Research Article
BibTex RIS Cite

Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış

Year 2017, Volume: 20 , 149 - 153, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349197

Abstract

İçerdikleri yağ, protein,
karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle, insan ve hayvan
beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlı tohumlar, aynı zamanda, sanayi
sektörü için de önemli bir hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Yağlı tohumlu
bitkiler çok yönlü kullanım alanlarına sahip, asrın harika bitkileri olarak
bilinmektedir. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar, insan beslenmesinde önemli
bir enerji kaynağını oluşturmaktadır. Hayvansal kökenli yağların üretiminin
pahalı ve yeterli olmaması nedeniyle, insan beslenmesi için gereksinim duyulan
yağların büyük bir kısmı (%92.1), bitkisel kökenli yağlardan karşılanmaktadır.

Yeryüzünde
tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide
işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği,
çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten,
kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma (palm) ve Hindistan
cevizi  (coco) gelmektedir. Yağlı tohumlu
bitkilerin ham yağ üretimi yanında, çok değişik faydaları bulunmaktadır. Soya
ve yerfıstığı gibi baklagiller familyasına dahil yağlı tohumlu bitkiler,
havanın serbest azotunu toprağa bağladıkları için, yetiştirildikleri bölgelerde
tarım topraklarına önemli faydalar sağlamaktadır.





2016 yılı
verilerine göre, dünya yağlı tohum üretimi 554 million tons and ham yağ üretimi ise 187
milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türkiye’de yağlı tohum üretimi
2.9 milyon ton ve ham yağ üretimi de 786 bin ton olmuştur. 

References

  • Anonim, 2016a. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi, http://www.fao.org
  • Anonim, 2016b. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Türkiye İstatistikleri, www.bysd.org
  • Anonim, 2016c. TUİK Yayınları, Ankara.
  • Arıoğlu HH, Kolsarıcı Ö, Göksu AT, Güllüoğlu L. Arslan M, Çalışkan M, Söğüt T, Kurt C, Arslanoğlu F 2010. Yağ Bitkileri Üretiminin Artırılması Olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 361-376, Ankara
  • Arıoğlu HH 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme Ve Islahı Ders Kitabı.Genel Yayın No:220, Ders Kitapları Yayın No:A-70. Adana, 204 s.
  • Karakuş MÜ 2014. 12. Uluslararası Yem Kongresi Açılış Konuşması. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Dergisi. Sayı.70:29-40s, Ankara
  • Kolsaracı Ö, Kaya KD, Göksoy AT, Arıoğl H, Kulan EG, Day S 2015. Yağlı Tohum Üretiminde Yeni Arayışlar. Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 401-425, Ankara
Year 2017, Volume: 20 , 149 - 153, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349197

Abstract

References

  • Anonim, 2016a. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi, http://www.fao.org
  • Anonim, 2016b. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Türkiye İstatistikleri, www.bysd.org
  • Anonim, 2016c. TUİK Yayınları, Ankara.
  • Arıoğlu HH, Kolsarıcı Ö, Göksu AT, Güllüoğlu L. Arslan M, Çalışkan M, Söğüt T, Kurt C, Arslanoğlu F 2010. Yağ Bitkileri Üretiminin Artırılması Olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 361-376, Ankara
  • Arıoğlu HH 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme Ve Islahı Ders Kitabı.Genel Yayın No:220, Ders Kitapları Yayın No:A-70. Adana, 204 s.
  • Karakuş MÜ 2014. 12. Uluslararası Yem Kongresi Açılış Konuşması. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Dergisi. Sayı.70:29-40s, Ankara
  • Kolsaracı Ö, Kaya KD, Göksoy AT, Arıoğl H, Kulan EG, Day S 2015. Yağlı Tohum Üretiminde Yeni Arayışlar. Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 401-425, Ankara
There are 7 citations in total.

Details

Journal Section TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Authors

Bihter Onat This is me

Halis Arıoğlu

Leyla Güllüoğlu This is me

Cemal Kurt This is me

Halil Bakal This is me

Publication Date December 26, 2017
Acceptance Date December 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20

Cite

APA Onat, B., Arıoğlu, H., Güllüoğlu, L., Kurt, C., et al. (2017). Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 149-153. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349197
AMA Onat B, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Bakal H. Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2017;20:149-153. doi:10.18016/ksudobil.349197
Chicago Onat, Bihter, Halis Arıoğlu, Leyla Güllüoğlu, Cemal Kurt, and Halil Bakal. “Dünya Ve Türkiye’de Yağlı Tohum Ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, December (December 2017): 149-53. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349197.
EndNote Onat B, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Bakal H (December 1, 2017) Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 149–153.
IEEE B. Onat, H. Arıoğlu, L. Güllüoğlu, C. Kurt, and H. Bakal, “Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, pp. 149–153, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349197.
ISNAD Onat, Bihter et al. “Dünya Ve Türkiye’de Yağlı Tohum Ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (December 2017), 149-153. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349197.
JAMA Onat B, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Bakal H. Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:149–153.
MLA Onat, Bihter et al. “Dünya Ve Türkiye’de Yağlı Tohum Ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 20, 2017, pp. 149-53, doi:10.18016/ksudobil.349197.
Vancouver Onat B, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Bakal H. Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:149-53.

Cited By