Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yoğurtla Fermente Edilmiş Rasyonun Bıldırcınların Büyüme, İleum Histomorfolojisi ve Dışkı Mikrobiyotasına Etkileri

Yıl 2025, Cilt: 3 Sayı: 1, 39 - 45, 30.06.2025

Öz

Bu çalışmada, erkek bıldırcınlarda fermente yoğurt takviyeli diyetlerin büyüme performansı, dışkı mikrobiyota kompozisyonu ve ileum histoloji üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Her biri 21 günlük toplam 120 erkek bıldırcın, rastgele üç muamele grubuna ayrıldı. Her grup, her tekrar 10 civciv olacak şekilde dört tekerrürden oluşturuldu ve tüm civcivler başlangıç vücut ağırlıkları benzerdi. Deney grupları: T1 (kontrol), T2 (%5 fermente yoğurt içeren diyet) ve T3 (%10 fermente yoğurt içeren diyet). Civcivler, 50 x 100 x 50 cm ölçülerindeki zeminle kaplı kafeslerde barındırıldı. Yem tüketimi (YT) ve canlı ağırlığı artışı (CAA) haftalık olarak tartıldı ve daha sonra yemden yararlanma oranı (YYO) hesaplandı. Denemenin sonunda, gruplar arasında büyüme performansı, iç organ gelişimi veya dışkı mikrobiyal popülasyonları açısından önemli bir fark gözlenmedi. Ancak T2 grubu, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde artmış villus uzunluğu, villus kalınlığı ve lamina muskularis mukoza ölçümleri sergiledi. Bu bulgular, fermente yoğurtla yapılan diyet takviyesinin, erkek bıldırcınlarda bağırsak histomorfolojisini artırabileceğini ve performans sonuçlarını tehlikeye atmadan bağırsak fonksiyonunu destekleyebileceğini göstermektedir. Performansın değişmemesinin yoğurdun içerdiği bakteri miktarının ticari probiyotikleri içerdiği miktardan az olmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma yoğurt içerisindeki bakteri miktarını arttıracak farklı yöntemlerle elde edilen yoğurtların etkinliklerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Kaynakça

  • Angelakis, E., & Raoult, D. (2010). The increase of Lactobacillus species in the gut flora of newbornbroiler chicks and ducks is associated with weight gain. PLoS ONE, 5(5), e10463
  • Asad, S., Duranni, F.R., Suhail, S.M., Ismail, M., Duranni, Z., & Naila, C. (2006). Comparative Effect of Yoghurt as Probiotic on The Performance of Broiler Chicks., Pakistan Journal of Biological Sci., 9(1), 88-92.
  • Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S., & Bohm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Sci., 88, 49- 55.
  • Ayivi, R. D., & Ibrahim, S. A. (2022). Lactic acid bacteria: an essential probiotic and starter culture for the production of yoghurt. International Journal of Food Science and Technology, 57(11), 7008-7025.
  • Boostani, A., Mahmoodian, H. R., Ashayerizadeh, Fard, A., & Aminafshar, M. (2013). Growth performance, carcass yield and intestinal microflora populations of broilers fed diets containing thepax and yogurt. Revista Brasileira de Ciencia Avícola, 15(1), 1-6.
  • Coşkun, I., Saydut, F., Korkmaz, A., & Şahin, A. (2018). Probiotic effect of yogurt on caecal microflora of quails (Coturnix coturnix Japonica). International Poultry Sci. Congress of WPSA Turkish Branch’2018, 104-107.
  • Crawford, J. S. (1979). Probiotics” in Animal Nutrition. Proceeding 1979 Arkansas Nutrition Conference. Pp.45-55, Usa.
  • Dilworth, B. C., & Day, E. J. (1978). Lactobacillus cultures in Broiler diets. Poultry Sci. 57, 1101.
  • Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., & Şehu, A. (2004). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaa, Ankara.
  • Gülşen, N., Coşkun, B., Umucalilar, H.D., İnal, F., & Boydak, M. (2002). Effect of lactose and dried whey supplementation on growth performance and histology of the immune system in broilers. Archives of Animal Nutrition, 56, 131- 139.
  • Loddi, M. M., Gonzales, E., Takita, T. S., Mendes, A. A., Roca, R. O., & De-Oroca, R. (2000). Effect of the use of probiotic and antibiotic on the performance, yield and carcass quality of Broilers. Revista Brasileira De Zootecnia, 29(4), 1124- 1131.
  • Mahmmod, Zhian, A., Abdulrazaq, Hurea. S., Salem, Akhlasi S., & Sideq, Rubar, M. (2014). Effects of supplementation probiotic and dried yogurt powder on growth performance, carcass characteristics, intestinal micro flora and immunity of broiler chickens. ZANCO Journal of Pure and Applied Sciences, 26(3), 35-42.
  • Miles, R.D., Wilson, H.R., & Ingram, D.R. (1981). Productive performance of Bobwhite quail fed a diet containing a lactobacillus culture. Poult Sci., 60, 1581-1582.
  • Naseem, S., Ahmad, A., Bhatti, S., & Muneer, M. A. (2005). Effects of multistarin probiotic (Protexin) on weight gain and FCR in Broiler chickens. JAPS, Journal of Animal Plant Sci., 15(3/4), 64-67.
  • Özcan, M., Ceylan, D. A., Ünver, A., & Yetişir, R. (2003). Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sağlanan polen ve propolis ekstraktlarının antifungal etkisi. Uludağ Bee Journal, 3(3), 27-34.
  • Öztürk, E., & Yıldırım, A. (2004). Probiyotiklerin etlik piliçlerin performansı ve bağırsak mikrobiyolojik özelliklerine etkileri. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Cilt 2. 152-156, ISPARTA.
  • Palamidi, I., Paraskeuas, V. V., Griela, E., Politis, I., & Mountzouris, K. C. (2024). Yogurt acid whey powder dietary inclusion level modulates broiler cecal microbiota composition and metabolic activity. Livestock Science, 289, 105576.
  • Panda, A. K., Rao, S.V.R., Reddy, M.R., & Praharaj, N.K. (1999). Effect of dietary inclusion of probiotic on growth, carcass traits and immune response in Broilers. Indian Journal of Poultry Sci., 34(3), 343-346.
  • Parlat, S.S., & Göçmen, R. (2010). Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) rasyonlarına ilave edilen ekmek mayası (Saccharomyces Cerevi-Siae) ve laktik asit bakterilerinin (Pediococcus Acidilactici) performans özelliklerine etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 47-50.
  • Sultana, M. A., Habib, M. A., Amin, M. N., Sabuz, S. H., Salma, U., Begum, M. D., & Haque, M. A. (2025). Effects of Yogurt on Growth Performance, Carcass Traits, Lipid Profile and Fecal Microbial Load of Broiler Chickens. International Journal of Agriculture and Biosciences, 14(1), 50-58.
  • Şamlı, H.E., Şenköylü, N., Koç, F., Kanter, M., & Ağma, A. (2007). Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and intestinal microbiota. Arch. Anim. Nutr., 61, 1-8.
  • Yalçınkaya, İ., & Leblebiciler, Ö. (2012). Prebiyotik olarak kullanılan sindirilmeyen oligosakkaritlerin kanatlı beslemedeki önemi. Kocatepe Veterinary Journal, 5(1), 29-35.

The Effects of the Diet Fermented with Yoghurt on Growth, Ileum Histomorphology and Fecal Microbiota of Quails

Yıl 2025, Cilt: 3 Sayı: 1, 39 - 45, 30.06.2025

Öz

This study aimed to evaluate the impact of fermented yogurt-supplemented diets on growth performance, fecal microbiota composition, and ileal histology in male quails. A total of 120 male quails, each 21 days old, were randomly assigned to three dietary treatment groups. Each group consisted of four replicates, with 10 chicks per replicate, and all chicks had equal body weights. The experimental groups were as follows: T1 (control), T2 (diet containing 5% fermented yogurt), and T3 (diet containing 10% fermented yogurt). Chicks were housed in floor-covered cages measuring 50 × 100 × 50 cm. Feed consumption (FC) and live weight gain (LWG) were recorded on a weekly basis, and feed conversion ratio (FCR) were subsequently calculated. At the conclusion of the trial, no significant differences were observed among the groups in terms of growth performance, internal organ development, or fecal microbial microbiota. However, the T2 group exhibited significantly increased villus length, villus thickness, and lamina muscularis mucosae measurements compared to the control group. These findings suggest that dietary supplementation with fermented yogurt can enhance gut histomorphology and support intestinal function in male quails without compromising performance outcomes. It is thought that the reason for the lack of change in performance is due to the fact that the number of bacteria in yogurt is less than the amount in commercial probiotics. This study shows that there is a need to determine the effectiveness of yogurts obtained by different methods that will increase the number of bacteria in yogurt.

Etik Beyan

This study was approved by the Kırşehir Ahi Evran University Animal Experiments Local Ethics Committee with the ethics committee document dated 07/11/2018/21/5.

Kaynakça

  • Angelakis, E., & Raoult, D. (2010). The increase of Lactobacillus species in the gut flora of newbornbroiler chicks and ducks is associated with weight gain. PLoS ONE, 5(5), e10463
  • Asad, S., Duranni, F.R., Suhail, S.M., Ismail, M., Duranni, Z., & Naila, C. (2006). Comparative Effect of Yoghurt as Probiotic on The Performance of Broiler Chicks., Pakistan Journal of Biological Sci., 9(1), 88-92.
  • Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S., & Bohm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Sci., 88, 49- 55.
  • Ayivi, R. D., & Ibrahim, S. A. (2022). Lactic acid bacteria: an essential probiotic and starter culture for the production of yoghurt. International Journal of Food Science and Technology, 57(11), 7008-7025.
  • Boostani, A., Mahmoodian, H. R., Ashayerizadeh, Fard, A., & Aminafshar, M. (2013). Growth performance, carcass yield and intestinal microflora populations of broilers fed diets containing thepax and yogurt. Revista Brasileira de Ciencia Avícola, 15(1), 1-6.
  • Coşkun, I., Saydut, F., Korkmaz, A., & Şahin, A. (2018). Probiotic effect of yogurt on caecal microflora of quails (Coturnix coturnix Japonica). International Poultry Sci. Congress of WPSA Turkish Branch’2018, 104-107.
  • Crawford, J. S. (1979). Probiotics” in Animal Nutrition. Proceeding 1979 Arkansas Nutrition Conference. Pp.45-55, Usa.
  • Dilworth, B. C., & Day, E. J. (1978). Lactobacillus cultures in Broiler diets. Poultry Sci. 57, 1101.
  • Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., & Şehu, A. (2004). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaa, Ankara.
  • Gülşen, N., Coşkun, B., Umucalilar, H.D., İnal, F., & Boydak, M. (2002). Effect of lactose and dried whey supplementation on growth performance and histology of the immune system in broilers. Archives of Animal Nutrition, 56, 131- 139.
  • Loddi, M. M., Gonzales, E., Takita, T. S., Mendes, A. A., Roca, R. O., & De-Oroca, R. (2000). Effect of the use of probiotic and antibiotic on the performance, yield and carcass quality of Broilers. Revista Brasileira De Zootecnia, 29(4), 1124- 1131.
  • Mahmmod, Zhian, A., Abdulrazaq, Hurea. S., Salem, Akhlasi S., & Sideq, Rubar, M. (2014). Effects of supplementation probiotic and dried yogurt powder on growth performance, carcass characteristics, intestinal micro flora and immunity of broiler chickens. ZANCO Journal of Pure and Applied Sciences, 26(3), 35-42.
  • Miles, R.D., Wilson, H.R., & Ingram, D.R. (1981). Productive performance of Bobwhite quail fed a diet containing a lactobacillus culture. Poult Sci., 60, 1581-1582.
  • Naseem, S., Ahmad, A., Bhatti, S., & Muneer, M. A. (2005). Effects of multistarin probiotic (Protexin) on weight gain and FCR in Broiler chickens. JAPS, Journal of Animal Plant Sci., 15(3/4), 64-67.
  • Özcan, M., Ceylan, D. A., Ünver, A., & Yetişir, R. (2003). Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sağlanan polen ve propolis ekstraktlarının antifungal etkisi. Uludağ Bee Journal, 3(3), 27-34.
  • Öztürk, E., & Yıldırım, A. (2004). Probiyotiklerin etlik piliçlerin performansı ve bağırsak mikrobiyolojik özelliklerine etkileri. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Cilt 2. 152-156, ISPARTA.
  • Palamidi, I., Paraskeuas, V. V., Griela, E., Politis, I., & Mountzouris, K. C. (2024). Yogurt acid whey powder dietary inclusion level modulates broiler cecal microbiota composition and metabolic activity. Livestock Science, 289, 105576.
  • Panda, A. K., Rao, S.V.R., Reddy, M.R., & Praharaj, N.K. (1999). Effect of dietary inclusion of probiotic on growth, carcass traits and immune response in Broilers. Indian Journal of Poultry Sci., 34(3), 343-346.
  • Parlat, S.S., & Göçmen, R. (2010). Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) rasyonlarına ilave edilen ekmek mayası (Saccharomyces Cerevi-Siae) ve laktik asit bakterilerinin (Pediococcus Acidilactici) performans özelliklerine etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 47-50.
  • Sultana, M. A., Habib, M. A., Amin, M. N., Sabuz, S. H., Salma, U., Begum, M. D., & Haque, M. A. (2025). Effects of Yogurt on Growth Performance, Carcass Traits, Lipid Profile and Fecal Microbial Load of Broiler Chickens. International Journal of Agriculture and Biosciences, 14(1), 50-58.
  • Şamlı, H.E., Şenköylü, N., Koç, F., Kanter, M., & Ağma, A. (2007). Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and intestinal microbiota. Arch. Anim. Nutr., 61, 1-8.
  • Yalçınkaya, İ., & Leblebiciler, Ö. (2012). Prebiyotik olarak kullanılan sindirilmeyen oligosakkaritlerin kanatlı beslemedeki önemi. Kocatepe Veterinary Journal, 5(1), 29-35.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdurrahman Korkmaz 0009-0003-8268-0678

İsa Coşkun 0000-0001-5495-6006

Erken Görünüm Tarihi 28 Haziran 2025
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 13 Haziran 2025
Kabul Tarihi 24 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Korkmaz, A., & Coşkun, İ. (2025). The Effects of the Diet Fermented with Yoghurt on Growth, Ileum Histomorphology and Fecal Microbiota of Quails. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(1), 39-45.