Abstract
Conscious nutrition is very important in protecting the health of the individual andthe society and increasing the speed of recovery of diseases.The most important diseases which are indirectly caused by inadequate and unbalanced nutrition ; infectious diseases, arteriosclerotic diseases, diabetes, hypertension, obesity, dental caries, some types of cancer and liver diseases. Inadequate and unbalancednutrition reduces body resistance and prepares the basis for infections, leading to severe illness and the development of lethal complications (1). Today, due to developing technology and fast life style, nutrition is not consideredas much as necessary. Most people have no knowledge or misinformation about the nutritional value of different foods, what foods are good for health, and the relationship between diet and disease.Individuals need to nutrition educations how to fit the right diet according to theirown lifestyle, the relationships between health and nutrition patterns, how to maintain nutritional health, how to adjust diet in case of illness, and gain proper habits in these issues (1).
Öz
Bireyin ve toplumun sağlığının korunmasında ve hastalıklarının iyileşme hızının artırılmasında bilinçli beslenme çok önemlidir. Beslenme yetersizliği ve dengesizliğinin dolaylı olarak neden olduğu hastalıkların en önemlileri; enfeksiyon hastalıkları, arteriosklerotik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon,şişmanlık, diş çürükleri, bazı kanser türleri ve karaciğer hastalıklarıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyonlara zemin hazırlamakta, hastalığın ağır seyretmesine ve öldürücü komplikasyonların gelişmesine neden olmaktadır (1).Günümüzde gelişen teknoloji ve hızlı yaşam tarzı nedeniyle beslenme gerektiği kadar önemsenmemektedir. Çoğu kişi değişik besinlerin besleyici değerleri, sağlığa uygun besinlerin neler olduğu, uygulanan diyetle hastalık arasındaki ilişkileri konularında bilgisiz veya yanlış bilgilere sahiptir. Bireylerin, kendi yaşam şekillerine göre uygun diyetin nasıl olması gerektiğini, sağlıkla beslenme örüntüsü arasındaki ilişkilerini, besin işlerken besin sağlığının nasıl korunacağını, hastalıklar durumunda diyetin nasıl ayarlanacağını bilmeleri ve bu konularda doğru alışkanlıklar kazanmaları ancak beslenme eğitimiyle sağlanabilir (1).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler 1 |
Authors | |
Publication Date | May 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 5 |