Bu
araştırmada, Burdur ilinde 2015 yılı hasat ürünlerinden temin edilen anason (Pimpinella anisum L.) ve rezene (Foeniculum vulgare Mill.) meyvelerinin depolama
esnasında ağırlık kaybı ile uçucu yağ oran ve bileşenlerinin depo sıcaklığı (10
oC ve 20 ± 4 oC) ve ambalaj materyallerine (jüt, pamuk,
kağıt ve keten torba) bağlı olarak değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla,
türlere ait meyve örnekleri farklı ambalaj malzemelerinde 6 ay süre ile
depolanmış ve 30’ar gün aralıklarla meyvelerin ağırlık kayıpları ile uçucu yağ
oranı ve bileşenleri saptanmıştır. Uçucu yağ analizleri clavenger tipi
hidrodistilasyon cihazında, uçucu yağ bileşenleri ise GC/MS cihazında
belirlenmiştir. Çalışmada her iki türde de depolama süresinin uzamasına bağlı
olarak ağırlık kayıplarının arttığı, bu artışın 20 oC depolama
koşullarında ve kağıt ambalajlarda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anason meyvelerinde
depolama başlangıcında ortalama % 2.43 olan uçucu yağ oranı % 1.98’e, rezene meyvelerinde
ise % 2.50’den% 1.91’e düşmüş, pamuk torbalara konulan meyvelerin uçucu
yağlarında gerçekleşen azalma daha düşük olmuştur.
Türlere ait uçucu yağları oluşturan bileşenlerin oranları depolama
sıcaklığı, süresi ve ambalaj malzemelerine bağlı olarak değişkenlik göstermiştir.
Depolama süresi boyunca rezene meyvelerinin uçucu yağındaki estragol miktarı
artarken fenchone miktarı azalma göstermiş, bu değişim 10 oC’de
depolanan meyvelerde daha belirgin olmuştur.
Araştırmada depolama sıcaklığının artması ile birlikte rezene ve
anason meyvelerinde ağırlık kaybının artırdığı ve uçucu yağ miktarının azaldığı
dikkate alındığında, bu gibi ürünlerin düşük sıcaklıkta depolanması gerektiği, buna
ilave olarak ambalaj malzemesi olarak pamuk torbaların kullanılması ile depo
kayıplarının daha düşük olabileceği sonucuna varılmıştır.
Anason rezene uçucu yağ oranı ve bileşenleri depolama sıcaklığı ambalaj malzemesi
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |