Haftalık siyasi mizah gazetesi Markopaşa’nın ilk sayısı 25 Kasım 1946 tarihinde yayımlanmıştır. Sabahattin Ali ve Aziz Nesin’in kurucu ortağı olduğu gazetenin karikatürlerini Mustafa Uykusuz çizerken, mâlî işlerini Haluk Yetiş yürütmüştür. Dokuzuncu sayıdan itibaren Rıfat Ilgaz da kadroya dâhil olmuştur. Çok partili yaşama geçilen, siyasî iktidarın muhalefet kavramını henüz içselleştiremediği bir dönemde yayın hayatına başlayan Markopaşa birçok baskıyla karşılaşmıştır. Gazetenin ilk sayısı bayiler tarafından dağıtılmamış, sonrasında matbaalara gazeteyi basmamaları için baskı yapılmıştır. Yabancı ülkelerin yararına çalışmakla itham edilen Markopaşa hakkında davalar açılmış, gazete sayısız kez toplatılmış, kapatılmıştır. Yazar ve çizerlerinin tutuklandığı, sürgüne gönderildiği gazete hem bu şartlar altında yayın hayatına devam edebilmek hem de Matbuat Kanunu’nun sınırlılıklarından kurtulabilmek için birçok kez imtiyaz değiştirmiştir. Bu değişiklikler esnasında yaşanan bir olay ise basın tarihinde eşine ender rastlanan türdendir: Gazetede geceleri çalışan ve ekibe yardımcı olan Orhan Erkip, Markopaşa’nın imtiyazını aldıktan sonra gazeteyi Markopaşa ekibine karşıt bir yayın organına dönüştürmüştür. Bu durum mülkiyet mücadelesini başlatmıştır.
Bu çalışma, Markopaşa’nın hakkında çok az şey bilinen mülkiyet mücadelesini araştırmış ve şu iki soruya yanıt aramıştır: Markopaşa’da mülkiyet mücadelesi sırasında Erkip kimlerden yardım almıştır? Siyasal iktidar bu mücadelede nasıl bir strateji izlemiştir? Çalışmada Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri’nde bulunan ve daha önce herhangi bir çalışmada yayımlamamış belgeler incelenmiştir. İnceleme sonucunda, Erkip’in Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) maddî yardım gördüğü, CHP’nin ise bu yardımla gazete içi karışıklığa destek vererek Markopaşa geleneğinin etki alanını azaltma stratejisi güttüğü görülmüştür.
Markopaşa basın özgürlüğü Sabahattin Ali Aziz Nesin Orhan Erkip CHP.
Çalışma içeriğiyle ilgili katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Üstün'e çok teşekkür ederim.
Weekly humor newspaper Markopaşa’s first issue was released on December 25th, 1946. Sabahattin Ali and Aziz Nesin were the co-founders of the magazine, Mustafa Uykusuz was the cartoonist, and Haluk Yetiş was responsible for financial matters. Rıfat Ilgaz also joined the staff after the 9th issue. Markopaşa suffered oppressions during the transition to multiple-party parliament, as the ruling party yet to grasp the meaning of opposition. The first issue failed to be distributed by newsagents. Printer companies also faced many constrains to prevent circulation. Markopaşa, faced lots of lawsuits, accused of working in favor of foreign forces, issues collected back countless times, and got shut down. Markopaşa, whose columnists and cartoonists were arrested or exiled, changed many publishers to survive and eliminate the limitations of the Press Code (Matbuat Kanunu). A single event that occured during these changings was of an uncommon in the press history. After having privileges of the newspaper, Orhan Erkip, assistant and nightshift staff, changed the publishing policy into a newspaper opposed to the former crew. This situation started ownership fights.
This article examines the underrecognized issue of Markopaşa’s ownership fights and searches for answers for two main questions: Who were the inside helpers of Erkip during the ownership fights? Which strategies did the government follow? In this research, the documents of the Presidential State Archives, which have not been published in any other article before, were examined. In conclusion, it is evident that Erkip was financially supported by CHP and CHP was supporting the chaos aiming to reduce the influence of the Markopaşa tradition.
Markopaşa press freedom Sabahattin Ali Aziz Nesin Orhan Erkip CHP
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 24 (2) Sayı: 48 |