Research Article

ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR

Volume: 2 Number: 2 December 30, 2018
TR EN

ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR

Abstract

Son yıllarda dünyada meydana gelen gelişmeler, göç olgusunun daha fazla önem kazanmasına ve daha ciddi ele alınmasına neden olmuştur. Göç olgusuna dair bireylerin bilgi ve farkındalık seviyelerini yükseltmek ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaca yönelik çalışmalar yapacak kurumlar ise temelde eğitim kurumlarıdır. Öğrencilere farklılıklara saygı ve empati gibi becerilerin kazandırılmasında göç eğitiminin önemi büyüktür. İlköğretimde Türkçe derslerinde kullanılan ders kitaplarının öğrencinin okuma alışkanlığı geliştirme, kelime hazinesini zenginleştirme gibi özelliklerinin yanında kültürel ögeleri tanıtma, evrensel değerleri kazandırma, öğrencinin zihin ve duygu dünyasını zenginleştirme gibi işlevleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ortaokul Türkçe ders kitaplarında göç olgusuna dair unsurları incelemektir. Çalışmada nitel araştırma tekniklerinden doküman taraması/doküman incelemesi kullanılmıştır. 5, 6, 7. ve 8. sınıf ders kitaplarındaki veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Elde edilen veriler ve mevcut eksikler ışığında, eğitim kurumlarında yetiştirilmek istenen bireylerin göç olgusuna dair bilgi birikimini ve farkındalık düzeylerini yükseltmek için araştırmacılar tarafından öneriler geliştirilmiştir. Çalışmanın sonunda ortaokul düzeyinde Türkçe ders kitaplarında yer alan okuma metinlerinde göç olgusunun yeterince işlenmediği belirlenmiştir.

Keywords

eğitim,göçmen,Türkçe ders kitapları,okuma metinleri,göç

References

  1. Aksoy, Z. (2012). Uluslararası göç ve kültürlerarası iletişim. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 5(10), 292-303.
  2. Chris, J., Ronday-Cao, M., Reilly, R. ve Van Hear, N. (1997). Dünya mültecilerinin durumu: bir insanlık sorunu. Ankara: Oxford University Press.
  3. Çeçen, M. A. ve Çiftçi Ö. (2007). İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin tür ve tema açısından incelenmesi. Millî Eğitim Dergisi. 173, 39-49.
APA
Esendemir, N., & Ertaş, N. (2018). ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR. Kuram Ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 72-80. https://izlik.org/JA84AY53AW
AMA
1.Esendemir N, Ertaş N. ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR. SSTP Journal. 2018;2(2):72-80. https://izlik.org/JA84AY53AW
Chicago
Esendemir, Nurullah, and Numan Ertaş. 2018. “ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR”. Kuram Ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi 2 (2): 72-80. https://izlik.org/JA84AY53AW.
EndNote
Esendemir N, Ertaş N (December 1, 2018) ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR. Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi 2 2 72–80.
IEEE
[1]N. Esendemir and N. Ertaş, “ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR”, SSTP Journal, vol. 2, no. 2, pp. 72–80, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84AY53AW
ISNAD
Esendemir, Nurullah - Ertaş, Numan. “ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR”. Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi 2/2 (December 1, 2018): 72-80. https://izlik.org/JA84AY53AW.
JAMA
1.Esendemir N, Ertaş N. ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR. SSTP Journal. 2018;2:72–80.
MLA
Esendemir, Nurullah, and Numan Ertaş. “ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR”. Kuram Ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2018, pp. 72-80, https://izlik.org/JA84AY53AW.
Vancouver
1.Nurullah Esendemir, Numan Ertaş. ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ GÖÇ OLGUSUNA DAİR UNSURLAR. SSTP Journal [Internet]. 2018 Dec. 1;2(2):72-80. Available from: https://izlik.org/JA84AY53AW