Farklı bakteri izolatı uygulamaları
neticesinde Lactobacillus bifermentans,
yonca otundan en kaliteli silaj
oluşumunu teşvik etmiştir. Oluşan silajın kurutulmuş örnekleri NIRFlex N-500
cihazında, 4000-10000 cm-1 dalga aralığında taranarak spektral
tanılaması yapılmış ve daha önceden saptanan kimyasal referans değerler NIRCal
kemometrik yazılım programında, spektrumlara karşılık olarak kaydedilmiştir.
Normalizasyon, dengeleme ve türev ön muamelesi uygulanan spektrumlarda ölçüm
hataları azaltılarak silaj kalite parametreleri için kalibrasyonlar optimize
edilmiştir. Geliştirilen kalibrasyonların R2 CAL, R2 VAL,
SEC, SEV ve VsetBIASS istatistiklerine göre silaj organik asitlerinden laktik
asit başta olmak üzere, asetik asit ve propiyonik asit’in yüksek ancak bütirik
asit’in daha düşük doğrulukta okunabileceği belirlenmiştir. Farklı silaj
parametrelerinin kimyasal değerleri ile NIRS okuması arasındaki ilişkide R2
değerleri bütirik asit, ham yağ ve silaj gaz üretim parametreleri dışındaki tüm
besleme ve kalite özellikleri için %70 değerinin üzerinde belirlenmiştir.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |