-94.
  • Uzun A, Gün H, Açıkgöz E 2012. Farklı Gelişme Dönemlerinde Biçilen Bazı Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) Çeşitlerinin Ot, Tohum ve Ham Protein Verimlerinin Belirlenmesi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1): 27-38.
There are 20 citations in total.

Details

Journal Section TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Authors

Erhan Ateş

A.servet Tekeli This is me

Publication Date December 26, 2017
Acceptance Date December 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20

Cite

APA Ateş, E., & Tekeli, A. (2017). Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 13-16. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348886
AMA Ateş E, Tekeli A. Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2017;20:13-16. doi:10.18016/ksudobil.348886
Chicago Ateş, Erhan, and A.servet Tekeli. “Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.)’nin Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, December (December 2017): 13-16. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348886.
EndNote Ateş E, Tekeli A (December 1, 2017) Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 13–16.
IEEE E. Ateş and A. Tekeli, “Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, pp. 13–16, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.348886.
ISNAD Ateş, Erhan - Tekeli, A.servet. “Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.)’nin Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (December 2017), 13-16. https://doi.org/10.18016/ksudobil.348886.
JAMA Ateş E, Tekeli A. Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:13–16.
MLA Ateş, Erhan and A.servet Tekeli. “Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.)’nin Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, 2017, pp. 13-16, doi:10.18016/ksudobil.348886.
Vancouver Ateş E, Tekeli A. Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:13-6.

Cited By









Değişik Arkadaş Bitkilerin Yonca Silaj Kalitesine Etkisi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Hanife MUT
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.669234