Improvement
of technology, economy and educational conditions in the world, providing
convenience with the increase of technological equipments used in kitchens,
some changes due to the culinary culture. Change and transformation, starting
with the introduction of fast food into our lives has significantly influenced
the traditional culinary culture. In the past, preparations for winter made by
imece method, it was also a sign of social solidarity and social unity. In
recent years, decreasing preparations for winter, with the introduction of
healthy and organic nutrition again collects attention on. In the culinary
culture of traditional families in Nevşehir region winter preparations have an
important place. However, it is possible to say that the food storage and
preservation technology developed in the recent years has partly caused the
elimination of these preparations. In the study, the materials used in the
preparation of winter preparations, their construction techniques, time, usage
areas are mentioned. Observation and interview technique was used in the data
collection stage of the study and the method of functional theory was adhered
to in the investigation stage. In this context, it has been tried to determine
the direction of the education and socio-economic status of the local people on
the traditional winter preparation activities and to present the current
situation.
Dünyada
teknoloji, ekonomi ve eğitim koşullarının iyileşmesi, mutfaklarda kullanılan
teknolojik aletlerin artmasıyla kolaylıkların sağlanması, mutfak kültürüne
bağlı bazı değişimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hazır yiyeceklerin
hayatımıza girmesiyle başlayan değişim ve dönüşüm, geleneksel mutfak kültürünü
önemli oranda etkilemiştir. Eskiden imece usulüyle yapılan kışa hazırlıklar,
aynı zamanda sosyal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin de bir göstergesiydi.
Son yıllarda azalan kışa hazırlıklar, sağlıklı ve organik beslenmenin tekrar
gündeme gelmesiyle dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Nevşehir yöresinde
geleneksel yapıdaki ailelerin mutfak kültüründe kış hazırlıklarının önemli bir
yeri vardır. Ancak son yıllarda gelişen yemek saklama ve koruma teknolojisinin
bu hazırlıkların kısmen ortadan kalkmasına sebep olduğunu söylemek mümkündür.
Çalışmada, kış hazırlıklarının yapılışında kullanılan malzemeler, bunların
yapım teknikleri, zamanı, kullanım alanları gibi noktalara değinilmiştir.
Çalışmanın veri toplama aşamasında gözlem ve görüşme tekniği kullanılmış,
inceleme aşamasında ise işlevsel kurama bağlı yönteme bağlı kalınmıştır. Bu
bağlamda yöre insanının eğitimi ve sosyo-ekonomik durumunun geleneksel kışa
hazırlık etkinliklerine etkisinin ne yönde olduğu belirlenmeye, mevcut durum
göz önüne serilmeye çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |