Gıda proteinine bağlı gelişen alerjik proktokolit (AP), tipik olarak bebeklik döneminde
ortaya çıkan, anne sütü alan bebeklerde sık görülen ve sıklıkla gastrointestinal
sistemi etkileyen immünoglobulin E (IgE) aracılı olmayan gıda alerjileridir. Farklı sosyokültürel
özellikleri ve beslenme alışkanlıkları olan ülkelerde hastalığın sıklığı ve prognozu
da farklı olabilmektedir. Ülkemizde ve birçok ülkede de gıda alerjisi yaygınlığı
özellikle pediatri popülasyonunda giderek artmakta ve önemli bir halk sağlığı sorunu
haline gelmektedir. AP sağlıklı bir bebeklerde mukuslu, köpüklü ve kanlı dışkı varlığı
ile karakterize şeklinde tanımlanır. Ancak, AP’Lİ bebeklerde kanlı kaka, mukuslu
kaka en sık görülen semptomlar olmakla birlikte atopik dermatit (bebeklerin % 38'inde
başvuru sırasında veya takip sırasında atopik dermatit eşlik edebilir), ishal, kolik,
kusma, besin reddi, tartı alımında duraklama, geçmeyen peri-anal kızarıklık, geçmeyen
pişik gibi diğer non-IgE ve miks grup aracılı bulguların da bir veya birden fazlası
bir arada olabilir. AP’li bebeklerde inek sütü protein alerjisi en yaygın olanıdır, ikinci
sırada yumurta, daha nadir olarak soya, dana eti, buğday, çerez bildirilmiştir. Spesifik
tanısal testler yoktur. Alerjik proktokolitin tanısı eliminasyon ve gıda yükleme ile
konulmaktadır. AP bebeklerde temel tedavi gıda eliminasyonudur. AP'de, annenin ve/veya
bebeğin beslenmesinden sorumlu gıdanın eliminasyonu genellikle yeterlidir. Çocuk inek
sütü bazlı formüla alıyorsa ve inek sütü alerjisi tespit edildi ise bu bebeklerin formülaları
yoğun hidrolize veya aminoasit formülalar ile değiştirilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Internal Diseases |
Journal Section | makale |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 12 Issue: 2 |