Research Article
BibTex RIS Cite

Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi

Year 2009, Volume: 12 Issue: 2, 26 - 35, 31.12.2009

Abstract

Bu çalısmada Gemlik zeytin çesidinde sitrik asitle selatize edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko
Sülfat) ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) yapraktan uygulanmasının ve siyah plastik malç uygulamasının meyve
verim ve kalitesine etkisi belirlenmeye çalısılmıstır. Yaprak gübresi uygulaması, 3000 ppm ve 6000 ppm dozlarında
ve ilk uygulama sonbaharda (ekim) olmak üzere uygulanmıstır. Ekim ayını takip eden diğer yaprak gübresi
uygulamaları; çiçeklenmeden önce (mart), çiçeklenme döneminde (haziran) ve meyvelerin yağ biriktirdiği dönemde
(ağustos) ağaçlara uygulanmıstır. Đlk ve son yaprak gübresi uygulamasından 40–45 gün sonra yaprak örnekleri
alınarak yaprak analizleri yapılmıstır. Ağaçlara plastik malç uygulaması haziran ayında sulamanın baslamasıyla
yapılmıstır. Meyvelerde pomolojik incelemelerin yanında bitki besin maddesi analizleri yapılmıstır. Çalısmanın
sonucunda meyve kalitesine ve meyve iriliğine sadece malç uygulanmıs ve bunu takiben sadece 6000 ppm’lik
yaprak gübresi uygulanmıs ağaçların olumlu etkileri belirlenmistir. Meyve verimine de hem malç hem de 6000
ppm’lik yaprak gübresi uygulamaları etkili olmustur.
Anahtar Kelimeler: Zeytin, malç, yaprak gübresi

References

  • Canözer, Ö., Özilbey N. 1990. Üç Sulama Metodunun Zeytin Kalite ve Kantitesine Etkileri Üzerine Arastırmalar. T.C. Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Tarımsal Arastırmalar Genel Müdürlüğü Zeytincilik Arastırma Enstitüsü Arastırma Özetleri, Đzmir, 63.
  • Chapman, H.D. 1966. Ed. Diagnostic Criteria for Plants and Soils. University of California. Division of Agricultural Sciences.
  • Dikmelik, Ü. 1994. Status of Macro and Micro Nutritive Elements in Turkish Olive Groves. Science and Tecniques 51: 36–38.
  • Ercan, H. 2005. Factores Que Influyen en la Absorción Foliar del Fosfato Monopotasico. Tesis del Master en Olivicultura y Elaiotecnia, 51–59.
  • Fernandez-Escobar, R., Moreno, R. And Garcıa-Creus, M. 1999. Seasonal Changes of Mineral Nutrients in Olive Leaves During the Alternate-Bearing Cycle. Scienta Horticulturae, 82: 25-45p.
  • Ford, E. M., White, G. C., Allen, M. 1965. The Response of Magnesium Deficient Edwuard VII Apple Trees to Variations in the Timing and Compasition the Foliar Sprays. J. Hort.Ser. 40:351- 360p.
  • Gezerel, Ö. 1998. Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi ve Sorunları. T.C. Basbakanlık Devlet Planlama Teskilatı Müstesarlığı, Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Arastırma ve Uygulama Merkezi, Ülke Ölçeğinde Meyvecilik Gelistirme Entegre Projesi Eğitim Programı II, Adana.
  • Gupta, G. N. 1991. Effects of Mulching and Fertilizer Application on Initial Development of Some Tree Species. Forest Ecology and Management 44; 2(4):211–221p.
  • Inglese, P., Gullo, G., Pace, L.S. 2002. Fruit Growth and Olive Oil Quality in Relation to Foliar Nutrition and Time of Aplication. Proceedings of the 4th International Symposium on Olive Growing, Acta Horticulturae 586: 507–509p.
  • Min, D.B. 1994. Crude Fat Analysis in Introduction to the Chemical Analysis of Foods (Editör:Nielsen S.S.) . Jones and Bartlett Publishers, B st n-MA, p.181–192, total pages 530.
  • Özilbey, N. 1997. Zeytinde Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerin ve Yaprak Gübrelerinin Mahsul Miktarı ve Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Arastırma. Doktora Tezi, Đzmir.
  • Özkaya, M. 2006. http://www.keyifdunyasi.com/Downloads/zeytin%2 0ekitap.pdf 31s. (17.02.2006).
  • Özkaya, M. T., Ulas, M. ve Çakır, E. 2009. Zeytin Ağacı ve Zeytin Yetistiriciliği, Göğüs, F., Özkaya M. T. Ve Ötles, S. (eds) Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara. 2009, 274s.
  • Pekcan, T., Colakoğlu, H., Turan, H. S., Ozisik, S. 2004. The Determination of Nutritional Status of the Olive Groves in Aegean and Marmara Regions by Means of Leaf Analyses. 5th International Symposium on Olive Growing Abstract Book, Izmir, 8.
  • Sarıfakıoğlu, C. 1992. Bazı Zeytin Çesitlerinde Yaprak ve Meyvede Mineral Besin Maddelerinin Mevsimsel Değisimi ve Ürün Kaldıran Besin maddelerinin Belirlenmesi, Son Dönem Gelisme Raporu, Zeytincilik Arastırma Enstitüsü, Đzmir.
  • Soyergin, S. 1993. Bursa Yöresi Gemlik Çesidi Zeytinlerinin Bazı Besin Elementleri Đçeriği ve Bu Elementlerin Mevsimsel Değisimleri, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsü, Doktora Tezi, Yalova.
  • Swietlik, D., Faust, M. 1984. Foliar nutrition of fruit crops. Horticulture Reviews. 6: 287–355. Swietlik, D. 2002. Zinc Nutrition of Fruit Trees by Foliar Sprays. Acta Horticulturae. (ISHS) 594: 123– 129.
  • Toplu, C. 2000. Hatay Đli Değisik Üretim Merkezlerindeki Zeytinlerin Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Beslenme Durumları Üzerine Arastırmalar, Doktora Tezi, Adana.
  • Tuzlacı Ö., 1999. Ayvalık Yağlık Zeytin Çesidinde Yapraktan Gübre Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi Üzerinde Bir Arastırma. Yüksek Lisans Tezi, Đzmir.
  • Yıldız, N. ve Bircan, H. 1994. Arastırma ve Deneme Metotları. Atatürk Üniversitesi Ders Kitapları Serisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 697:154s.
Year 2009, Volume: 12 Issue: 2, 26 - 35, 31.12.2009

Abstract

References

  • Canözer, Ö., Özilbey N. 1990. Üç Sulama Metodunun Zeytin Kalite ve Kantitesine Etkileri Üzerine Arastırmalar. T.C. Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Tarımsal Arastırmalar Genel Müdürlüğü Zeytincilik Arastırma Enstitüsü Arastırma Özetleri, Đzmir, 63.
  • Chapman, H.D. 1966. Ed. Diagnostic Criteria for Plants and Soils. University of California. Division of Agricultural Sciences.
  • Dikmelik, Ü. 1994. Status of Macro and Micro Nutritive Elements in Turkish Olive Groves. Science and Tecniques 51: 36–38.
  • Ercan, H. 2005. Factores Que Influyen en la Absorción Foliar del Fosfato Monopotasico. Tesis del Master en Olivicultura y Elaiotecnia, 51–59.
  • Fernandez-Escobar, R., Moreno, R. And Garcıa-Creus, M. 1999. Seasonal Changes of Mineral Nutrients in Olive Leaves During the Alternate-Bearing Cycle. Scienta Horticulturae, 82: 25-45p.
  • Ford, E. M., White, G. C., Allen, M. 1965. The Response of Magnesium Deficient Edwuard VII Apple Trees to Variations in the Timing and Compasition the Foliar Sprays. J. Hort.Ser. 40:351- 360p.
  • Gezerel, Ö. 1998. Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi ve Sorunları. T.C. Basbakanlık Devlet Planlama Teskilatı Müstesarlığı, Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Arastırma ve Uygulama Merkezi, Ülke Ölçeğinde Meyvecilik Gelistirme Entegre Projesi Eğitim Programı II, Adana.
  • Gupta, G. N. 1991. Effects of Mulching and Fertilizer Application on Initial Development of Some Tree Species. Forest Ecology and Management 44; 2(4):211–221p.
  • Inglese, P., Gullo, G., Pace, L.S. 2002. Fruit Growth and Olive Oil Quality in Relation to Foliar Nutrition and Time of Aplication. Proceedings of the 4th International Symposium on Olive Growing, Acta Horticulturae 586: 507–509p.
  • Min, D.B. 1994. Crude Fat Analysis in Introduction to the Chemical Analysis of Foods (Editör:Nielsen S.S.) . Jones and Bartlett Publishers, B st n-MA, p.181–192, total pages 530.
  • Özilbey, N. 1997. Zeytinde Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerin ve Yaprak Gübrelerinin Mahsul Miktarı ve Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Arastırma. Doktora Tezi, Đzmir.
  • Özkaya, M. 2006. http://www.keyifdunyasi.com/Downloads/zeytin%2 0ekitap.pdf 31s. (17.02.2006).
  • Özkaya, M. T., Ulas, M. ve Çakır, E. 2009. Zeytin Ağacı ve Zeytin Yetistiriciliği, Göğüs, F., Özkaya M. T. Ve Ötles, S. (eds) Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara. 2009, 274s.
  • Pekcan, T., Colakoğlu, H., Turan, H. S., Ozisik, S. 2004. The Determination of Nutritional Status of the Olive Groves in Aegean and Marmara Regions by Means of Leaf Analyses. 5th International Symposium on Olive Growing Abstract Book, Izmir, 8.
  • Sarıfakıoğlu, C. 1992. Bazı Zeytin Çesitlerinde Yaprak ve Meyvede Mineral Besin Maddelerinin Mevsimsel Değisimi ve Ürün Kaldıran Besin maddelerinin Belirlenmesi, Son Dönem Gelisme Raporu, Zeytincilik Arastırma Enstitüsü, Đzmir.
  • Soyergin, S. 1993. Bursa Yöresi Gemlik Çesidi Zeytinlerinin Bazı Besin Elementleri Đçeriği ve Bu Elementlerin Mevsimsel Değisimleri, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsü, Doktora Tezi, Yalova.
  • Swietlik, D., Faust, M. 1984. Foliar nutrition of fruit crops. Horticulture Reviews. 6: 287–355. Swietlik, D. 2002. Zinc Nutrition of Fruit Trees by Foliar Sprays. Acta Horticulturae. (ISHS) 594: 123– 129.
  • Toplu, C. 2000. Hatay Đli Değisik Üretim Merkezlerindeki Zeytinlerin Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Beslenme Durumları Üzerine Arastırmalar, Doktora Tezi, Adana.
  • Tuzlacı Ö., 1999. Ayvalık Yağlık Zeytin Çesidinde Yapraktan Gübre Uygulamasının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi Üzerinde Bir Arastırma. Yüksek Lisans Tezi, Đzmir.
  • Yıldız, N. ve Bircan, H. 1994. Arastırma ve Deneme Metotları. Atatürk Üniversitesi Ders Kitapları Serisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 697:154s.
There are 20 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Gülden Haspolat This is me

Yusuf Nikpeyma

Publication Date December 31, 2009
Acceptance Date December 11, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Haspolat, G., & Nikpeyma, Y. (2009). Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 12(2), 26-35.
AMA Haspolat G, Nikpeyma Y. Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. December 2009;12(2):26-35.
Chicago Haspolat, Gülden, and Yusuf Nikpeyma. “Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının Ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12, no. 2 (December 2009): 26-35.
EndNote Haspolat G, Nikpeyma Y (December 1, 2009) Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12 2 26–35.
IEEE G. Haspolat and Y. Nikpeyma, “Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 2, pp. 26–35, 2009.
ISNAD Haspolat, Gülden - Nikpeyma, Yusuf. “Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının Ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 12/2 (December 2009), 26-35.
JAMA Haspolat G, Nikpeyma Y. Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2009;12:26–35.
MLA Haspolat, Gülden and Yusuf Nikpeyma. “Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının Ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine Ve Kalitesine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 2, 2009, pp. 26-35.
Vancouver Haspolat G, Nikpeyma Y. Gemlik Zeytin Çesidinde Biyolojik Olarak Selatize Edilmis KNO3 (Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) Ve MgSO4’ün (Magnezyum Sülfat) Yapraktan Uygulanmasının ve Plastik Malç Uygulamasının Meyve Verimine ve Kalitesine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2009;12(2):26-35.