Translation
BibTex RIS Cite

Muasır Filozoflara Göre İlim ve Din

Year 2021, Issue: 37, 231 - 252, 30.06.2021

Abstract

Bu makaleyi Mehmet Emin Erişirgil Darülfünunda felsefe tarihi müderrisi iken kaleme almıştır. Makale Darülfünun ilahiyat Fakültesi Mecmuasında 1925 yılında yayınlanmıştır. Bu çalışmada Erişirgil, Emile Boutroux’un “Science and Religion in Contemporary Philosoph” isimli eserinden faydalanarak din ve bilim/felsefe arasındaki ilişki incelemiştir. Antik Yunan döneminde halkın inandığı efsanelerle felsefe uzlaştırılırken Hristiyanlık döneminde dini yaymak için felsefe kullanılmış ve dinin emrine verilmiştir. Dercartes’le başlayan rasyonalizme göre din ve felsefe birbirinden bağımsız hakikatlerdir. Onun rasyonalizmini Spinoza ve Leipniz nesnel bir şekilde ilerletirken, Pascal ve Locke öznel bir şekilde ilerletmiştir. Bütün bunlara karşılık Aydınlanma filozofları dini tamamen dışlamıştır. Bu düşünceye tepki olarak insan hareketlerini akıl dışında iç güdü ve sezgilerin yönlendirdiğini savunan akım ise farklı şeyler söylemektedir.

References

  • Erişirgil, Mehmet Emin. “Muasır Filozoflara Göre İlim ve Din”. Darülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası 1/1 (Kanun-ı Sani 1925), 166-182.
Year 2021, Issue: 37, 231 - 252, 30.06.2021

Abstract

This article is written by Mehmet Emin Erişirgil who was a history of philosophy teacher in Darülfünun. The article was published in Dār al-Funūn Faculty of Theology Magazine in 1925. In this study, Erişirgil investigated the relationship between religion and science / philosophy by making use of Emile Boutroux's "Science and Religion in Contemporary Philosophy". While philosophy was reconciled with the legends believed by the people in the ancient Greek period, philosophy was used to spread the religion in the Christian period and was given to the order of religion. According to the rationalism that started with Descartes, religion and philosophy are truths that are independent from each other. B. Spinoza and G. W. Leibniz objectively advanced her rationalism, while B. Pascal and J. Locke did it subjectively. In contrast to all this, Enlightenment philosophers completely excluded religion. In response to this thought, human movements are directed by instincts and intuitions outside of the mind, and this movement says different things.

References

  • Erişirgil, Mehmet Emin. “Muasır Filozoflara Göre İlim ve Din”. Darülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası 1/1 (Kanun-ı Sani 1925), 166-182.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Bilimsel Çeviriler ve Sadeleştirmeler / Scientific Translations and Simplification
Translators

Kifayet Dağ

Publication Date June 30, 2021
Submission Date February 27, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 37

Cite

ISNAD , trans.Dağ, Kifayet. “Muasır Filozoflara Göre İlim Ve Din”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 37 (June 2021), 231-252.

The Journal of Theology Faculty of Kahramanmaraş Sütçü İmam University is published in electronic version and a hardcopy is distributed to each related library.