Bu çalışmada, erkek bıldırcınlarda fermente yoğurt takviyeli diyetlerin büyüme performansı, dışkı mikrobiyota kompozisyonu ve ileum histoloji üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Her biri 21 günlük toplam 120 erkek bıldırcın, rastgele üç muamele grubuna ayrıldı. Her grup, her tekrar 10 civciv olacak şekilde dört tekerrürden oluşturuldu ve tüm civcivler başlangıç vücut ağırlıkları benzerdi. Deney grupları: T1 (kontrol), T2 (%5 fermente yoğurt içeren diyet) ve T3 (%10 fermente yoğurt içeren diyet). Civcivler, 50 x 100 x 50 cm ölçülerindeki zeminle kaplı kafeslerde barındırıldı. Yem tüketimi (YT) ve canlı ağırlığı artışı (CAA) haftalık olarak tartıldı ve daha sonra yemden yararlanma oranı (YYO) hesaplandı. Denemenin sonunda, gruplar arasında büyüme performansı, iç organ gelişimi veya dışkı mikrobiyal popülasyonları açısından önemli bir fark gözlenmedi. Ancak T2 grubu, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde artmış villus uzunluğu, villus kalınlığı ve lamina muskularis mukoza ölçümleri sergiledi. Bu bulgular, fermente yoğurtla yapılan diyet takviyesinin, erkek bıldırcınlarda bağırsak histomorfolojisini artırabileceğini ve performans sonuçlarını tehlikeye atmadan bağırsak fonksiyonunu destekleyebileceğini göstermektedir. Performansın değişmemesinin yoğurdun içerdiği bakteri miktarının ticari probiyotikleri içerdiği miktardan az olmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma yoğurt içerisindeki bakteri miktarını arttıracak farklı yöntemlerle elde edilen yoğurtların etkinliklerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
This study aimed to evaluate the impact of fermented yogurt-supplemented diets on growth performance, fecal microbiota composition, and ileal histology in male quails. A total of 120 male quails, each 21 days old, were randomly assigned to three dietary treatment groups. Each group consisted of four replicates, with 10 chicks per replicate, and all chicks had equal body weights. The experimental groups were as follows: T1 (control), T2 (diet containing 5% fermented yogurt), and T3 (diet containing 10% fermented yogurt). Chicks were housed in floor-covered cages measuring 50 × 100 × 50 cm. Feed consumption (FC) and live weight gain (LWG) were recorded on a weekly basis, and feed conversion ratio (FCR) were subsequently calculated. At the conclusion of the trial, no significant differences were observed among the groups in terms of growth performance, internal organ development, or fecal microbial microbiota. However, the T2 group exhibited significantly increased villus length, villus thickness, and lamina muscularis mucosae measurements compared to the control group. These findings suggest that dietary supplementation with fermented yogurt can enhance gut histomorphology and support intestinal function in male quails without compromising performance outcomes. It is thought that the reason for the lack of change in performance is due to the fact that the number of bacteria in yogurt is less than the amount in commercial probiotics. This study shows that there is a need to determine the effectiveness of yogurts obtained by different methods that will increase the number of bacteria in yogurt.
This study was approved by the Kırşehir Ahi Evran University Animal Experiments Local Ethics Committee with the ethics committee document dated 07/11/2018/21/5.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Haziran 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2025 |
Kabul Tarihi | 24 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |