Bu arastırmada, sonbaharda farklı dozlarda yapraklara uygulanan (0–250–500–750 ppm) Bor’un dört
badem çesidinde (Cristomorto, Ferragnes, Nonpareil, Tuono) meyve tutumu üzerine olan etkisi iki yıl süreyle
incelenmistir. Arastırma sonucunda badem çesitlerinin çiçek tozu çimlenme oranı, çim borusu uzunluğu ve meyve
tutma oranları ile tomurcuk B içerikleri belirlenmistir. Sonbaharda badem ağaçlarına yapraktan püskürtülen 250–
500 ppm B konsantrasyonları, izleyen ilkbaharda in vitro çiçek tozu çimlenme oranını ve çim borusu uzunluklarını
arttırmıstır. 250–500 ppm B uygulaması meyve tutumunda tanık ağaçlara göre ortalama % 10 düzeyinde bir artısa
yol açmıstır. B uygulanan ağaçlarının, tomurcuk B kapsamları tanık ağaçlarınkinden daha yüksek bulunmustur.
Anahtar Kelimeler: Badem, bor püskürtmesi, çiçek tozu çimlenmesi, meyve tutumu.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2009 |
Kabul Tarihi | 2 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 12 Sayı: 2 |