This article examines subsistence of Istanbul during and after the World War I. Unestimate, neither the Ottoman Empire was ready nor its budget was enough for such a long war. As all the available sources were firstly supplied for the army, subsistence crisis attacked the people. Problems on subsistence during the period were caused by such reasons as effects of the Mondros ceasefire, occupations, traffic difficulties, wagon trade, and smuggling. To solve the problems, the government imposed a ban on some foodstuff. Grain was the most important on subsistence and various measures were for it. It was transported from Anatolia and taking it abroad was forbidden. Istanbul met difficulties the most on the needs such as bread, sugar and meat
Bu makale Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Mütareke döneminde İstanbul’un iaşe sorununu ele almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu savaşa hazırlıksız yakalanmıştı. Ülke ekonomisi bu denli uzun bir savaşa hazır değildi. Eldeki tüm kaynaklar öncelikle askere ayrıldığından halk ciddi iaşe buhranları yaşamaya başlamıştı. Ekonomi savaş ekonomisine dönüştüğünden eldeki her kaynak kıymetli bir hal almıştı. Savaşı finanse etmek için bütçe yetersizdi bu sebeple yeni gelir kaynaklar bulma yoluna gidildi. İstanbul’un iaşe meselesi Bizans döneminden itibaren her zaman önemli bir konu olmuştu. Savaş ve sonrası Mütareke döneminde İstanbul’un iaşe teminiyle ilgili sıkıntılar meydana geldi. Bu sıkıntılar; Mondros Mütarekesinin etkileri,işgaller,ulaşımda yaşanan sıkıntılar, vagon ticareti ve kaçakçılık gibi sebeplerden kaynaklanıyordu. İstanbul’un iaşe sorununu çözmek amacıyla hükümet tarafından bazı gıda maddelerinin yasaklanması, Anadolu’dan zahire getirilmesi, yurtdışından zahire getirilmesi gibi önlemler alınıyordu. İstanbul’un iaşesinin temelinde hububat önemli bir yere sahipti bu sebeple hükümet tarafından çeşitli önlemler alınıyordu. İstanbul’da temel gıda maddelerinin temininde en fazla sıkıntı çekilen ürünler ekmek, şeker ve et gibi ihtiyaç maddeleri idi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 2 |