The research was conducted to separately evaluate and detect the possible in vitro antioxidant, antimicrobial activity of ethanol extracts prepared from aerial parts and roots of Astragalus dumanii and anti-cholinesterase and α-glucosidase inhibitory activity from only aerial parts of its The antioxidant capacity was tested by scavenging of DPPH and ABTS free radicals. Compared with the standard antioxidant compound gallic acid; Root and aerial part extract showed lower DPPH radical scavenging activity, however aerial part extract demonstrated higher ABTS radical scavenging activity. The phenolic contents were detected as 5.31 ± 0.03 and 13.23 ± 0.05 mg gallic acid equivalent g-1 extract, flavonoid contents were found as 8.26 ± 0.004 and 7.93 ± 0.005 mg Qercetin equivalent g-1 extract. In addition, the effects of the extracts obtained from aerial parts of the plant on acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and a-glycosidase enzymes were investigated in vitro and IC50 values were obtained as 1.47, 0.83 and 0.48 µg mL-1, respectively. When these values were compared with standard substances, it was seen that Astragalus dumanii could be a good enzyme inhibitory agent. Antimicrobial activity of the plant extracts were determined using the microdilution method and the extracts was not observed to have any antimicrobial activities..
Araştırma, Astragalus dumanii bitkisinin topraküstü ve köklerinden hazırlanan etanol ekstrelerinin olası in vitro antioksidan, antimikrobiyal ve yalnızca topraküstü etanol ekstrelerinin anti-kolinesteraz ve α-glikozidaz inhibitör aktivitesini ayrı ayrı değerlendirmek ve tespit etmek için yapılmıştır. Antioksidan kapasitesi, DPPH ve ABTS serbest radikalleri temizleme metoduyla test edildi. Standart antioksidan bileşik gallik asit ile karşılaştırıldığında; Kök ve toprak üstü kısım ekstreleri düşük DPPH radikal süpürücü aktivite gösterirken, toprak üstü kısmı daha yüksek ABTS radikal süpürücü aktivite göstermiştir. Fenolik içerikleri 5,31 ± 0,03 ve 13,23 ± 0,05 mg gallik asite eşdeğer g-1 ekstre, flavonoit içerikleri ise 8,26 ± 0,004 ve 7,93 ± 0,005 mg kersetine eşdeğer g-1 özüt olarak bulunmuştur. Ayrıca bitkinin toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstrelerin asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz ve a-glikosidaz enzimlerine etkisi in vitro araştırıldı ve sırasıyla IC50 değerleri: 1.47, 0.83 ve 0.48 µg mL-1 elde edildi. Bu değerler stadart maddelerle karşılaştırıldığında da Astragalus dumanii’nin iyi bir enzim inhibe edici ajan olabileceği görülmüştür. Bitki ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlendi ve ekstrelerde herhangi bir antimikrobiyal aktivite gözlemlenmedi.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | March 12, 2021 |
Acceptance Date | November 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: Ek Sayı 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149