Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi

Yıl 2009, Cilt: 12 Sayı: 2, 9 - 16, 31.12.2009

Öz

Bu çalısmada, kırmızıbiberin kurutulması mikrodalga fan destekli konveksiyonel fırın kombinasyonunda
incelenmistir. Kırmızıbiber, mikrodalga, mikrodalga-sıcak hava kombinasyonu ve sıcak havayla kurutulmustur..
Kırmızıbiberin kuruma zamanı, kuruma oranı değerleri üzerindeki mikrodalga, mikrodalga ile sıcak hava ve sadece
sıcak havayla kurutmanın etkileri arastırılmıstır. Mikrodalga enerjisi ile yapılan kurutma denemelerinde kullanılan
güç seviyeleri 180, 360, 540, 720, 900W olarak seçilmistir. Sıcak hava ile kurutma denemeleri ise 100, 180, 230ºC’
de yapılmıstır. Mikrodalga ve sıcak hava birlesiminde ise 180W+100 ºC, 180W+180 ºC, 180W+230 ºC, 540W+100
ºC, 540+180 ºC, 540+230 ºC’ de kurutma islemleri gerçeklesmistir. Bir laboratuar kurutucusunda ürünlerin kuruma
süresinin belirli bir anındaki nem içeriğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Gelistirilmis Page, Henderson ve
Pabis, Logaritmik, Wang ve Singh, Difüzyon yaklasımı, Verma, Đki Terimli Eksponansiyel, Basitlestirilmis Fick
Difüzyonu, Midilli ve ark. modelleri birbiri ile karsılastırılmıstır. Bu modellerin performansları; gözlemlenen ve
tahmini nem oranları arasında belirtme katsayısı değeri (R2), tahmini standart hatası (SEE) ve kalanların kareleri
toplamına (RSS) göre karsılastırılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre tüm ürünlerde Midilli ve ark. modelinin
ürünlerin kuruma davranısını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmistir. Modeller, model katsayıları ve
hesaplanan değerlerle deneysel veriler arasındaki belirtme katsayıları incelendiğinde en yüksek belirtme katsayısı
Midilli ve ark. modelinde sağlanmıs olup 0,9986–1,0000 düzeyindedir.
Anahtar Kelimeler: Kırmızıbiber, kuruma süresi, kuruma hızı, matematiksel modeller, mikrodalga

Kaynakça

  • Agrawal, Y.C., Singh, R.P. 1977. Thin layer drying studies on short grain rough rice. ASAE Paper No 3531. St. Joseph MI:ASAE.
  • Akpınar, E.K., Biçer, Y., Çetinkaya, F. 2006. Modeling of thin layer drying of parsley leaves in a convective dryer and under open sun. Journal of Food Engineering,75, 308-315.
  • Ayensu, A. 1997. Dehydration of food crops using a solar dryer with convective heat flow. Solar Energy, 59(4-6),121-126.
  • Diamante,L.M., Munro,P.A. 1993. Mathematical modelling of the thin layer solar drying of sweet potato slices. Solar Energy.51, 271-276.
  • Doymaz, Đ. 2004. Drying kinetics of white mulberry. Journal of Food Engineering,61, 341–346.
  • Doymaz, Đ. 2005. Drying characteristics and kinetics of okra. Journal of Food Engineering, 69, 275–279.
  • Doymaz,Đ. 2006. Thin layer drying behavior of mint leaves. Journal of Food Engineering,74, 370-375.
  • Eren, Ö., Soysal.,Y.,Öztekin,S., Doğantan, Z.S. 2005. Mikrodalga sistemi ile donatılmıs bir bantlı kurutucuda maydanoz kurutulması. III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği Çalıstayı, 2–4 Mayıs 2005, Antalya.
  • Kemahlıoğlu, K., Baysal,T. 2002. Hububat Ürünlerinin Đslenmesinde Mikrodalga Uygulamaları. HUBUBAT 2002 Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi. Gaziantep. 3–4 Ekim 2002
  • Lahsasni,S., Kouhila,M., Mahrouz, M., Jaouhari,J.T. (2004). Drying kinetics of prickly pear fruit (Opuntia ficus indica). Journal of Food Engineering 61(2),173-179.
  • Maskan, M. 2001. Drying, shrinkage and dehydration characteristics of kiwifruits during hot air and microwave drying. Journal of Food Engineering,48, 177-182.
  • Saçılık K., Eliçin, A.K. 2006. The thin layer drying characteristics of organic apple slices. Journal of Food Engineering, 73, 281–289.
  • Sharaf-Elden Y I., Blaisdell, J.L.,. Hamdy, M.Y. 1980. A model for ear corn drying. Transactions of the ASAE, 5, 1261-1265.
  • Soysal, Y., Öztekin., S., Eren, Ö. 2006. Microwave drying of parsley: Modelling, kinetics and energy aspects. Biosystems Engineering, 93(4), 403–413.
  • Toğrul, Đ T., Pehlivan, D. 2003. Modelling of drying kinetics of single apricot, Journal of Food Engineering, 58, 23-32.
  • Verma L R; Bucklin, R. A., Ednan, J.B., Wratten, F.T. 1985. Effects of drying air parameters on rice drying models. Transactions of the ASAE, 28, 296-301.
  • Wang C Y., Singh, R.P. 1978. A single layer drying equation for rough rice. ASAE Paper No. 78-3001, ASAE, St.Joseph,MI.
  • White G. M., Bridges., T.C., Loewer, O.J., Ross, I.J 1981. Thin layer drying model for soybeans. Transactions of the ASAE, 24, 1643.
  • Yağcıoğlu, A. 1999. Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Yayın No:536,Đzmir.
  • Yaldız O., Ertekin., C.,. Uzun, H.I. 2001. Mathematical modelling of thin layer solar drying of Sultana grapes. Energy, 26, 457–465.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevil Karaaslan Bu kişi benim

İ. Kurtuluş Tunçer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2009
Kabul Tarihi 15 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaaslan, S., & Tunçer, İ. K. (2009). Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 12(2), 9-16.
AMA Karaaslan S, Tunçer İK. Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2009;12(2):9-16.
Chicago Karaaslan, Sevil, ve İ. Kurtuluş Tunçer. “Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga Ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi Ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12, sy. 2 (Aralık 2009): 9-16.
EndNote Karaaslan S, Tunçer İK (01 Aralık 2009) Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12 2 9–16.
IEEE S. Karaaslan ve İ. K. Tunçer, “Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 2, ss. 9–16, 2009.
ISNAD Karaaslan, Sevil - Tunçer, İ. Kurtuluş. “Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga Ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi Ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12/2 (Aralık 2009), 9-16.
JAMA Karaaslan S, Tunçer İK. Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2009;12:9–16.
MLA Karaaslan, Sevil ve İ. Kurtuluş Tunçer. “Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga Ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi Ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 2, 2009, ss. 9-16.
Vancouver Karaaslan S, Tunçer İK. Kırmızıbiberin Fan Destekli Mikrodalga ile Kurutulmasında Kuruma Karakteristiklerinin Đncelenmesi ve Uygun Kuruma Modelinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2009;12(2):9-16.